Gigantikus modern művészeti múzeum nyílt San Franciscóban

Gigantikus modern művészeti múzeum nyílt San Franciscóban

Az Egyesült Államok legnagyobb modern művészeti múzeumaként nyílt meg a San Francisco Museum of Modern Art három évig tartó átépítés és bővítés után - íja az MTI.

Az átalakított S.F. MoMA háromszor nagyobb a korábbinál és 16 ezer négyzetméternyi kiállítási területtel rendelkezik, ami 40 százalékkal több a világhírű New York-i Modern Művészeti Múzeuménál.

A megnyitóra, amelyen a szokásos szalagátvágás helyett tíz tonna piros konfettit szórtak az ünneplőkre, ötezer belépőjegyet ajándékoztak el. A jövőben is ingyenesen látogatható marad a legalsó két szint, benne az előcsarnok Richard Serra Sequence című monumentális művével és egy galéria Alexander Calder alkotásaival. A galéria hatalmas üvegajtókon át egy Sculpture Terraces nevű kertbe vezet, amelyet őshonos növények által benőtt fal övez.

Fotó: SFMOMA / FacebookForrás: Travelo

 A 305 millió dolláros (84,8 milliárd forintos) költségvetés zömét az új, tízemeletes, óceánjáróra emlékeztető főépület emésztette fel. A fehéren csillogó homlokzatú ívelt épületet a Snohetta norvég építésziroda tervezte. Linda Hostad Helleland norvég kulturális miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az S.F. MoMA "nemcsak fantasztikus múzeum, hanem építészetileg is remekmű".

A megnyitóra háromezer műalkotást kapott magángyűjtőktől adományként vagy kölcsönbe a múzeum. Donald Fisher üzletember, a Gap ruházati áruházlánc társalapítója és felesége, Doris például több mint 1100 műalkotást adott kölcsönbe száz évre az S.F. MoMA-nak. Jelenleg 1900 alkotást állítanak ki 19 tárlaton. Külön emeletet szenteltek az 1960 utáni német művészetnek, benne Gerhard Richter remekműveinek.

A San Francisco Chronicle című lap szerint a New York-i MoMA-ban tapasztalható férfidominanciához képest az S.F. MoMA aránylag nagy teret szentel a női alkotóknak, köztük Agnes Martin (1912-2004) absztrakt expresszionistának. Az ő műveiből rendezett kiállítás az alkotások meditatív jellege miatt máris a Kápolna becenevet kapta. További különbség a két nagy MoMA között, hogy míg a San Franciscó-i a kortárs művészetekre helyezi a hangsúlyt, a New York-i inkább modern művészeti alkotásokban gazdagabb.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek