Kiállítás nyílik a krasznahorkai múmiáról

Június 10-én nyit a betléri Andrássy Kastély múzeumának kiállítása, amely a "krasznahorkai múmia" mellett a néhai krasznahorkai várúrnő, Andrássyné Serédy Zsófia életét és korát is bemutatja.

Andrássyné Serédy Zsófia, Krasznahorka várúrnője és I. Andrássy István kuruc generális feleségének története régóta ejti ámulatba a betléri kastély és Krasznahorka vára minden látogatóját. Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című híres regényéből ismert romantikus történet mellett Serédy Zsófia bárónő sorsának népszerűségét tovább növeli a megmaradt holtteste is.

A betléri kiállítás bemutatja a krasznahorkai várúrnő életét és korát, az utolsó rendi felkelés idejét, valamint az antropológusok és mikrobiológusok laboratóriumaiban, a holttest kutatása során szerzett eredményeket. Megtudhatjuk, mikor hunyt el és mi volt halálának oka, de sor kerül arcának rekonstrukciójára is.

A betléri Andrássy KastélyMarcipan74 - Indafotó

Egy 300 éves múmia titkai

Zsófia legendája minden évben rengeteg kíváncsi látogatót vonzott Krasznahorka várába. Közvetlenül a 2012-es vártüzet követően a közvélemény leginkább a „krasznahorkai múmia" állapota iránt aggódott, amely azért is áll az érdeklődés középpontjában, mert Szlovákia területén az utolsó, máig fennmaradt, mumifikálódott nemesi holttestről van szó. Zsófia a 18. század elején hunyt el, és eredetileg a krasznahorkaváraljai templom kriptájában temették el. Teste valószínűleg azért maradt meg, mert a kritpában rácsöpögő, oldott mészkövet tartalmazó víz és a száraz, huzatos levegő konzerválták. Krasznahorka várának kápolnájába a 19. század elején került a várat akkor birtokló Andrássyak által.

A kiállításon bemutatják a múzeum gyűjteményében található, Serédy Zsófiához és korához kötődő tárgyakat, amelyek közül kiemelkedik Zsófia gazdagon díszített késő reneszánsz szekrénye és annak eredeti tartalma a 17. századból. A bútor valószínűleg II. Rákóczi Ferenc ajándékaként került a várba, és 2015-ben restaurálták.

A kiállítást további rendezvények és programok kísérik: folytatódik a szakmai előadások sorozata, ahol a kiállítás kurátorai és más intézmények szakemberei tartanak majd előadásokat Serédy Zsófia személyéről, életéről, legendájáról, de közelebbről megismerkedhetünk a holttestre vonatkozó kutatási eredményekkel is. Lesznek gyerekeknek szóló alkotóműhelyek, július 16-án a pozsonyi Nová Scéna színház művészei a szerelemről szóló musical részletekkel fogják szórakoztatni a látogatókat, augusztus 20-án pedig Serédy Zsófia és I. Andrássy István barokk lakodalmát "rendezik meg".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek