Húsz éve bezárt különleges piramist nyitottak meg Egyiptomban

A turisták előtt évek óta zárva tartott különleges műemlékeket nyitnak meg Egyiptomban, köztük Unas fáraó piramisát Kairó közelében, és több síremléket Luxorban.

 

 Háromezer éves műemlékeket nyitnak meg újra a turisták előtt Luxorban. Az egyiptomi hatóságok azt tervezik, hogy két különleges látnivalót tesznek újra látogathatóvá a turizmus fellendítése érdekében. I. Seti (Sethos) fáraó és Nefertari királynő síremléke restaurálás miatt már évek óta zárva tart a turisták előtt. Az Új Királyság idejéből származó, több mint háromezer éves műemlékeket azért kellett felújítani, mert a sok látogató miatt a túlzott páratartalom károsította a sírok falán található gyönyörű festményeket - írja a Turizmus Online.

Fotó: Wikipedia / Olaf Tausch

 A hatóságok bejelentése szerint egy hónap múlva nyithatnak újra a műemlékek, azonban a falfestmények védelme érdekében 100-150 főben fogják korlátozni a napi látogatók számát. A turisták szűrését szolgálja a megemelt jegyár, ami eléri a 110 dollárt. A befolyó bevételt a műemlékek megőrzésére és a turizmus reklámozására fordítják. A sírok újranyitásával igyekeznek a hatóságok fellendíteni Luxor turistaforgalmát.

Feliratok Unas piramisábanFotó: Wikipedia / Brooklyn Museum

 Egy hónappal ezelőtt a hatóságok újra látogathatóvá tették Unas fáraó temetkezési helyét, az egyik legfontosabb egyiptomi piramist, amely Kairótól csupán harminc kilométerre található. Unas fáraó piramisa 20 éven keresztül volt zárva felújítás miatt.

További turisztikai látványosságokat is megnyitottak Egyiptomban, például négy olyan sírkamrát Luxorban, ahová az Új Királyság idején négy királyi inast temettek. A kamrák falán különböző egyiptomi isteneket ábrázoló festmények találhatók, ezeket is felújították a közelmúltban.

Újabb cikkünk ebben a témában:
II. Ramszesz fáraó óriás szobrára bukkantak Kairóban - 2017.03.10.
A tudósok szerint a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó II. Ramszesz fáraót ábrázolja.


Bemutatták a helyreállított II. Ramszesz szobrot Egyiptomban - 2017.04.19.
Nézze meg a videót a tizenegy méter magas szobor ünnepélyes leleplezéséről!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek