Vasárnap nyílik Svájcban a Charlie Chaplin-múzeum

Vasárnap nyílik meg Svájcban a Charlie Chaplin-múzeum, tisztelegve a Londonban született színész-rendező előtt. A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát.

A múzeum a Lausanne-tól 26 kilométerre fekvő Corsier-sur-Veveyben nyílik meg a Genfi-tó partján - írta a The Daily Telegraph csütörtökön. A múzeumot azon a Manoir de Ban nevű birtokon hozták létre, ahol Chaplin élete utolsó negyed századát töltötte feleségével, Oonával és nyolc gyermekükkel. Chaplin akkor költözött Svájcba, amikor az ötvenes években kommunista szimpátiával vádolták meg az Egyesült Államokban, írja az MTI.

Fotó: chaplinmuseum.com

 A gyűjteményben látható a Modern idők című, 1936-ban készült filmjének óriási gyári díszlete, amelyet Hétalvó című filmjében Woody Allen is megidézett, és a látogatók személyesen is átélhetik az Aranyláz című Chaplin-filmből ismerős, szikla szélén ingó ház élményét is.

A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát. Ifjúságának londoni emlékei és több filmjének - köztük a Diktátornak - a díszletei, kellékei is felbukkannak a múzeum kiállításain. Természetesen Chaplin filmjeinek jól ismert kellékei, a kemény kalap és a sétapálca is megtekinthető, akárcsak néhány filmbeli jelmeze. A múzeumban több mint 30 viaszszobor, köztük Albert Einstein és Woody Allen élethű mása is szerepel, ezek a párizsi Grevin viaszmúzeumban készültek.

Egy üvegtároló őrzi azt az oklevelet, amelyet II. Erzsébet brit királynő írt alá, amikor Chaplint lovaggá ütötte. Egy másik vitrint Oscar-díja foglalja el.

A Chaplin világa elnevezésű gyűjtemény létrehozását 15 éve tervezik. A megnyitást hátráltatta, hogy hét évbe tellett, amíg engedélyezték az építkezést a birtokon, és öt évig húzódott a megegyezés abban a perben, amelyet a szomszédok indítottak, attól tartva, hogy a múzeum megzavarja a környék nyugalmát.

Chaplin a dél-londoni Walworthben született 1889. április 16-án, és 88 évesen halt meg 1977 karácsonyán Corsier-sur-Vevey-ben.

Michael Chaplin, az Oscar-díjas filmes 70 éves fia elmesélte, hogy a birtokon annak idején a Downton Abbey-hez fogható élet folyt, tucatnyi szolga dolgozott a kastélyban, és csodálatos volt ott gyerekeskedni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek