» Távol

Tavaszi szünet külföldön: családi segway-túrától a sóbányáig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Még most sincs késő utazást szervezni a tavaszi szünetre! Ausztria magyar határhoz közeli része tele van gyerekbarát tevékenységekkel: élményfürdőkkel, várakkal, vidámparkkal, csokigyárral tölthetjük időnket. Lengyelországban bobozás, kalandpark, vizes élmények, sóbánya és állatkert várja a családokat.

Nyakunkon a tavaszi szünet: a legtöbb helyen március 24-én, csütörtökön kezdődik, de van olyan iskola, ahol már március 23-án, szerdán sem kell menni a gyerekeknek. A következő tanítási nap pedig csak húsvét után lesz, így akár egy hosszabb külföldi útra is vállalkozhat a család. Ha nem kezdenének last minute repjegyvadászatba, adja magát, hogy valamilyen autóval könnyen megközelíthető célpontot válasszanak. Íme két hely, ahol tucatnyi gyerekprogrammal fel lehet dobni a szünetet.

Ausztria: Burgenland és Stájerország

Ausztria Magyarországhoz legközelebb eső két tartománya, Burgenland és Stájerország tele van gyerekbarát programlehetőségekkel. Ráadásul ezek többsége a magyar határ közelében van, kb. három óra alatt el is érhetünk az alábbi helyekre, így talán a kiskorúakat sem borítja ki a hosszadalmas utazás.

Ha vidámparkba vágynak, egyértelműen a Fertő-tó mellett működő Familypark az ideális választás. (A parkról, és a tó környéki egyéb lehetőségekről pont most írtunk bővebben, cikkünket itt találja.) A gyerekszórakoztatást azzal maxolhatjuk ki igazán, ha a vidámparkot összekötjük a strandolással a Sonnentherme élményfürdőben. Itt a gyerekeknek a babavilágtól az óriáscsúszdáig, a felnőtteknek az úszómedencétől a szaunavilágig terjed a kínálat. A népszerű fürdőt mi is teszteltük, beszámolónkat itt találja.

De a környéken messze nem ez az egyetlen nagyméretű fürdő, ahol az egész család jól érezheti magát és kipihenheti a tavaszi fáradtságot. Csúszdával felszerelt fürdőparadicsomot találunk Stegersbachban és Loipersdorfban is. A nyugalmasabb termálfürdőzésre vágyóknak Tarcsafürdőt (Bad Tatzmannsdorf) és Bad Blumaut ajánljuk. Utóbbi Hundertwasser jóvoltából olyan, mintha egy mesekönyvi illusztrációban pancsolnánk.

Ha nem sikerült a gyerekeket a vízben lefárasztani, nevezzünk be egy családi hajtány-, segway vagy e-bike túrára! A Sonnenthermétől 20 kilométerre található Deutschkreuzban (Sopronkeresztúr) festői környezetben próbálhatjuk ki a fenti különleges sporteszközöket. Segwayt és elektromos bringát már a tavaszi szünetben is bérelhetünk, hajtányozni pedig egy kifejezetten erre a célra épített vasútvonalon lehet, de ezt sajnos csak április 8-tól lehet kipróbálni. Az elégetett kalóriákat  az innen másfél órás autóútnyira fekvő Zotter csokigyárban pótolhatjuk, ahol a kóstolgatás mellett állatsimogató is várja a gyerekeket. 

További szuper program lehet a környék várainak végiglátogatása: a lékai várban például lovagi tornán is részt vehetünk, és van itt egy denevérekről szóló kiállítás is a kicsiknek. Németújvár (Güssing) várába már a feljutás is szórakoztató a mini sikló segítségével, Fraknóban pedig a gyerekeket különleges húsvéti programmal várják a szünidőben.

Lengyelország: Zakopane, Wieliczka és Krakkó

Unják már közvetlen szomszédainkat? Egy gyerekek számára is élvezetes lengyel körúthoz mit szólnának? Az első állomás legyen a Magas-Tátra, azon belül is Zakopane, ahová Budapestről autóval kb. öt óra alatt juthatnak el. A patinás téli üdülőhely tavasszal is szórakoztató: a Zakopanétól  északnyugatra található 1123 méter magas Gubałówka hegy csúcsára siklóval juthatunk fel, itt  nyári bobpálya és kalandpark vár. De Zakopanéban találunk aquaparkot is, és az óriási Wielka Krokiew sísánchoz is fellibegőzhetünk.

Innen két órát kell autózni, hogy az évente mintegy egymillió látogatót vonzó, világörökségi Wieliczka-sóbányához érjünk. A wieliczkai Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. A kitermelés az 1200-as években indult meg és folyamatosan zajlott egészen 1996-os bezárásáig. Erre a folyamatosságra sehol sincs példa a kontinensen, ám mégsem ez a múlt, vagy a bányagépek vonzanak évente egymillió látogatót a bányába.

A wieliczkai sóbánya igazi nevezetessége az az egyedülálló, sóból faragott katedrális, ami a föld mélyén található. A katedrális méreteit jól mutatja, hogy a második világháború alatt repülőgép-alkatrészek összeszerelésére használták a németek. Emellett a bányában számtalan kisebb-nagyobb kápolna, sószobor és tárna várja a látogatókat. A korabeli munkaeszközöket és munkagépeket bemutató bányászati múzeum mellett a sóbánya híres gyógyüdülő is. Különleges mikroklímáját asztmás gyermekek gyógyítására is használják.

Végezetül nézzük meg Krakkót, melynek óvárosa pont akkora, hogy egy nap alatt kényelmesen bejárható. A krakkói főtéren álló Posztócsarnokon átjutva egy egészen különleges múzeumot találunk a föld alatt. Itt a város teljes múltját interaktív multimédiás felületeken keresztül ismerhetjük meg. A múzeum egy részén az üvegpadlóra a középkori Európa térképét karcolták bele, ahol a város különböző pontjai fölé állva mindenhol más-más hang szólal meg: van, ahol a harang zúg, máshol a vásári zsivaj hallatszik, és van, ahol a kikötőkből kifutó teherhajók kürtjét lehet hallani. A piaci környezetben egy málházós mérlegre állva lemérhetjük, mennyi gabonát ért volna akkoriban a testsúlyunk, és azt is megtudhatjuk, hogy ezért később milyen pénzérmék cseréltek gazdát a kofák kezei között.

Ezenkívül olyan klasszikus gyerekbarát helyszínek is várnak ránk a barátságos városban, mint az állatkert, vagy az aquapark. Az állatkert 1929-ben aprócska menazsériaként nyitotta meg kapuit, ma már 1500 állat otthona. Kellemes, erdei környezetben láthatjuk itt az állatokat, és van simogató is. A Park Wodny fürdő Lengyelország legnagyobb beltéri vízi élményparkja, 800 méternyi vízi csúszdával, sárkányos és kalózos tematikájú játszóterekkel, mászófallal, hullámmedencével.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.