Ellepték a patkányok a római múzeumokat

Fertőtlenítés miatt zárva tartott szerdán Rómában a Forum Romanum és a Palatinus pénztárainak egyike, mert egy patkány beszorult a tető egy résébe.

Az említett patkány megsérült, és a vére az íróasztalra folyt. "A patkányvész súlyos probléma, amellyel képtelenek vagyunk megbirkózni" - jelentette ki a hírre reagálva a római műemlékvédelmi felügyelet vezetője, Francesco Prosperetti, írja az MTI.

Az illetékes felidézte, hogy a Római Nemzeti Múzeum egyik kiállítóhelyén, a Palazzo Massimóban a szakszervezetek már többször is tiltakozóakciókat tartottak, mivel patkányok futkosnak a kiállítótermekben.

A Palazzo Massimo termeiben is futkosnakFotó: Europress / Getty

 Prosperetti azzal magyarázta a patkányok elszaporodását, hogy a közelben földmunkákkal járó építkezés folyik, ezért a patkányok a megmozgatott föld alól az épületbe menekültek.

Rómában hatmillióra becsülik a patkányok számát, vagyis minden lakosra kettő jut. A La Repubblica című lap szerint tavaly 133 százalékkal több, patkányokkal kapcsolatos bejelentést tettek a hatóságoknál.

Az örök városban a patkányvész csaknem olyan régi, mint maga a város, de az állatok száma az utóbbi időben növekedni kezdett. Rontanak a helyzeten a hulladékbegyűjtés hiányosságai, a felhalmozódó szemét eldorádó a patkányoknak.

Patkányok lakják a metróalagutakat, a szennyvízcsatornákat és a parkokat. Az egészségügyi hatóságok új technológiák segítségével próbálják felvenni a küzdelmet, például olyan csapdákkal, amelyek SMS-ben jelzik egy-egy rágcsáló elfogását.

A római helyzettel kapcsolatba nemrég megírtuk, hogy veszélyes hulladékot találtak az ókori földalatti temetőben a Via Appia régészeti parkjában. Nem a turisták által látogatott katakombákról van szó, hanem a korai keresztény temetőknek a föld alatt húzódó, a nagyközönség előtt lezárt folyosóiról, termeiről, barlangszerű vájatairól a római Tor Fiscale negyedben.

A feltételezések szerint a 2-3. századi katakombákat a hulladékfeldolgozó vállalkozások használták szeméttelepként: a mérgező anyagok biztonságos tárolása vagy megsemmisítése helyett egyszerűen a földalatti folyosókba szállították és otthagyták őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek