Tibetben büntetik az ITT JÁRTAM-ot firkáló turistákat

Megálljt akarnak parancsolni a falfirkásoknak Tibetben a Csomolungma (Mount Everest) alaptáborának üzemeltetői. Ezen túl nem csak tiltják, de megszégyenítéssel szankcionálni is fogják a vandálokat.

 Az elrettentő intézkedést azért hozták a hatóságok, mert a következő hónap a régióban már a turisztikai csúcsidőszak kezdete, a szezonban pedig különösen nehéz tetten érni, elfogni a környezetromboló elkövetőket. A hatóságok szándéka, hogy minden egyes lebukott graffitizőt felvesznek a rossz magaviseletű turisták feketelistájára, amelyet a hónap végén a médiában nyilvánosságra hoznak - írja az MTI.

Fotó: Wikimedia / Lloyd Smith

 Immár fényképes bizonyítékok garmadája áll rendelkezésre annak illusztrálására, hogy az ott megforduló turisták miféle nyomot hagynak maguk után a festői szépségű vidék emlékművein, tábláin, szikláin. A legtöbben csak annyit akarnak tudatni a világgal, hogy "itt jártam!". A terület felügyelői a Hszinhua hírügynökségnek elmondták, bár rendszeresen bejárják a területet és igyekeznek megtisztítani az összefirkált tárgyakat, nem tudnak lépést tartani azok újraszületésével. Figyelmeztetéseik nem egyszer indulatos vitába torkollnak.

Az illetékesek remélik, azzal, hogy a hegymászók alaptáborának területére belépőket név szerint nyilvántartásba veszik, később könnyebb lesz azonosítani a tilosban járókat, a legtöbben ugyanis szignálják a közlendőjüket. Mindezeken túl a látogatók kreativitásának kiélését elősegítendő olyan táblákat, oszlopokat helyeznek el, amelyek kifejezetten az üzenethagyás célját szolgálják. Így legális lehetőséghez jutnak azok, akik ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy tudassák: a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében jártak.

A tengerszint felett 5200 méteres magasságban lévő alaptábor virágzó turizmus helyszíne, köszönhetően részben annak is, hogy áramellátása két éve biztonsággal megoldott, tavaly júliustól pedig új út vezet hozzá. 2014-ben több mint 59 ezren keresték fel, míg tavaly a nepáli földrengés miatt 40 ezer körül volt a látogatók száma. Az idén az első három hónapban már 45 százalékkal többen fordultak meg itt, mint egy évvel korábban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek