Már áll a lerombolt palmürai diadalív másolata Londonban

Felállították az iszlám dzsihadisták által lerombolt kétezer éves emlékmű, a palmürai diadalív másolatát a londoni Trafalgar téren.

 

A méretarányos másolatot egyiptomi márványból készítette el a Digitális Régészeti Intézet (IDA) háromdimenziós technológiát alkalmazva az eredeti diadalív fotói alapján. A másolat három napig lesz látható Londonban, majd a világ számos városában, köztük New Yorkban és Dubajban is be fogják mutatni - írja az MTI BBC News alapján.

A diadalív a tavalyi lerombolása előttFotó: Jerzy Strzelecki / Wikipedia

Készítői szándéka szerint jövőre viszik a szíriai Palmürába, ahol végleges otthonra talál az eredeti műemlék mellett - közölte az oxfordi székhelyű intézet vezérigazgatója, Roger Michel. A másolat elkészítésével fel akarjuk hívni a világ figyelmét. Közös az örökségünk, univerzális, nemcsak a szíriai embereké - hangoztatta Mamún Abdel-Karim szíriai örökségvédelmi miniszter a műemlék másolatának felállításakor.

Palmürát és ókori romvárosát márciusban foglalta vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Állam fegyvereseitől, akik tavaly májusban rohanták le a várost. A terrorszervezet az elmúlt tíz hónapban két 2000 éves templomot, a diadalívet és több toronysírt is megsemmisített Palmürában. Abdel-Karim, aki a visszavétel után egy héttel kereste fel Palmürát, elmondta, hogy a dzsihadisták rombolása ellenére a műemlékek 80 százaléka épen maradt.

Hangsúlyozta, a helyreállítási program célja, hogy új technológiák és a fennmaradt maradványok felhasználásával újjáépítsék az ősi műemlékeket, nem pedig az, hogy újakat alkossanak. "Az iszlamisták pusztítása előtti látványt nem lehet helyreállítani. Tiszteletben akarjuk tartani a tudományos módszert és Palmüra történelmi helyszínének identitását" - tette hozzá.

Roger Michel elmondta, hogy amikor Palmürát megtámadták, elhatározta, hogy az intézet Egymillió felvétel adatbankja (Million Images Database) nevű programja segítségével - amelynek keretében önkéntesek 3D-s kamerákat kaptak Szíriában, Afganisztánban és Irakban - akcióba lépnek. Az 5,5 méter magas másolatot 3D-s fotók alapján készítették el, a gépek pontosan az eredeti diadalív kialakításának, formájának megfelelően alkották meg a köveket. A másolat létrehozása százezer fontba (40 millió forint) került.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek