» Távol

Öt érdekes karnevál Velencén és Rión túl

| | Nem érkezett még hozzászólás
Férfikarnevál Ausztriában, groteszk jelmezesek Máltán, a világ egyik legnagyobb hagyományőrző népünnepélye Kölnben, virágcsata Nizzában, őrületes buli Tenerifén. Öt különleges farsangi rendezvény Európában.

Ha karnevál, a legtöbben egyből rávágják Rio de Janeiro vagy Velence nevét. Pedig nem csak ezeken a mindenki által ismert helyeken pezseg az élet farsangkor. Mutatjuk a legérdekesebbeket Ausztriától Teneriféig.

Ausztria: Férfikarnevál Stájerországban

Február 8-án rendezik meg a hagyományőrző farsangi felvonulást a stájerországi Murauban, mely a régió legrégebbi hagyománya, 2011-óta pedig az UNESCO kulturális örökségei közé tartozik. A felvonulás élén a tarka sapkákat viselők haladnak, akik kolompokkal, csengettyűkkel űzik el a tél démonait. Őket követik a kézműveseknek, kereskedőknek öltözött farsangolók, akik a régi mesterségeket szimbolizáló eszközöket, például ollóköszörülőt visznek magukkal. A felvonulás érdekessége, hogy csak férfiak vehetnek rajta részt, a női karaktereket is férfiak játsszák el – tudtuk meg a tartomány sajtóközleményéből.

Nem a muraui az egyetlen különleges stájer karnevál: 2016. február 8-án és 9-én Bad Aussee-ben is nagy buli lesz. Farsanghétfőn fehér hálóingbe öltözött doboló nők űzik el a telet, húshagyó kedden pedig az aussee-i farsang legérdekesebb figurái, a maszkos, ezüstös flitterekkel borított kosztümökbe öltözött Flinserlek vonulnak fel. A Flinserlek alakjának eredete a Velencei Karnevált is megjárt stájer kereskedőkhöz köthető – ők hozták az első ilyen jelmezeket Ausseerlandba. Összesen körülbelül száz Flinserl kosztüm létezik, amelyeket generációkon keresztül továbbörökítenek a stájer családokban, mivel előállításuk nagyon időigényes, akár másfél évbe is telhet. A Flinserlek versmondásért cserébe mogyorót és narancsot adnak a gyerekeknek.

Málta: Groteszk karnevál Gozón

Apró mérete ellenére Málta két érdekes karneválnak is otthont ad, melyeket idén február 5. és 9. között tartanak meg. Az egyiket a fővárosban, Vallettában rendezik: az utcákon óriási papírmasé figurákkal, jelmezekben masíroznak a felvonulók, rezesbandák és tánccsoportok kíséretében. Este a buli a Paceville-negyed bárjaiban és klubjaiban folytatódik.

Gozo szigetén, - ahová a főszigetről, Máltáról komppal lehet átjutni - egy, a fentiektől gyökeresen eltérő hangulatú karnevál várja a résztvevőket. Nadur városának utcáit éjszaka groteszk maszkot viselők, és szatirikus figurák özönlik el.

Németország: Hagyományőrző népünnepély Kölnben

Ha fura ruhákba öltözött, részeg németeket akar látni elképesztő tömegeket alkotva, nem kell az idei Oktoberfestig várnia: február 4. és 9. között látogasson el Kölnbe, a világ egyik legnagyobb hagyományőrző népünnepélyére. Ilyenkor a Rajna-parti nagyváros apraja-nagyja jelmezbe bújik, és hat napon át megállás nélkül tart az ünneplés a közterületeken és kocsmákban.

Az ünnepély nyitánya a karnevál hercegének, parasztjának és szüzének megválasztása - utóbbi egy női maskarába öltözött férfi szokott lenni. A herceg átveszi Köln polgármesterétől a város kulcsát, és kezdetét veszi az őrület. "Az ünnep csúcspontját a Rózsák hétfője, azaz a Rosenmontag jelenti. Több mint egymillió ember kíséri figyelemmel a parádés felvonulást, ami a Chlodwigplatztól, a belvároson áthaladó útvonalon, egészen a Mohrenstraßéig tart. A felvonuló „karneváli vonatot” (Karnevalszug) különböző beöltözött egyesületek, iskolák, zenekarok, tánccsoportok alkotják. Menetelés közben csokoládét, cukorkát és apróbb ajándékokat szórnak a nézelődők közé, miközben a tömeg skandálja, hogy „Kamelle, Kamelle!” (azaz adományt, adományt!)" – írja a Wikipedia.

Franciaország: Virágcsata Nizzában

A francia Riviérán nem aprózzák el a dolgokat: itt két héten át tartanak a karneváli programok. Idén február 13. és 28. között tartják. A karneválok elengedhetetlen kellékei, - a tarka jelmezek, a papírmasé bábuk, a tűzijáték – itt is jelen vannak.

Ami különlegessé teszi a nizzait, az a felvirágozott óriási kocsik felvonulása. Ezen belül is a legizgalmasabb a virágok csatája (bataille de fleurs), amikor a menet résztvevői bőven megszórják a közönséget virágokkal. A karnevál idei programját angol nyelven itt találják.

Spanyolország: A riói karnevál kistestvére Tenerifén

Ha valaki a riói karneválra leginkább hasonlító európai farsangi bulit keresi, annak a Kanári-szigeteken a helye. Tenerifén a két hétig tartó karnevál ugyanis egyet jelent a fergeteges partikkal, pompás jelmezekkel és feltűnő ruhakölteményekkel. A karnevál abban is hasonlít a rióira, hogy itt is van hivatalos program, melyen tánccsoportok fellépését lehet megnézni. És van az utcai buli, ami még színesebb: az utcákon a helyiek bandái táncversenyeket, felvonulásokat rendeznek.

"1987-ben egyszerre kétszázezer látogató táncolt egyszerre a karnevál egyik szabadtéri programján, amely bekerült a Guinness rekordok könyvébe is. A karnevált egy bizarr esemény, a szardíniák temetése zárja, ahol feketébe öltözött gyászoló tömegek – főképp síró özvegyek – búcsúztatják a fesztivált és az ünneplést. A temetés végén tüzet gyújtanak, (szimbolikusan elégetnek egy hatalmas, papírmaséból készített szardíniát), amely az önfeledt mulatozást lezárja, és felkészíti az embereket a nagyböjti időszakra" – írja az Európapont blog.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.