» Távol

Vasárnap nyílik Svájcban a Charlie Chaplin-múzeum

| | Nem érkezett még hozzászólás
Vasárnap nyílik meg Svájcban a Charlie Chaplin-múzeum, tisztelegve a Londonban született színész-rendező előtt. A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát.

A múzeum a Lausanne-tól 26 kilométerre fekvő Corsier-sur-Veveyben nyílik meg a Genfi-tó partján - írta a The Daily Telegraph csütörtökön. A múzeumot azon a Manoir de Ban nevű birtokon hozták létre, ahol Chaplin élete utolsó negyed századát töltötte feleségével, Oonával és nyolc gyermekükkel. Chaplin akkor költözött Svájcba, amikor az ötvenes években kommunista szimpátiával vádolták meg az Egyesült Államokban, írja az MTI.

Fotó: chaplinmuseum.com

A gyűjteményben látható a Modern idők című, 1936-ban készült filmjének óriási gyári díszlete, amelyet Hétalvó című filmjében Woody Allen is megidézett, és a látogatók személyesen is átélhetik az Aranyláz című Chaplin-filmből ismerős, szikla szélén ingó ház élményét is.

A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát. Ifjúságának londoni emlékei és több filmjének - köztük a Diktátornak - a díszletei, kellékei is felbukkannak a múzeum kiállításain. Természetesen Chaplin filmjeinek jól ismert kellékei, a kemény kalap és a sétapálca is megtekinthető, akárcsak néhány filmbeli jelmeze. A múzeumban több mint 30 viaszszobor, köztük Albert Einstein és Woody Allen élethű mása is szerepel, ezek a párizsi Grevin viaszmúzeumban készültek.

Egy üvegtároló őrzi azt az oklevelet, amelyet II. Erzsébet brit királynő írt alá, amikor Chaplint lovaggá ütötte. Egy másik vitrint Oscar-díja foglalja el.

A Chaplin világa elnevezésű gyűjtemény létrehozását 15 éve tervezik. A megnyitást hátráltatta, hogy hét évbe tellett, amíg engedélyezték az építkezést a birtokon, és öt évig húzódott a megegyezés abban a perben, amelyet a szomszédok indítottak, attól tartva, hogy a múzeum megzavarja a környék nyugalmát.

Chaplin a dél-londoni Walworthben született 1889. április 16-án, és 88 évesen halt meg 1977 karácsonyán Corsier-sur-Vevey-ben.

Michael Chaplin, az Oscar-díjas filmes 70 éves fia elmesélte, hogy a birtokon annak idején a Downton Abbey-hez fogható élet folyt, tucatnyi szolga dolgozott a kastélyban, és csodálatos volt ott gyerekeskedni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.