Kitiltják a turistákat a világ leghíresebb pagodáiból

Elege lett a mianmari hatóságoknak a turisták illetlen viselkedéséből, ezért március elsejétől minden turistának megtiltják, hogy felmásszon Bagan híres, szent helyként tisztelt pagodáira.

Kitiltják a turistákat Burma legnépszerűbb turistalátványosságairól a bagani pagodákról, mert az utóbbi időben egyre többen, a folyamatos figyelmeztetések ellenére is illetlenül, a hely szellemiségéhez méltatlan, gyalázatos módon viselkedtek - írja cikkében a brit Telegraph.

#sunset #temple #bagan #myanmar #mianmar #burma #travel #asia #longday #hosszúnapvolt #jóbólismegártasok :)

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,

A mianmari kultúráért felelős minisztériuma az intézmény hivatalos Facebook oldalán posztolt ki egy közleményt a március elsején életbe lépő tiltásról, amelyben részletezik, hogy a döntésre azért kerül sor, mert sokan a pagodák területén a helyhez nem illő öltözéket viseltek, és volt, hogy táncoltak vagy egyszerűen ott aludtak – áll a minisztérium indoklásában.

A helyi kultúrát védő intézkedés az utazásszervezők szerint azonban szerencsétlen lépés. Ha az évtizedek óta népszerű pagoda-megmászási program kimarad az útitervekből, az akár hatással lehet az ország turizmusára is. A turistáknak ugyanis egy életre szóló intenzív élményt jelent a pagodák lépcsőin való feljutás a szent templomokként számon tartott építményekhez. Mára a 4450 ősi templomból mintegy 2200 többségében kitűnő állapotban maradt meg, és a legtöbb sztúpa Buddhát ábrázoló freskókat és kisebb, nagyobb szobrokat tartalmaz.

Körbejárni a sztúpát
A sztúpa formája a lótuszülésben meditáló Buddhát ábrázolja, miközben maga az építmény az alapzatától a csúcsáig a megvilágosodás felé tett lépéseket jeleníti meg. Alapvetően egy zárt épület, bemenni nem lehet a belsejébe, de meditálhatunk a közelében, vagy körbejárhatjuk a hagyománynak megfelelően az óra járásával megegyező irányban. A buddhisták szerint az eközben tett jókívánságok valósággá válhatnak; a szerencsét hozó sztúpák körbejárása által felhalmozott érdemek pedig ahhoz hasonlatosak, mintha Buddhát ajándékoznánk meg. A sztúpák belsejében értékes relikviák, mantratekercsek, buddhákat ábrázoló agyagszobrok és egyéb szimbolikus tárgyak találhatók. A hit szerint a sztúpa, mint buddhista kultuszépítmény, az embert a személyes fejlődés lehetőségére emlékezteti, hogy rátalálhasson saját belső tökéletességére. A legismertebb hazai sztúpáinkról itt írtunk.
Schwezigon pagodaDea / C. Sappa / Getty /Europress

A néhány éve még zárt országnak számító Mianmar mára az egyik legfelkapottabb ázsiai célpont fő látványosságával Bagan pagodáival együtt. Néhány éve még leginkább a kambodzsai Angkor Wat érintetlen alternatívájaként szerepelt a cikkekben, amelyek úti tippgyűjtéseiben külön kiemelték, hogy itt mindennél intimebb élmény várja az utazót. A helyzet azonban sokat változott, a turizmus rendkívül gyorsan vált húzóágazattá Mianmarban.

"Baganban ma már lovaskocsik, dzsipek és elektromos biciklik várják a turistákat. Jóval napfelkelte előtt is nehéz már jó helyet találni a legnépszerűbb pagodánál. Mi rongálókkal nem találkoztunk, de régi épületeknél időnként mindig vannak olyanok, akik jó ötletnek gondolják, ha hazavisznek belőle egy darabot, vagy belevésnek valamit. Most az összes turista issza meg ennek a levét" - ezt már egy kolléganőnk mesélte mianmari utazása kapcsán, aki szerint a tiltással egy olyan élménytől fosztják meg a turistákat Baganban, ami sokaknak a burmai utazása csúcspontját jelentette eddig.

#balloons #hotairballoon #bagan #ancient #temple #myanmar #mianmar #burma #travel #asia #napfelkelte #sunrise

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,

"És különösen a fotósoknak. Azt a páratlan látványt ugyanis, ahogy a napfelkeltében egyre több pagoda bukkan elő a hajnali párában, csak egy magaslati pontról lehet igazán jól megörökíteni. A Shwesandaw pagoda közmegegyezés szerint a legjobb hely a napkeltéhez. Utazásunk utolsó állomása volt Bagan, így több olyan turistával is találkoztunk addigra, aki megpróbálkozott különböző alternatív helyekkel is, hogy ne kelljen tömegben megélnie ezt a csodás élményt, de mind azt mondták, hogy a Shwesandawról eléjük táruló látványt nem tudta semmi megközelíteni"- emlékszik vissza kolléganőnk a 42 négyzetkilométeres területen fekvő, hivatalos nevén Bagan Régészeti Körzetben szerzett élményeire.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek