Fotók alapján építené újjá Palmürát az Ermitázs

Fotográfiák, metszetek és egyéb archív dokumentumok révén segítene rekonstruálni az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyveresei által elpusztított palmürai műkincseket a szentpétervári Ermitázs.

 

Mihail Pjotrovszkij, az orosz múzeum igazgatója szerint a világ különböző tájain működő múzeumok már várják a pillanatot, hogy megkezdődhessen az ókori szíriai romváros újjáépítése. A szentpétervári Ermitázs jelenleg - egyelőre nem hivatalos formában - társintézményeivel együttműködve gyűjt olyan fotográfiákat, metszeteket és egyéb archív dokumentumokat, amelyek a lehető legtöbb szögből megörökítik Palmürát - írja az MTI a The Art Newspaper című kulturális hírportál cikke alapján.

Az Ermitázs azon kevés múzeumok egyike, amelyek egész galériányi palmürai műkinccsel rendelkeznek. Gyűjteményébe tartozik egyebek között egy kitűnő állapotban fennmaradt hatméteres márványtábla, amelyen görög és arámi nyelven szerepelnek import- és exportcikkekre vonatkozó vámszabályok, és a kollekcióban metszetek, valamint egy dombormű is található.

"Palmüra maga a csoda"- fogalmazott Pjotrovszkij, aki az 1970-es és 1990-es évek között látogatott el a romvárosba, amelynek elpusztítása - mint hangsúlyozta - elkerülhető lett volna. Palmüra "esetében katonai és nem katonai döntések összefonódásáról van szó" - szögezte le az igazgató.

Baál-Samin templom a robbantás előtt

Fotó: Bernard Gagnon / Wikipedia



Pjotrovszkij újjáépítési kampánya ugyanakkor nem csupán Palmürára korlátozódik, fontosnak tartja, hogy Afganisztán, Irak, Mali és Jemen kulturális örökségének sorsát is a nagyközönség elé tárja. Az Ermitázs az elpusztított jemeni emlékművekkel foglalkozó kiállításokat, filmvetítéseket és előadásokat kínáló tematikus napra készül áprilisban, és a programsorozathoz a tervek szerint tizenöt másik múzeum, köztük a Louvre, a British Museum és a Metropolitan Museum of Art is csatlakozik.

Az orosz fotográfus, Alekszandr Dimnyikov Szíriáról készített felvételeiből ugyancsak áprilisban nyílik kiállítás az Ermitázsban. A képek mellett az Iszlám Állam fegyveresei által elpusztított palmürai műemlékek virtuális másolatai is helyet kapnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek