» Távol

Cook kapitány hawaii ajándékai hazakerülnek

| | Nem érkezett még hozzászólás
Visszakerülnek Hawaiira azok az ajándékok, amelyeket 237 éve James Cook kapitány kapott a helyi bennszülöttektől, mielőtt megölték volna a szigeten.

Az egykori ajándékokat pénteken hivatalos ceremónián adták vissza Wellingtonban Hawaii képviselőinek - írja az MTI. Az új-zélandi Te Papa nemzeti múzeum felbecsülhetetlennek nevezte az ajándékok - köztük egy tollas sisak és egy tollas köpeny - értékét. A nagybecsű tárgyakat a brit felfedező, Cook 1779-ben kapta utolsó utazásán.

Ilyen ajándékokkal rendszerint királyokat tiszteltek meg - a tollas köpenypéldául húszezer madár tollából készült -, ami jelzi, hogy a hawaii uralkodó, Kalani'opu'u milyen nagyra tartotta Cookot. A Te Papa múzeum tájékoztatása szerint a kincsek számos brit gyűjtő kezén mentek át, és végül cirkalmas úton kerültek a wellingtoni Dominion Múzeum birtokába 1912-ben.

James Cook kapitány útjai a Csendes-óceán déli részén. Az első út pirossal, a második út zölddel, a harmadik út kékkel van jelölve
James Cook kapitány útjai a Csendes-óceán déli részén. Az első út pirossal, a második út zölddel, a harmadik út kékkel van jelölveFotó: Wikipedia

A történelmi emlékek visszaadásáról 2013 óta folytak tárgyalások Új-Zéland és Hawaii között. A megállapodás szerint egy hosszú távú, legalább tízéves kölcsönként kerülnek a honolului Bishop Múzeumba. A tárgyak ünnepélyes átadását pénteken a Te Papa múzeumban rendezték meg maori bennszülött rituálé keretében.

A Hawaii nemzetközi ügyeivel foglalkozó Kamana'opono Crabbe elmondta: nagyon örül, hogy szemtanúja lehetett a hawaii kulturális örökség részének tartott tárgyak átadásának. 

Cook utolsó útján az Északnyugati-átjárót kutatta, de úgy döntött, hogy a telet Hawaiin tölti. Mikor először befutott a Kealakekua-öbölbe, meleg fogadtatásban volt része, és Kalani'opu'u királyi ajándékokkal halmozta el. Amikor azonban később ismét kikötött a szigeten, már ellenséges hangulat fogadta, és egy összetűzés során 1779 február 14-én a bennszülöttek megölték a kapitányt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
3 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
3 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.