Hét kihagyhatatlan élmény Máltán

Hajózástól a jazzfesztiválon át a mennyei lakomákig Málta óriási programkínálattal várja az apró szigeteire látogatókat. Segítünk választani a rengeteg lehetőség közül: íme hét olyan élmény, amit semmiképp nem érdemes kihagyni, ha itt nyaral az ember.

 Máltára könnyen és viszonylag olcsón eljuthatunk a fapadosoknak köszönhetően – Budapestről a Wizz Air és Ryanair is működtet közvetlen járatot –, szép az idő elő-, fő- és utószezonban is. Az itteni látnivalókkal egy hosszú hétvégét, de akár egy hetet is megtölthetünk anélkül, hogy a tenger közelébe mentünk volna. De persze strandolni és hajókázni is lehet. A helyiek fergeteges fesztiválokat szerveznek, és a filmesek is imádják a szigetet, így tematikus, forgatási helyszíneket végigjáró túrára is benevezhetünk. Mutatjuk a legjobb programokat:

 

Töltsünk egy napot Vallettában!

 

Zárt erkélyeivel, a tenger felé hullámzó utcáival, nyüzsgő tereivel és piros telefonfülkéivel Valletta a kedvenc helyünk Máltán. Érkezzenek bármilyen céllal a szigetre, a fővárosra egy napot feltétlen szánjanak! Nézzenek le a Nagy Kikötőre az üdítő Felső-Barakka kertből, és járják végig a legfontosabb látnivalókat a Nagymesteri Palotától a Caravaggio-képeket rejtő Szent János Társkatedrálisig. Kedvencünket, a Casa Rocca Piccolát se hagyják ki, itt egy ma is élő márki otthonába leshetnek be.

Valletta tipikus zárt erkélyei
Galéria: Máltai élmények
Fotó: mimi / Travelo

 Vallettának egyébként nemcsak a múltja érdekes, de az itt látható újdonságok és a város jövője is. A legújabb látnivaló a helyieket borzasztóan megosztó, Renzio Piano sztárépítész tervezte városkapu és parlament, az utóbbit a formája miatt gyakran sajtreszelőnek csúfolják. Ami pedig a jövőt illeti: Valletta lázasan készül 2018-ra, a város ugyanis ekkor fogja Európa Kulturális Fővárosának címét birtokolni.

Tipp: Ha megéheztek a városnézésben, a Nenu pékség-étteremben csodálatos helyi fogásokat kóstolhatnak.

 

Csónakázzunk át Birguba!

 

A Nagy Kikötő vallettai oldalán (ahová egy szupergyors lifttel juthatunk le a Felső-Barakka kertből) keressék meg az apró, színesre festett halászcsónakokat, a dhajsákat. Korábban mindenki ezeket használta vízi taxinak, ma már csak a turisták kedvéért üzemelnek. Akit nem zavar, hogy egy egészen pici, erősen ringatózó csónakban kel át a hatalmas hajójavító dokkokkal szegélyezett kikötőn, miközben a vízen jachtokkal és tengerjáró hajókkal osztozik, mindenképpen fizessen be egy menetre Birguig, óriási élmény.

Birgu
Galéria: Máltai élmények
Fotó: mimi / Travelo

 És hogy miért érdemes ide átcsónakázni? Mert Birgu, vagy más néven Citta Vittoriosa egyszerűen mesebeli! Kis girbe-gurba utcái elsősorban helyiek lakásait rejtik, de találni eldugott borozókat, éttermeket és művészek galériáit, boltocskáit is. Érdekes, hogy a helyiek nem igazán szeretik a környéket, a turisták viszont imádják régies hangulata és békés utcái miatt. A legérdekesebb látnivaló az Inkvizítor palotája. Ugyan nem a brutális spanyol inkvizícióra kell gondolni – itt például "csak" fél órát lehetett kínozni az embereket –, de azért ez sem egy túl kedves hely. Mögötte, egy mellékutcában található a hóhér háza, amit az ablak fölé vésett bárdról lehet megismerni.

 

Fesztiválozzunk!

 

A máltaiak tudnak mulatni, érdemes hát velük tartani! Ugyan a különleges karneválon már túl vagyunk, még rengeteg izgalmas rendezvény vár ránk 2016-ban. Április 16. és 30. között tartják a tűzijáték fesztivált, melynek időtartama alatt több nagy, zenére megkomponált, látványos tűzijáték showban lehet részünk. Május 6. és 8. között esedékes a máltai nemzetközi gasztronómiai fesztivál, melynek Mdina ad otthont. A jazzért rajongók júliusra időzítsék a nyaralást, mert 21. és 26. között lenyűgöző kulisszák között, a vallettai Nagy Kikötőnél tartják a máltai jazz fesztivált.

Valletta a kikötő felől
Galéria: Máltai élmények
Fotó: Eye Ubiquitous / Europress / Getty

 Szeptember 24-25-én kerül sor a máltai reptéren a máltai nemzetközi légiparádéra, mely a sziget legnagyobb kültéri rendezvénye, a családok kedvenc programja. Októberben két nagy esemény is lesz, az egyik a Birgufest 8. és 10. közt, melynek keretében esténként romantikus gyertyafényben úszik az egész város. A másik a jachtverseny október 22. és 29. között, mely a vallettai Nagy Kikötőből indul.

 

Eredjünk filmsztárok nyomába!

 

A filmesek imádják Máltát, ezért rengeteg sorozat és film helyszínét tudjuk felkeresni a szigeten. A teljesség igénye nélkül itt forgatták a Trónok Harca egyes jeleneteit, a Gladiátort, a Monte Cristo grófját, a Tróját, a Münchent, vagy például Angelina Jolie rendezte A tengernél című filmet (By the sea) is.

Azúr Ablak, Gozo: itt forgatták a Trónok Harca legelső részének esküvői jelenetét
Galéria: Máltai élmények
Fotó: mimi / Travelo

 

 Természetesen kifejezetten erre szakosodott cégek is kínálnak tematikus, forgatási helyszíneket végigjáró túrákat. De magunk is felkereshetjük ezeket a helyeket – ehhez itt találnak segédletet.

 

Töltsük az estét Mdinában és Rabatban

 

Mdina és Rabat messze a tengerparttól, egy domb tetején található, jó rálátással gyakorlatilag az egész szigetre. A két település tulajdonképpen egy: Mdina a városfalon belüli rész, Rabat a külső rész neve. Előbbit a néma városnak is szokták nevezni, itt ugyanis csak a püspöki palotát, a katedrálist, zárdákat és évszázados épületeket találunk, boltot – a turisták kedvéért létesített pár szuvenírüzlet kivételével – és pezsgő életet aligha.

Mdina
Galéria: Máltai élmények
Fotó: mimi / Travelo

 De pontosan ez a végtelen nyugalom, a különleges, nemesi paloták, a szép zárt erkélyek, az izgalmas formájú ajtókopogtatók azok, amik miatt érdemes megnézni. Este a sejtelmesen kivilágított utcákkal és fejünk fölött cikázó denevérekkel különösen egyedi hangulatú.

 

Piacozzunk Marsaxlokkban

 

Ha Valletta vagy éppen Mdina turistáknak szóló üzletei helyett arra kíváncsi, hol vásárolnak a helyiek, a sziget déli részén fekvő Marsaxlokkban a helye. Az öbölben tarka luzzuk, vagyis hagyományos máltai halászcsónakok százai sorakoznak, a kikötőben pedig napi piacot tartanak. Vasárnap a legjobb, mert ezen a napon nemcsak szuveníreket, csecsebecséket és ruhákat, de szezonban édes, mosolygós epret és paradicsomot, valamint frissen fogott halakat is árulnak.

Marsaxlokk
Galéria: Máltai élmények
Fotó: Myloupe / Europress / Getty

 

Pihenjük ki a nyaralást Gozón!

 

Mivel Gozón sokkal kevesebben laknak, mint Máltán, a városok kevésbé zsúfoltak, az élet pedig sokkal békésebb ütemben zajlik. A mai napig szokás, hogy az ajtóban hagyják a kulcsot, és nem él vissza a helyzettel senki. A fő szigetről komppal lehet ide átjutni, és minden adott, ami egy - vagy akár több - egyszerre pihentető és emlékezetes nyári naphoz szükséges. Vannak gyönyörű természeti képződmények (ilyen például a hatalmas Azúr Ablak), homokos partszakaszok (a Ramla Bay különösen szép), remek fagyizó (Xlendiben, a kikötőnél) és szuper haléttermek (például Marsalfornban a Murella).

Ramla Bay
Galéria: Máltai élmények
Fotó: mimi / Travelo

 Aki számára pedig nem teljes a nyaralás érdekes látnivalók nélkül, Ggantiját feltétlenül iktassa be a gozói napjába! Ez a legrégebbi, emberi kéz alkotta, földfelszín felett található kőépítmény. Ezer évvel idősebb az egyiptomi piramisoknál, és ezerötszáz évvel korábbi a Stonehengenél. A világörökség részét képező megalitikus szentély környékét az elmúlt években kezdték rendezni, egy érdekes látogatóközpont is nyílt itt, hogy jobban érthessük, mit látunk.

Kedvet kapott Máltához? Három kérdés megválaszolásával és egy kis szerencsével egyhetes nyaralást nyerhet! További részletek ide kattintva.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Soha többé nem láthatja Málta legszebb nevezetességét - 2017.03.08.
Összeomlott az Azúr Ablak nevű természetes kőhíd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek