Görög kalandok gyrostól Rodoszig

Városnézés Athénban, bringázás Rodoszon, gyógynövénytúra Krétán, lakoma egy tengerparti tavernában, ringatózás a tengeren a naplementében Szantorinin - ilyen élményeket kínál Görögország az itt nyaralóknak. Travelo tippek, ha idén erre venné az irányt.

2016-ra életre szóló úti élményeket ajánló sorozatunkban adtunk már tippeket a szomszédos Ausztriába, a dolce vita életérzés hazájába, Olaszországba, és a foci EB miatt idén különösen fontos Franciaországba készülőknek. Ezúttal a magyar turisták egyik kedvenc nyaralócélpontjába, Görögországba csábítjuk önöket.

Athéni városnézés

Bár a legnagyobb slágert a nyaralók körében a görög szigetek jelentik, érdemes felfedezni az ország szárazföldi részét. A fővárost, Athént például semmiképp ne hagyják ki! Budapestről Athénba fapadossal elég barátságos árakon el lehet jutni – kezdjék hát itt a nyaralást!

Plaka, Athén Galéria: Görög nyaralás 2016Tilemahos Efthimiadis / http://www.flickr.com/photos/telemax/4964548027/sizes/l/

 Pár nap városnézés után pedig lehet tovább indulni komppal vagy repülővel valamelyik szigetre lábat lógatni. A tökéletes athéni hétvége receptjét itt olvashatják, ha pedig minél költséghatékonyabban szeretnék megúszni a városnézést, ingyenes tippjeinket erre találják.

Hajókirándulás

Ha Athénból komppal indulnak tovább nyaralni, gyakorlatilag ki is pipálhatják ezt a pontot a listánkon. Főleg, ha olyan típusúra váltanak jegyet, aminek ki lehet ülni a tetejére napozni. Akinek ez nem elég, vagy izgalmasabb kalandokra vágyik, feltétlenül nevezzen be egyre a kikötőkben kínált hajókirándulások közül. Érdemes egyébként ezekről előre tájékozódni, mert első látásra sok cég kínál egyforma túrát, de egy gyors netes keresés után kiderülhet, hogy az egyiknél finomabb az ebéd, kedvesebb a személyzet, vagy egyszerűen csak sokkal jobb a hajójuk.

Napozó turisták egy Naxosra tartó kompon Galéria: Görög nyaralás 2016Bloomberg / Europress / Getty

 Nekünk eddig három olyan kiránduláshoz volt szerencsénk, ami örökre beleégett az emlékezetünkbe. Az egyik az Athénból induló, három apró, imádni való szigetet, Ídrát, Póroszt és Éjinát, végiglátogató körtúra volt, erről itt olvashatnak tovább. A másikon Szantorini működő vulkánjához, termálforrásaihoz és feledhetetlen naplementéjéhez volt szerencsénk, erről itt írtunk.

Rodosz - és talán a világ - egyik legszebb strandját, az Anthony Quinn Bay-t is hajóval közelítettük meg. A sziklás, vadregényes öböl azért viseli a színész nevét, mert a Navarone ágyúi című film forgatása közben annyira lenyűgözte a partszakasz, hogy megvette a görög államtól jelképes összegért. (Az eladást később a görögök visszavonták.) A Faliraki apró kikötőjéből induló túrahajók két-három meseszép öbölben is lehorgonyoznak a 4 órás programok alatt, a kapitány pedig összedob egy laza ebédet, amíg az utasok csobbannak. A jegyek árában a ouzo-, és a borfogyasztás is benne van.

Egy hét Szantorinin

Az utazási irodák katalógusainak, görög joghurt és feta sajt csomagolásoknak köszönhetően kétségkívül Szantorini a legismertebb a görög szigetek közül. Aki még életében nem járt az országban, biztos, hogy egy itt készült kép alapján képzeli el a görög tájat kék kupolákkal, hófehérre meszelt házikókkal és buján leomló, pink színű bougeanvilleákkal. Sokan Krétáról érkeznek látogatóba egy fél nap erejéig, mások egy tengerjáró hajóról szabadulnak le ide pár órára. Pedig ez a különleges, félhold alakú sziget megérdemli, hogy több időt – mondjuk egy hetet – eltöltsünk rajta.

Szantorini Galéria: Görög nyaralás 2016mimi / Travelo

Így van időnk kényelmesen felfedezni a két képeslap-város, Ía és Fira szikláról alácsüngő, labirintus-szerű utcáit, a fekete, vulkanikus eredetű homokkal borított tengerpartokat, a parádés régészeti leleteket Akrotiriben és a sziget belsejének álmos kis városkáit, Pyrgost és Megalochorit. Csodálatos az egész, de a sziget óriási népszerűsége miatt a rengeteg turistára, és a minden utcát elözönlő bérelt quadokra és robogókra lelkiekben készüljenek fel indulás előtt!

Görög lakoma egy tengerparti tavernában

Ha eddig csak itthon evett gyrost, lehet, hogy meg fog lepődni az eredetin, amit frissen sült, vastag, lepényszerű tésztába csavarva, sült krumplival megpakolva, tzatzikivel nyakon öntve adnak az ember kezébe Görögországban. Nekünk legalábbis Szantorinin csupa ilyen típusúhoz volt szerencsénk. Ha már itt tartunk, egyébként a görög saláta (helyi nevén Horiátiki) is egy kicsit más, a feta sajtot egy nagy tömbben teszik a hagymával, uborkával, paradicsommal és olívabogyóval jól megpakolt tányérra, és jellemzően akkora adag, hogy főételnek is elegendő.

Gyros tál a Sirtaki tavernában Galéria: Görög nyaralás 2016mimi / Travelo

Szóval, ha kirendelnek egy gyrost és egy görög salátát, garantáltan degeszre eszik majd magukat vele. A legjobb ezt a mutatványt egy hangulatos, tengerparti tavernában megtenni – a mi kedvenceink azok, ahol egyszerűen csak pár asztalt és széket kipakolnak a víz közelébe. Szantorininél maradva, a legjobb gyrost a firai kikötőben, a Sirtaki tavernában ettük.

Délután egy gyógynövényes kertben Krétán

Kréta tengerpartjain – például kedvencünkön, a rózsaszín homokoson – akár egy hetet is gond nélkül eltölthet az ember. Mégis érdemes erőt venni magunkon, felkelni a napágyból, és felfedezni Kréta látnivalóit is. Ezek közül különösen érdekes Nyugat-Kréta Rethymno tartományában fekvő kis hegyi település, Spili, ahol az oroszlános kút miatt általában pár fotóra mindig megállnak a turisták – de érdemes több időt szánni rá.

A Maravel főzőtanfolyamán ennek a joghurtos finomságnak is megtanítják a receptjét. Lilababtól ilyen a színe! Galéria: Görög nyaralás 2016lehoczkim / Travelo

 A város határában található Maravel kertben olyan növényeket ismerhetnek meg, amiről eddig nem is feltétlenül tudták, hogy léteznek. Önök kóstoltak már például steviát? Nem, nem a kész édesítőszert, hanem a stevia növény zöld levelét? Természetesen az is édes! A Maravel kertben főzőtanfolyamokat és aromaterápiás tanfolyamokat is tartanak. Illóolaj-lepárlójukban ott jártunkkor épp levendulaolaj készült. Ezeket kis üvegcsékben árulják a település központjában található Maravel boltban, ahová bekötött szemmel, csak az orrunkat követve is odatalálnánk, annyi természetes alapanyagokból, illóolajokból készült kézműves szappant tettek ki a bolt bejáratához.

Bringaút a strandon

Rodosz nem tartozik a bringabarát helyek közé, és még robogóval is elég veszélyes lehet a közlekedés, de van egy rövid útszakasz, ami egyszerűen kihagyhatatlan, ha mégis mer bringát kölcsönözni. Az Afandou partszakaszán található kerékpárút csak néhány kilométer hosszú, nem tartogat kihívásokat, viszont a tengerparton fut, vadregényes sziklákkal a háttérben. Ha elfárad, bármikor lefekhet napozni a bringaút mellé, ha pedig túl meleg van, irány a tenger. A több km-es partszakaszon a főszezonban is lehet valamennyire nyugis helyet találni.

Elsüllyedt márványkikötő Thassos-on

Görögország legészakibb szigetén elviselhetőbbek a legmelegebb nyári napok is, a délebbi szigetekkel ellentétben itt magas hegyek és erdők váltják a gyönyörű partokat. A sziget északi részén bányászott thassosi márvány már az ókorban is híres volt, a főváros, Limenas magaslatairól is láthatók az egykori, mára tengerszint alá került kikötő márványtömbjei.

A víz alól felsejlő márvány látványa egy idő után szinte megszokott lesz, a sziget különböző részein újra és újra rácsodálkozhat a kék és a fehér színek kontrasztjára. A fővárostól 5 km-re pedig egy hófehér márványhomokos partszakasz, Saliara Beach található - az ide vezető, Makriammos melletti földút már vastagon márványporral van borítva. Bár sok mesés strand és öböl van Thassos-on, akkor sem fog unatkozni, ha az aktív kikapcsolódás híve: az 1200 méter magas Ipsarion-hegyre az utolsó 2 km kivételével autóval is fel lehet menni, de túrázni sokkal izgalmasabb.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek