» Távol

Marx sírja és Lenin háza a kínai vörös turisták bakancslistáján

| | Nem érkezett még hozzászólás
Marx vagy Lenin életének állomásait bemutató utakat szerveznek kínai utazási irodák az Egyesült Királyságba és Oroszországba.

A pekingi Hszinghuo Travel „Marx nyomában Nagy-Britanniában” című kilencnapos túrán a csoportok felkeresik a német filozófus sírját és eléneklik az Internacionálét. Megállnak a Dean Street-i otthonánál, ahol 1851 és 1856 között lakott, és élete utolsó éveinek színhelyére is ellátogatnak. Sétát tesznek a British Múzeumban, ahol kutatott és alkotott, és a Marx Emlékkönyvtárba is elmennek, írja az MTI a Global Times angol nyelvű kínai napilapra hivatkozva.

Marx Dean Street-i otthonát is felkeresik
Marx Dean Street-i otthonát is felkeresikFotó: Oli Scarff / Getty Images

A piacra érzékeny idegenforgalmi szakemberek derűlátóan ítélik meg a vörös turizmus jövőjét, különösen, hogy ehhez politikai ösztönzést kaptak, az elmúlt évek kísérletei pedig beválni látszanak.

A Hszinghuo Travel szervezett már utat Kanadába is, ahol a Kínában hősként számon tartott kanadai kommunista orvos, Norman Bethune emlékét ápolják. Bethune a japánok elleni háborúban szolgálta a kommunista csapatokat. A cég idegenvezetői elvitték már ügyfeleiket Kubába és Észak-Koreába is. Utóbbiban a kínai önkéntes hadseregnek a koreai háborúban elesett tagjaira emlékeztek.

Orosz-kínai együttműködés eredményeként nemcsak kínaiak keresik fel Uljanovszkot, Lenin szülőhelyét, hanem egy tavaly júniusi megállapodás részeként orosz turistákat várnak többek között a Hunan tartományi Saosanba, a néhai államelnök, Mao Ce-tung szülőhelyére is.

Kínában 2004 óta a kormány és a kommunista párt támogatásával került a köztudatba a vörös turizmus fogalma, amelynek révén fokozatosan számos forradalmi helyszín épült újjá, sokuk vált könnyebben elérhetővé. Évente milliók kelnek útra, hogy a volt kommunista vezetők emléke előtt tisztelegjenek, ismerkedjenek történelmi helyszínekkel, a Kínai Kommunista Párt forradalmi múltjával.

Az elmúlt tíz évben több mint kilencmilliárd jüan költségvetési pénzt (381 milliárd forint) fektettek a turizmusnak ebbe az ágába, és a turisták száma évente átlagosan körülbelül 16 százalékkal bővül.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.