» Távol

Ingyenes termálfürdőt talál a toszkán sziklák között

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Saturnia-hőforrás sziklákon alácsorgó, gőzölgő vízesése ingyenesen, amolyan szabad termál strandként használható. Ráadásul nincs is tőlünk messze.

A Saturnia-hőforrás Toscana-ban, a Grossetto települést övező hegyek között található, 56 km-re Grosettotól és 14 km-re Manciano településtől. Utazók feljegyzései szerint a különleges hőforrás kalandos és kanyargós hegyi úton közelíthető meg, de mindenki úgy gondolja, megéri az autózást - írja a Termálfürdő.hu.

Fotó: Wikmedia / Markus Bernet

A vízesés Cecínából indulva Saturnia település előtt található. Senkit ne tévesszen meg a Terme di Saturnia felirat, ez ugyanis egy színvonalas, de ennek megfelelően elég drága wellness szállodát és a hozzá tartozó strandot jelöli. Aki a szabadon, lépcsős sziklákon alácsorgó termálvízre vágyik, annak a Cascate di Gorello feliratot kell keresnie.

Dolce vita Toszkánában

Toszkána hőforrásairól és termálfürdőiről itt olvashat részletesebben! Azt is feltérképeztük, milyen lehetőségeink vannak, ha autó nélkül indulunk útnak Toszkánában. Inkább a borok érdeklik? Összegyűjtöttük a régió legcsábítóbb boros kisvárosait is.

A Saturnia-hőforráshoz kapcsolódó Cascate di Gorello vízesése szolgáltatja ugyanis a 37 fokos termálvizet, amelyből másodpercenként 800 liternyi mennyiségben zúdul le a természetes úton keletkezett sziklakádakba és kis medencékbe a hegyek alatt. A rómaiak szerint a forrás úgy keletkezett, hogy Jupiter és apja, Szaturnusz heves vitákba bonyolódtak, az istenek pedig a véleményüket néhány villámcsapással nyomatékosították. Ennek következtében a földön repedés keletkezett, amelyből forró víz tört elő. A fürdőt a rómaiak idejéből már említik az írásos emlékek, később pedig a középkorban is rendszeresen használták.

A forrást elhagyva a víz lelassulva folyik lefelé, érdemes keresni egy helyet, ahol ennek masszírozó hatását is megtapasztalhatjuk. A Saturnia vízében lévő ásványi anyagok és gázok kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre, bőrhámlasztó és egyben bőrmegújító hatású. De meg is lehet kóstolni, az emésztő rendszerre is pozitív hatással van.

A kövek a zöldes színük ellenére nem csúszósak, a meder alján a porózus kövecskék állaga inkább a homokos talajra emlékeztet. Az egészségre jótékony hatást gyakorló zuhatag még a legmélyebb pontján is maximum egy méter mély, aztán a víz a lépcsős fürdőt elhagyva folyóként tűnik el a nádasban. Az ingyenes „termál vízesés” (térkép hozzá: itt) mellett nincs kiterjedt kiszolgáló rendszer, de egy kisebb büfét, mosdót és öltözőt azért talál a látogató.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
7 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.