» Távol

Kiállítás nyílik a krasznahorkai múmiáról

| | Nem érkezett még hozzászólás
Június 10-én nyit a betléri Andrássy Kastély múzeumának kiállítása, amely a "krasznahorkai múmia" mellett a néhai krasznahorkai várúrnő, Andrássyné Serédy Zsófia életét és korát is bemutatja.

Andrássyné Serédy Zsófia, Krasznahorka várúrnője és I. Andrássy István kuruc generális feleségének története régóta ejti ámulatba a betléri kastély és Krasznahorka vára minden látogatóját. Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című híres regényéből ismert romantikus történet mellett Serédy Zsófia bárónő sorsának népszerűségét tovább növeli a megmaradt holtteste is.

A betléri kiállítás bemutatja a krasznahorkai várúrnő életét és korát, az utolsó rendi felkelés idejét, valamint az antropológusok és mikrobiológusok laboratóriumaiban, a holttest kutatása során szerzett eredményeket. Megtudhatjuk, mikor hunyt el és mi volt halálának oka, de sor kerül arcának rekonstrukciójára is.

A betléri Andrássy KastélyFotó: Marcipan74 - Indafotó
A betléri Andrássy KastélyFotó: Marcipan74 - Indafotó

Egy 300 éves múmia titkai

Zsófia legendája minden évben rengeteg kíváncsi látogatót vonzott Krasznahorka várába. Közvetlenül a 2012-es vártüzet követően a közvélemény leginkább a „krasznahorkai múmia“ állapota iránt aggódott, amely azért is áll az érdeklődés középpontjában, mert Szlovákia területén az utolsó, máig fennmaradt, mumifikálódott nemesi holttestről van szó. Zsófia a 18. század elején hunyt el, és eredetileg a krasznahorkaváraljai templom kriptájában temették el. Teste valószínűleg azért maradt meg, mert a kritpában rácsöpögő, oldott mészkövet tartalmazó víz és a száraz, huzatos levegő konzerválták. Krasznahorka várának kápolnájába a 19. század elején került a várat akkor birtokló Andrássyak által.

A kiállításon bemutatják a múzeum gyűjteményében található, Serédy Zsófiához és korához kötődő tárgyakat, amelyek közül kiemelkedik Zsófia gazdagon díszített késő reneszánsz szekrénye és annak eredeti tartalma a 17. századból. A bútor valószínűleg II. Rákóczi Ferenc ajándékaként került a várba, és 2015-ben restaurálták.

A kiállítást további rendezvények és programok kísérik: folytatódik a szakmai előadások sorozata, ahol a kiállítás kurátorai és más intézmények szakemberei tartanak majd előadásokat Serédy Zsófia személyéről, életéről, legendájáról, de közelebbről megismerkedhetünk a holttestre vonatkozó kutatási eredményekkel is. Lesznek gyerekeknek szóló alkotóműhelyek, július 16-án a pozsonyi Nová Scéna színház művészei a szerelemről szóló musical részletekkel fogják szórakoztatni a látogatókat, augusztus 20-án pedig Serédy Zsófia és I. Andrássy István barokk lakodalmát "rendezik meg".

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
7 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.