Virtuális sisakban is végigborzonghatja Csernobilt

Virtuális Csernobil-kiállítás nyílt a kijevi America House-ban a nukleáris katasztrófa 30. évfordulójának emlékére. A "Csernobil 360" című rendhagyó tárlaton virtuális sisakban lehet végigborzongani a tiltott zóna helyszíneit.

A rendhagyó "kiállítás" résztvevői virtuális sisakot is kapnak, így valósághű tapasztalatokat szerezhetnek a katasztrófa helyszínéről, írja a lonelyplanet.com a Kyv Post cikkére hivatkozva. A látogatók "bejárhatják" Pripjaty szellemvárosának elhagyott vidámparkját és atomerőművet, illetve virtuálisan átrepülhetnek is a 30 km-es tiltott terület felett. 

Így készültek a kiállítás felvételeiFotó: Chernobyl360

A kiállítás anyagát 360 fokos kamerával felszerelt drónokkal vették fel. Megtekinthető egy "hagyományos", fekete-fehér fotókiállítás is, és természetesen rengeteg információt lehet megtudni az atomkatasztrófáról és annak hatásairól. A kiállítás május 14-ig látogatható. 

Egy nem virtuális turista képei Csernobilról
Galéria: Csernobil as it is
Fotó: Németh Viktor / Flickr.com

Akinek ez nem elég, fizikai valójában is beléphet az elhagyott területre, több ügynökség is foglalkozik túraszervezéssel. Jó ha tudja azonban, hogy a sugárzásnál jóval veszélyesebbek az elhagyatott, enyészetnek indult épületek, ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk.

A Pripjaty és Csernobil melletti Lenin atomerőmű 4-es reaktorában 1986. április 26-án történt robbanás. A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire, és kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek