Firenzében lesz Olaszország első divatmúzeuma

Olaszország első, igazi divatmúzeumává akarja fejleszteni az Uffizi-képtár új vezetése a fennhatósága alá tartozó, a Pitti-palotában lévő jelmeztárat.

Hogy nincs Olaszországban divatnak szentelt múzeum, olyan hiány, amelyet 2017-re megszüntetünk - jelentette ki az Uffizi német igazgatója, Eike Schmidt, az első külföldi a világhírű firenzei gyűjtemények élén. A cél megvalósítása érdekében felújítanak egy, a jelmeztárral szomszédos nagy raktárhelyiséget, írja az MTI.

 

Fotó: peterklausz/Indafotó

A Pitti-palota úgynevezett Kosztümgalériájában több mint 6000 ruhadarabot őriznek, köztük 16. századi viseleteket, színpadi jelmezeket és kiegészítőket, továbbá kortárs divatdiktátorok, köztük Valentino, Armani, Versace, Missoni és Yves-Saint Laurent kreációit. A galériához tartozik egy restaurátorműhely is, ahol textíliák helyreállításával és tartósításával foglalkoznak.

A tervek szerint a palota termeiben kétévente váltanák egymást a ruhakiállítások, amelyekkel a divat változását szemléltetnék. Egyes helyiségekben, köztük a bálteremben időszaki tárlatokat rendeznének.

Az "állandó" kiállításon közszemlére tett kosztümöket egyrészt azért cserélnék le mind kétévente, hogy megóvják őket, másrészt azért, hogy a jórészt adományokból származó raktári készleteket mind bemutathassák.

A gyűjteménynek jelenleg a 19-20. századi viseletek jelentik az erősségét, de a tavaly kinevezett német igazgató, Eike Schmidt tovább gyűjti a kreációkat a világ minden tájáról. A legutóbbi nagy adományt Gianfranco Ferre tette 2000-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek