» Távol

Hatalmas üveg lombkorona borítja Párizs gyomrát

| | Nem érkezett még hozzászólás
Több mint öt évig tartó teljes körű átalakítás után kedden újra megnyílt Párizs belvárosában a Les Halles kulturális és bevásárlóközpont, amelynek új látványossága a Canopée nevű, lombkoronát formázó légies üvegtető.
Fotó: Parisleshalles.fr

Franciaország második legnagyobb bevásárlóközpontjában végzett építési munkálatok mintegy egymilliárd euróba (310 milliárd forint) kerültek, ennek negyedét a Canopée kialakítására fordították. A munkálatok 2018-ban érnek teljesen véget a központ alatti, a napi 800 ezer utasával Párizs egyik kapujának számít Chatelet-Les Halles metró- és gyorsvasútmegálló, valamint a környező park felújításával - írja az MTI.

18 ezer üvegdarabból álló tető

Az állomás nagycsarnokát, amely Európa legnagyobb földalatti pályaudvara három vasúti és nyolc metrómegállóval, még nagyobbá növelik, hogy könnyebb legyen az utcáról közvetlenül megközelíteni. A Patrick Berger és Jacques Anziutti építészek által tervezett Canopée a közeli Vogézek terének méretével egyezik meg. A 18 ezer üvegdarabból álló tetőszerkezet egy, a parkra néző, nyugati oldalán teljesen nyitott, kör alakú, 96 méter széles épületre borul rá.

Fotó: Parisleshalles.fr

Az épület két oldalán 6 ezer négyzetméteren kulturális intézmények kaptak helyet. Az északi La Place (A tér) 1400 négyzetméteres terültén a hiphopkultúra központja nyílik meg egy hangstúdióval és egy kétszáz férőhelyes auditóriummal, ahol a hiphop minden műfaját a tánctól a divaton át a mozgalomhoz köthető startupokkal együtt szívesen látják. Az Amatőr Művészeti Gyakorlatok Házában, amelyből a negyedik nyílik Párizsban, az amatőr zenei-, tánc- vagy színházi csoportok számára biztosítanak próbatermeket és stúdiókat. A déli szárnyban 2600 négyzetméteren a Mozart Konzervatóriumban 27 zeneterem, három táncterem és egy színházi próbaterem található. 

Michelin-csillagos séf vezeti az egyik éttermet

A Canopée kapcsolja a kulturális központhoz a Forum des Halles bevásárlóközpontot, amelynek teljes felújítása 2017-re fejeződik be: 75 ezer négyzetméteréből 15 ezer teljesen új felület lesz a korábbiaknál szélesebb átjárókkal és megemelt plafonnal. A szürke gránit talajt fehér márvány váltja fel, a LED-világításnak köszönhetően hatodára csökken a központ energiafogyasztása. A bevásárlóközpontban 150 márka kap helyet az eddig 115 helyett. Két új éttermet is kialakítanak az új központban, az első Alain Ducasse Michelin-csillagos séf, a második pedig Philippe Starck dizájner közreműködésével készül.

 

A felújítás egyik legnagyobb érdeme az volt, hogy "a Párizs gyomrának" nevezett bevásárlóközpont földalatti részében a boltok egy napra sem zártak be az öt év alatt, a munkálatok a vásárlók jelenlétében folytak. A Párizs egyik történelmi, gazdasági és kulturális központjának tartott városrész nevezetességét, a Victor Baltard által tervezett elegáns vásárcsarnokot 1971-ben bontották le Valéry Giscard d'Estaing akkori elnök döntése alapján, majd 1979-ben nyílt meg az új komplexum.

Fotó: Parisleshalles.fr

Az eredményt sokan esztétikailag és funkcionálisan is a hetvenes évek nagy kudarcának tekintették, ráadásul az erősen széttagolt tér megoldhatatlan biztonsági problémákat okozott. Az új épület "begyógyítja a sebet" - mondta Jean-Louis Missika, Párizs urbanisztikáért felelős alpolgármestere.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.