Hét nyári élmény Horvátországban a roncsmerüléstől a homokos partokig

Csobbanás Európa legszebb strandján, lakoma tengeri herkentyűkből, buli Beyoncé és Tom Cruise kedvenc horvát szigetén. Kihagyhatatlan élmények várják idén (is) Horvátországban. Mutatjuk, pontosan miért érdemes útnak indulni.

A francia és az olasz tengerparti élmények után sorozatunk következő részében a magyarok kedvenc nyaralóhelyével, Horvátországgal foglalkozunk. Persze ahány nyaralás, annyi feledhetetlen élmény, így lehetetlen mindet egy cikkben összeszedni. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felvillantunk pár hangulatképet azoknak, akik még nem döntöttek, merre nyaraljanak idén, csak abban biztosak, hogy Horvátország felé vennék az irányt.

Strandolás meseszép partszakaszokon

A legtöbben a tengerpart miatt választják Horvátországot, és teljesen meg tudjuk őket érteni. Európa legszebb tengerparti strandja is az országban van, egészen konkrétan az aprócska Vis szigetén. Szintén Dalmáciában található a horvátok másik világhírű strandja, mely egyetlen katalógusból sem hiányozhat: a Brac szigetén található Aranyszarv part. A tengerbe nyúló (aprókavicsos) földnyelv amellett, hogy a magasból baromi jól néz ki, azért érdekes, mert a tengeri áramlatok miatt rendszeresen változtatja a formáját.

Stiniva-öböl, Vis
Galéria: Horvát élmények
Fotó: Miroslav Vajdic / flickr

Bár a partszakaszok legnagyobb része sziklás vagy aprókavicsos, a homokos fövenyre vágyóknak sem kell lemondani a horvát nyaralásról. Két kilométer hosszú, lassan mélyülő, langyos vizű homokos öblöt találunk a Rab szigeten lévő Lopar településen, a neve Rajska Plaza, vagyis Paradicsomi-part. Trogirtól menetrend szerinti komppal vagy kis kirándulóhajókkal juthatunk el a Drvenik Mali szigetre, itt található a homokkal borított Vela Rina öböl. Innen hajóval nincs messze a hihetetlenül átlátszó, világoskék vizű Kék-lagúna (horvát nevén Krknjasi), ami olyan, mintha a karibi térségben nyaralnánk.

Tengeri herkentyű lakoma

A legemlékezetesebb kajálások a nyaralás alatt rendszerint nem a drága turistalehúzós éttermekben esnek meg, hanem a legegyszerűbb tengerparti halbüfékben. Minél frissebb az alapanyag, és egyszerűbb az elkészítés módja, annál jobb.

Herkentyű
Galéria: Horvát élmények
Fotó: Heather Cowper / flickr

A mi kedvenceink a grillezett tengeri herkentyűk sóval, borssal és olívaolajjal elkészítve, egy korsó hideg sörrel lekísérve. Ha már ilyen közel a tenger, vétek lenne kihagyni a lehetőséget, hogy friss tintahalat lakmározzunk.

Búvárkodás az Isztrián

Az Adriai-tenger volt az első olyan úti cél, amit a magyar búvárok még fél évszázaddal ezelőtt elkezdtek felfedezni maguknak. Akkor persze még Jugoszlávia része volt a horvát partszakasz, és a készülékes merülésnek is maroknyi ember hódolt, ám hiába telt el sok idő, ma is nagyon sok magyar (és nem magyar) búvár érkezik az Adriára.

A fő érvek közé tartozik az, hogy autóval lehet menni, tehát nincs súlykorlát, rengeteg a színvonalas búvárbázis, melyek közül párat magyarok üzemeltetnek, és a hosszú partszakaszon változatosak a merülési lehetőségek. A Magyarországhoz legközelebb eső isztriai részen különösen izgalmas a tenger alatti világ. Elsősorban nem a növények vagy halak, hanem a több tucatnyi hajóroncs miatt, ezek listáját itt találják.

Fürdőzés a vízesés alatt

Kétségtelenül a plitvicei a legismertebb a horvát nemzeti parkok közül, de a tengerparttól elég messze van. Ellentétben a Krka Nemzeti Parkkal,ami viszont egy köpésre van a tengerparttól. Egy kis sibeniki városnézéssel kiegészítve tökéletes egynapos kirándulócélpont. További előnye a Pltivicei tavakkal szemben, hogy míg ott szigorúan tilos, itt szabad fürdeni a csodaszép vízesések között.

Krka Nemzeti Park
Galéria: Horvát élmények
Fotó: Mario Fajt / flickr

Egy este Zadarban

Nem azt mondjuk, hogy a tengerparti Zadarban nap közben ne lehetne jól ellenni: római kori romok, középkori templomok, kávézók, múzeumok csábítják a turistákat. De ez a város este az igazi. A tengerparti promenádon található tengeri orgona és a Napüdvözlet nevű installáció egészen különleges hangulatot ad ugyanis a naplementének.

Pontosan mik is ezek? A tengeri orgona (horvátul Morske orgulje) tulajdonképpen egy nagy fehér márványlépcső-sor, amiben csöveket helyeztek el - ezek funkcionálnak sípokként, amin a tenger hullámai játszanak. A Napüdvözlet pedig egy háromszáz napelemből álló installáció, melyet egy huszonkét méteres átmérőjű körben fektettek le a tengeri orgonától nem messze. A nap közben összegyűjtött energia működteti a káprázatos fényjátékot, ami a naplementével párhuzamosan veszi kezdetét.

Csavargás Diocletianus palotájában

Horvátország második legnagyobb városaként Splitnek vannak kevésbé szimpatikus részei is, de az óvárosa csodás. Az 1979 óta a Világörökség részét képező városközpont különlegessége, hogy nagy része Diocletianus római császár márványból épült palotájának falai közt található. Az időszámításunk szerint 300 körül épült palota területén ma nyüzsgő kávézóteraszokon múlathatjuk az időt, alagsorában akár a szuvenírvásárlást is letudhatjuk.

Split
Galéria: Horvát élmények
Fotó: alchen_x / flickr

A hírességek kedvenc szigete: Hvar

Az országban rengeteg gyönyörű sziget közül választhatunk kedvencet - a hírességek közül például sokan szavaznak a dalmáciai Hvarra. Fotózták már le itt Harry herceget egy night club medencéjében, látták Tom Cruise-t a főtéren korzózni, de a hírek szerint Ellen de Generes, Demi Moore, Beyoncé és Jay-Z is nyaralt már itt.

Hvar
Galéria: Horvát élmények
Fotó: Lovro Rumiha / flickr

Mi vonzotta ide őket? Azon túl, hogy itt talán kevesebb paparazzi nyomasztja őket, mint Amerikában, a dolognak a jachtkikötőkhöz, a hangulatos halászfalvakhoz vagy a meseszép Pakleni-szigetcsoporthoz is lehet köze.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek