» Távol

Még mindig Bécs a világ legjobb városa

| | Nem érkezett még hozzászólás
Budapest pedig csak a 77., de ezzel is jobbak vagyunk például Varsónál vagy Zágrábnál. Párizs a terrortámadások miatt rengeteget vesztett presztízséből. És meglepő módon nem Damaszkuszban a legrosszabb lakni. Íme a legfrissebb Mercer felmérés adatai.

A korábbi évek után Bécs idén is – immáron hetedik alkalommal – megtartotta a világ legélhetőbb városának címét. A felmérés az osztrák főváros közbiztonságát, a tömegközlekedés és a kikapcsolódási lehetőségek magas színvonalát emeli ki. London, Párizs vagy éppen New York még a top35-be se került be – írja a Mercer tanácsadó cég szokásos életminőség-felmérésének adatairól a Guardian.

A német nyelvű városok idén is taroltak: az első helyezett Bécs mellett Zürich, München, Düsseldorf és Frankfurt is bekerült az első hétbe. Párizs megítélése tavalyhoz képest óriásit romlott a novemberi terrortámadások miatt, idén már csak a 37. helyen található a listán (mondjuk még így is megelőzi kettővel Londont).

Budapest a világ 77. legjobb helye: a térségben csak Prága (69.) és Ljubljana (76.) előz meg minket, Varsónál (79.), Pozsonynál (82.), Zágrábnál (98.) és Bukarestnél (109.) például jobbak vagyunk.

Ezen a tíz helyen a legjobb az élet:

1. Bécs Ausztria
2. Zürich Svájc
3. Auckland Új Zéland
4. München Németország
5. Vancouver Kanada
6. Düsseldorf Németország
7. Frankfurt Németország
8. Genf Svájc
9. Koppenhága Dánia
10. Sydney Ausztrália

A felmérés eredményén a Bécsben élők nem szoktak meglepődni: „Az emberek jobban élnek itt, mint Magyarországon, különösen azok, akik alacsonyabb keresetűek“ – nyilatkozta egy korábbi alkalommal a Travelónak Attila, aki szoftverfejlesztőként dolgozik Bécsben. „Ha van egy házaspár, mondjuk egy bolti eladó és egy kukás, van kb 2500-3000 eurójuk havonta, plusz tizenharmadik, tizennegyedik havi fizetés nyaralni, meg karácsonyra. Nincsenek nagyon szegények, emiatt nincsenek nagyon frusztrált emberek, és sokkal kulturáltabb mindenki, mindenfajta értelemben“. 

Schönbrunn tavasszal tele van kocogó nénikkelFotó: Northfoto
Schönbrunn tavasszal tele van kocogó nénikkelFotó: Northfoto

Emellett, mint mondja, „látszik az embereken, hogy környezettudatosan élnek, jobban, mint Magyarországon, illetve hogy mindenki próbál az egészségére figyelni. Tehát hatvanéves kocogó mami Schönbrunnban tavasszal/ősszel percenként van öt darab“.

A Guardian cikke azt is kiemeli, hogy a többi nyugati fővárossal összehasonlítva Bécs kifejezetten megfizethetőnek számít. A 32 éves Helena Hartlauer például így nyilatkozott a lapnak: "Egy száz négyzetméteres, századfordulón épült lakásban élek, jó környéken, húsz perces sétára a belvárostól, és csak 800 euróba kerül havonta." Londonban ugyanez 2500 euróra rúgna, a 44. helyezett New Yorkban pedig még ennél is többe kerülne.

És ahol a legrosszabb a helyzet:

221. Conakry Guinea
222. Kinshasa Kongói Demokratikus Köztársaság
223. Brazzaville Kongói Köztársaság
224. Damaszkusz Szíria
225. N'Djamena Csád
226. Kartúm Szudán
227. Port-au-Prince Haiti
228. Szanaa Jemen
229. Bangui Közép-afrikai Köztársaság
230. Bagdad Irak

A lista legvégére háborús, vagy politikailag instabil országok kerültek. Ami elég meglepő, hogy Szíria fővárosa, Damaszkusz csak a hetedik legrosszabb hely a világon. A Mercer listájának készítői szerint tehát még itt is jobb élni, mint például Bagdadban, Banguiban, Port-au-Prince-ben vagy Kartúmban.

Mire jó ez a lista?

A Mercer globális tanácsadó cég minden év szeptemberében és novemberében elkészíti felmérését a világ legélhetőbb városairól. Számos tényezőt vizsgálnak, így a politikai, gazdasági környezetet, az oktatást, az egészségügyet, a tömegközlekedést, a lakhatást és a kikapcsolódási lehetőséget. Indoklásuk szerint a legjobb városok azok, melyek jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, politikailag stabil országokban találhatók, ahol relatíve fenntartható a gazdasági növekedés.

A Mercer a dolgozóit külföldi kiküldetésre küldő vállalatoknak illetve kormányoknak szánja felmérését, mely az egyes városok összehasonlításával segít az alkalmazottak fizetésének megállapításában. A lista alsóbb régióiban szereplő városokban dolgozók fizetése például azért lehet magasabb, hogy ellensúlyozza Bagdad vagy Caracas veszélyes mivoltát.

A kiküldetésben dolgozók amúgy is magasabb fizetést kapnak, mint otthon, így kompenzálják munkáltatóik, hogy a dolgozónak ki kellett szakadnia tágabb családjából, baráti köréből. A veszélyes országokba küldött alkalmazottak ezenfelül veszélyességi pótlékot is kapnak, ennek számszerű megállapítását segítik a Mercer részletes adatai, melyeket persze jó pénzért kínálnak ügyfeleiknek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.