A francia város, ami Disney mesét ihletett

Hangulatos csatornák, macskaköves utcák, mesebeli fagerendás házak, virágdíszek és színes cégérek - a felsorolás alapján úgy tűnhet, hogy egy egész estés Disney rajzfilmet készülünk épp ajánlani. Pedig Colmar, ahol ezekkel mind találkozhatunk, egy valódi francia város.

Colmar Elzászban, Franciaország német és svájci határához közeli részén helyezkedik el. A város a régió központjától, Strasbourgtól 64 kilométerre délre fekszik. Bár múzeumokból, templomokból és más szokásos turistalátványosságokból sincs hiány Colmarban, a legnagyobb vonzerejét mégis különleges és mesebeli hangulatának köszönheti.

Kitűnő állapotban megmaradt fagerendás, színes házai annyira egységes képet festenek, hogy leginkább egy Disney-mese megrajzolt hátterének tűnnek. És ez egyáltalán nem csoda! A Szépség és a szörnyeteg rajzolói például valóban elzászi falvakban gyűjtöttek ihletet Belle lakóhelyének megalkotásához. És a csak japán Walt Disney-ként emlegetett Mijazaki Hajao is a colmari élményei alapján rajzolt várost A vándorló palota című animációs kalandfilmjéhez.

Sokan – főleg a távol-keleti turisták – németországi vagy svájci túrájukat egészítik ki egy-két nappal a környéken, de Elzász önmagában is bőven tud egy hosszú hétvégére vagy akár egy nyaralásra is elég programot biztosítani. Középkori várak, 170 kilométeres borút, hagyományos fogadók, elzászi sós és édes finomságok tucatjai várják az ide látogatókat. Mi három napot töltöttünk a régióban, de Colmar egy nap alatt is kényelmesen bejárható. Mutatjuk, hogy mit ne hagyjon ki a kötelező óvárosi sétán kívül!

Fapadossal Elzászba
A Wizz Air heti két járatot üzemeltet a németországi Karlsruhe közelében elhelyezkedő Baden Airparkba, ahonnan fél órán belül Elzászban lehetünk. A járatok hétfői és pénteki napokon közlekednek, irányonként a Wizz Air – adókat és a nem opcionális költségeket beleértve – 8990 forintos ártól kínál jegyeket erre a célállomásra.

Unterlinden Múzeum – középkori kincsektől Picassóig

Colmar legújabb büszkesége a nemrég átadott, teljesen felújított Unterlinden Múzeum. Az új épületben végre kiállítóteret kaptak olyan modern művészeti alkotások is, amelyek eddig - az idegenvezetőnk szerint - csak a pincében porosodtak, vagy jobb esetben külföldi kiállításokon vendégeskedtek. Az egyik legjobb példa erre a hatalmas gobelin, ami Picasso Guernica című képe alapján készült.

Az eredeti gyűjteménytől leginkább a középkor rajongói jöhetnek lázba. A múzeum leghíresebb kiállítási tárgya a kalandos és hányattatott múltú, 16. századi Isenheimi oltár. Elegánsabban nem is lehetne egy ilyen darabot bemutatni, mint ahogy azt az Unterlindenben teszik – a múzeum régi épülete egyébként korábban kolostor volt. A templombelsőt hófehérre festették, hogy az oltárképek színei a legjobban érvényesüljenek.

#streetphoto #colmar #alsace #france #halftimberedhouse #street #rendezvousenfrance #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,

A felújítás során a múzeumhoz csatolták a korábbi városi fürdőt, de itt is meghagyták az épület eredeti szerkezetét. Az úszómedencét persze már hiába keressük, befedték parkettával, itt kapnak helyet az ideiglenes kiállítások és rendezvények.

Colmar és a Szabadság-szobor
Azt tudja például, hogy ki tervezte a híres Szabadság-szobrot, amit Franciaország adományozott az Egyesült Államoknak, és ami azóta is New York jelképe? Egy colmari szobrász, Frédéric August Bartholdi! A Musée Bartholdi neki állít emléket, mellette pedig a város zsidó lakosságának a történelmét is bemutatja. A Szabadság-szobor összes európai másolata közül a legnagyobb a város határában, egy körforgalom közepén áll. Ha autóval érkezik a városba, ne lepődjön meg rajta!

La Petite Venise – Colmar legfestőibb része

A városrész, amit „Kis Velence" néven emlegetnek, nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. Csatornahálózatát ki is használják a csónakosok: hozzák-viszik rajta a romantikus kirándulásra vágyó turistákat. Ha az óváros hangulata lenyűgözte, La Petite Venice-től nem jut majd szóhoz! Itt is színes, fagerendás házak várják, plusz andalgásra alkalmas csatornapart és a víz fölé behajló fák.

Elzászi borok

Colmar az elzászi borok fővárosaként hirdeti magát, mióta a régió legnagyobb borszemléjét itt rendezik minden évben. Az elzászi borút a legrégebbi francia borút, ráadásul bejárható túrázva, kerékpárral, autóval, de még lakóhajóval is. De ha erre nincs ideje, mindenképp kóstoljon pár jellegzetes helyi borfajtát egy igazi colmari winstubban.

Nem valószínű, hogy lát még Tokay néven futó borokat az itallapokon, de az sem kizárt, hogy belefut egy ilyen ajánlatba. Hosszú évtizedekig ugyanis így hívták az elzászi pinot gris szőlőből készült borokat, míg a tokaji boraink földrajzi eredetvédettsége el nem vette ezt a lehetőséget az elzászi termelőktől. Ők azonban egyáltalán nem szomorkodnak, úgy tekintenek a borukra, mint egy nőre, aki újraházasodott, és ezért megváltoztatta a nevét.

A Travelo az Atout France - Francia Idegenforgalmi Hivatal és a Wizz Air vendégeként járt Elzászban. A régióról további információkat angol, francia és német nyelven talál a Felső-Rajna vidéke turisztikai oldalán.

Újabb cikkünk ebben a témában:

6+1 kihagyhatatlan élmény a francia partoknál
Cuki lundák Bretagne-ban, korzózás Cannes-ban, végtelen levendulamezők Grasse-ban, abszint Antibes-ban... Fogadjunk, hogy már kedvet is kapott, hogy valahol a francia partok mentén töltsön egy kis időt. Mutatjuk a legjobb élményeket, ami azokra vár, akik a foci Eb miatt, - vagy attól függetlenül - Franciaországban nyaralnak idén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek