Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik

Tíz posztertáj Bora Borától a Maldív-szigetekig. Álmodozzon velünk hófehér homokról, türkizkék vízről, egzotikus állatokról és karcsú derekú pálmafákról. Vagy, ha van hozzá megfelelő kerete, válasszon úti célt az idei vagy a következő télre!

Már most elege van a havazásból és az ónos esőből? Mutatunk tíz célpontot, ahol gyorsan megfeledkezhet az ember az itthon tomboló mínuszokról.

Bora Bora

Az emberek többségében, ha egzotikus tengerparti pihenésről álmodoznak, nagy valószínűséggel az elsők között villannak fel a türkizkék víztükör fölött, cölöpökön álló bungalók képei. Ilyen mesebeli pihenőhelyet például a Francia Polinéziában található, mindössze 29 négyzetkilométeres területű Bora Borán találunk.

Bora-Bora
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Michel Renaudeau / Europress / Getty

Azon belül is például a száz bungalóból és tizenöt privát medencével ellátott lakosztályból álló Four Seasonsben. Aki igazán zavartalanul akar pihenni – és ehhez a megfelelő keret is rendelkezésére áll – saját szigetet is választhat magának a luxus üdülőtelepen. Persze a bungalókat sem apró, puritán szálláshelyekként kell elképzelni, hiszen egyenként száz négyzetméteresek, minden földi jóval berendezettek, és még merülőmedence is tartozik hozzájuk.

És hogy mikor érdemes ide ellátogatni? "A sziget trópusi klímájának két fő szezonja van: a november és április közötti csapadékos szezon, amelyre 27-30 Celsius-fok átlaghőmérséklet, magas páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 százaléka és rövid, de heves viharok jellemzők. A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 40-60 kilométeres sebességgel is fújhatnak" – írja a Wikipedia.

Maldív-szigetek

Érkezés az egyik nyaralószigetre hidroplánnal, aztán a szállás elfoglalása a türkizkék víz fölött cölöpökön álló bungalónkban. A nap hátra lévő részében arról kell döntenünk, hogy a szivárvány színeiben pompázó korallok közt búvárkodjunk, a hófehér fövenyen heverjünk, esetleg kajakozni vagy szörfözni induljunk. A Maldív-szigeteken így telnek a turisták mindennapjai – nem csoda hát, hogy az Indiai-óceánon található szigetvilág a nászutasok egyik kedvenc célpontja.

A turisták egyébként csak az 1970-es években fedezték fel maguknak a Maldív-szigeteket, addig csupán 300 ezer lakos élt itt. (Manapság a szigetek GDP-jének 28 százalékát a turizmus teszi ki, és az állam jövedelmének több mint 90 százaléka vámokból és turisztikai adókból tevődik össze.)

Maldív-szigetek
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Marco Prosch / Europress / Getty

A szigetország 26 atollból – korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget – és 1192 szigetből áll. Ezek közül kb. 200 lakott, további 87 szigeten pedig turistáknak kialakított szálláshelyek vannak. A szigetek két és fél méternél jobban nem emelkednek ki a tengerből, így a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint az egész szigetvilág létét fenyegeti. Az éghajlat trópusi, rengeteg napsütéssel és 30 fok körüli klímával egész évben. Esőre az áprilistól októberig tartó monszun időszakában lehet számítani, azon belül is leginkább júniustól augusztusig.

Seychelle-szigetek

Különleges gránitsziklák, harsogó zöld őserdő, óriásteknősök – a Seychelle-szigeteken nem fog csalódni az, aki a földi paradicsomot errefelé keresi. Már csak azért sem, mert a világörökség részét képező Vallée de Mai (Május-völgy) természetvédelmi területről a Praslin szigeten a legenda szerint azt tartják, hogy ez maga a földi édenkert. A szigetvilágban a lenyűgöző természeti környezeteben tett kirándulás mellett madárlessel, strandolással és búvárkodással múlathatjuk az időt.

Seychelle-szigetek
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Eye Ubiquitous / Europress / Getty

A szigetvilág egyébként 155 szigetből áll, trópusi éghajlata miatt bármikor alkalmas utazásra, az átlaghőmérséklet 27 fok körül alakul. Azt azonban jó tudni, hogy záporok és zivatarok az év bármelyik napján előfordulhatnak. "Áprilistól októberig a frissítő délkeleti passzátszelek miatt az időjárás hűvösebb és szárazabb, míg az enyhébb északnyugati monszun-szélrendszer karácsony táján éri el a Seychelle-szigeteket, csapadékot hozva. A szigetvilágban különleges mikroklíma alakult ki – előfordulhat, hogy az egyik tengerparton esik az eső, a másikon süt a nap és a hegyekben köd ereszkedett le", írja a Wikipedia.

Srí Lanka

Az egzotikumra vágyakozók garantáltan szívükbe zárják majd Srí Lankát is. Az Indiai-óceán könnycsepp alakú szigetén kirándulva szabadon kószáló elefántokkal találkozhatunk, a piacokon kókuszdiótól és egyéb egzotikus gyümölcsöktől roskadozó standok várják a felfrissülésre vágyókat.

Srí Lanka
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Jtb Photo / Europress / Getty

A mesés teaültetvények felfedezése és a dzsungelkalandok mellett fantasztikus történelmi emlékek is várják az ide utazókat. Ilyen például Sigiriya ősi városa, mely az Oroszlánszikla bazalttömbjén kétszáz méter magasan emelkedik a srí lankai dzsungel fölé. Ide palotát építeni és azt üzemeltetni mérnöki és építészeti csoda volt 1600 évvel ezelőtt. A palotában mindössze egyetlen uralkodó lakott, akinek élete egyszerre idézi fel Shakespeare királydrámáit és a Playboyok hőskorát. Bővebben erről a különleges helyről itt olvashat tovább.

És persze homokos tengerpartoknak sincs híján a sziget. Aki nyugati típusú üdülőkomplexumokra és kiépített strandokra vágyik, a nyugati partot vegye célba. A déli parton nyugodtabb, rusztikusabb élményben lehet részünk halászfalvakkal és csodás, érintetlen partszakaszokkal. Ezen a környéken az Insightguides.com például Mirissa strandját emeli ki, intim hangulata, gyönyörű pálmafái, finom homokja miatt. Nem mellesleg tökéletes hely a bálnanézéséhez is.

Többet szeretne tudni Srí Lankáról?
Kövessen minket a Facebookon, hogy ne maradjon le friss srí lankai élményeinkről, amelyeket a Jetwing utazási iroda és a Turkish Airlines sajtóútján szereztünk, ahol a ceyloni tea nyomába eredtünk, elefántokkal barátkoztunk és csodás, a dzsungelben felfedezett romok között sétáltunk.

Bahamák

Képzeljen el egy szigetcsoportot, mely hazánk területének csupán a hetedét foglalja el, de mintegy 690 szigeten – ebből csak 29 lakott – és 2000 korallszirten terül el. Türkizkék víz, hófehér homok, a golfpályától a lakatlan szigetekig, a luxushotelektől a szerényebb szállásokig minden megtalálható itt, és még olyan sziget is van, ahol az érkező csónakot cuki malacok üdvözlik.

Bahamák
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Barcroft Media / Europress / Getty

Ez a Bahamák, mely Floridától délkeletre, az Atlanti-óceánban található, évente három millió turista látogat el ide. A szigetvilágban szubtrópusi monszunéghajlat uralkodik, az átlagos hőmérséklet 28 Celsius-fok. Nyár végén és ősszel nem ajánlott ide utazni, ekkor ugyanis gyakoriak a hurrikánok.

Madagaszkár

Ha a malacok helyett a gyűrűsfarkú makik a gyengéi, irány Madagaszkár! Aki a strandolás mellett az egyedi, természeti látnivalókra kíváncsi, jobb helyet nem találhatna a világ negyedik legnagyobb szigeténél, mely az Indiai-óceánon, Afrika délkeleti partjainál fekszik. A sziget növény- és állatvilága ugyanis rendkívül egyedi, az itt élő fajok 90 százaléka sehol máshol a Földön nem található meg.

Fotó: Dea / S. Montanari / Europress / Getty

Két legfontosabb látnivalója a világörökség részét képező Tsingy de Bemaraha, és a majomkenyérfa-sugárút. Előbbi Madagaszkár legnagyobb nemzeti parkja, földöntúli formájú sziklaképződményekkel, orchideafajokkal, pálmákkal, ötven madárfajjal, hét lemúrfajjal és egy különleges, egészen apró kaméleonfajjal. A védett területre nagyon szigorúak a belépési szabályok, és változtatni szokták, hogy éppen melyik részt szabad megnézni.

A majomkernyérfa-sugárút 45 percnyire fekszik Madagaszkár fővárosától, Morondava városában. Az itt található fák némelyike harminc méternél is magasabb, és nyolcszáz évesnél idősebb. Csodálatos fotótémát szolgáltatnak az égnek meredő, furcsa formájú fák, naplementekor különösen szép. Mikor utazzunk? Madagaszkár éghajlata trópusi. Két évszak van: a forró, esős időszak novembertől áprilisig tart, az év többi részében hűvösebb, szárazabb az idő.

Hamilton-sziget, Ausztrália

A Hamilton-sziget neve sokaknak onnan lehet ismerős, hogy pár évvel ezelőtt itt hirdették meg "Minden idők legjobb állását", amire több mint harmincezren jelentkeztek. Végül egy ausztrál fiatalember nyerte el a szigetőri pozíciót. A Pünkösd-szigetek legnagyobb lakott szigetén elegáns kikötőben korzózhatunk, felfedezhetjük a trópusi őserdővel borított tájat, vagy akár a Nagy-Korallzátonyhoz szervezett kirándulásra is benevezhetünk. Megszállni a rendszeresen a világ legjobb szállodái között szereplő Qualiában érdemes.

Hamilton-sziget, Ausztrália (63 kép) (63 kép)
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Fairfax Media / Europress / Getty

Bali, Indonézia

Bali a tengerpartjai és különleges kultúrája miatt Indonézia legnépszerűbb turistacélpontja. A sziget déli részén találjuk a fehérhomokos strandokat, az északiakat és a nyugatiakat fekete, vulkanikus homok borítja. Mivel a sziget csupán nyolc foknyira fekszik az egyenlítőtől, a klíma egész évben egyenletes, a nappali hőmérséklet 20 és 33 Celsius-fok között alakul. A monszun időszaka októbertől áprilisig tart, különösen a decembertől márciusig tartó időszak esős.

Bali
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Monthon Wachirasettakul / Europress / Getty

Aki igazán különleges helyen szállna meg, a Bambu Indah Hotel Udang House névre hallgató lakosztályát ajánljuk. Padlóját üveggel burkolták, az üveg alatt pedig egy édesvízű halastó fekszik, telis-tele rákokkal és halakkal. Így aztán akár az ágyon fekve is figyelemmel kísérhetjük a víz alatti történéseket. A környezetbarát luxus butikhotel házai több mint száz évvel ezelőtt épültek, egy jávai nemesember készíttette őket a feleségei számára. A házakat a kanadai születésű ékszerkészítő, John Hardy és felesége vásárolták meg 2005-ben, és helyeztették át őket Bali szigetére. Az így létrejött luxushotel rizsföldek ölelésében, idilli környezetben, Ubud városától pár percnyire várja a különleges szálláshelyre vágyókat.

Okinava, Japán

Bár történelme cseppet sem vidám, a japán Okinava szigetére érkezők egy tökéletes turistaparadicsomban találják magukat. Naha kikötőjéből indulva könnyen eljuthatunk olyan közeli szigetekre, ahol fehér homokos tengerpart és háborítatlan nyugalom vár az utazókra. Útközben pedig – ha szezonban érkezünk – könnyen felbukkanhat a hajónk közelében egy-egy bálna is. Mi április elején töltöttünk három napot Okinaván, ekkor még a térségben tartózkodtak a bálnák. Vannak kifejezetten bálnalesre szakosodott hajók is, de mi az egyszerű, reggeli, menetrend szerinti, Zamami-dzsima felé tartó hajó mellett is láttunk felbukkanni bálnát.

Mijako-dzsima-sziget
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

Nahához legközelebb a Kerama-szigetcsoport található. Ide könnyedén, egy-két óra alatt ki lehet jutni menetrend szerinti hajókkal a nahai kikötőből. A leggyorsabban megközelíthető és a legnagyobb ilyen sziget Tokasiki-dzsima, amely az előbbi tulajdonságai miatt pont a legturistásabb célpont is. Két legfelkapottabb partszakaszán, a Tokasiku és az Aharen partokon már minden megtalálható, amire egy strandon szükség lehet: mosdók, zuhanyzók, büfék és snorkeling felszerelések bérbeadására szakosodott üzletek.

Azoknak, akik a kevésbé kiépített tengerpartokat szeretik, Zamami-dzsima az ideális célpont. Itt a leghíresebb strandot Furuzamaminak hívják, a zamami-dzsimai kikötőből jó húsz perces sétára található. A szigeten nincs tömegközlekedés, de vannak szálláshelyek és egy-két étterem. Ha még ennyi is túl sok az infrastruktúrából, akkor Aka-dzsimáig meg sem szabad állni! Itt már a kikötőn túl igazán nem sok minden van.

A szubtrópusi éghajlat miatt a bőrtípusunknak megfelelő napvédő használatát nem hangsúlyozhatjuk eleget! És minél vadregényesebb partszakaszt választunk, annál fontosabb, hogy legyen nálunk kellő mennyiségű folyadék és élelem! Júniustól októberig a tájfun bármikor lesújthat a környéken, ilyenkor a szigetekre nem is indítanak hajókat. A térségre csapott már le cunami, ezért ennek a lehetőségére is felkészültek a helyiek: a parton elhelyezett hangszórók hívják fel a látogatók figyelmét, hogy induljanak a kijelölt irányokba, magaslati helyekre, míg el nem múlik a veszély.

Maja Riviéra, Mexikó

Ha érintetlen partszakaszok helyett egy igazán misztikus hangulatú helyen fürdőzne, a mexikói maja Riviérát ajánljuk figyelmébe, ahol a lenyűgöző romok tövében lehet strandolni. A Yucatán-félszigetre ugyanis nemcsak a hatalmas korallzátonyok, hanem a maja romvárosok miatt is érdemes elutazni. Egy utazó pár éve végigjárta a mexikói maja romvárosokat, élményeit az Ongón osztotta meg.

Maja Riviéra, Mexikó
Galéria: Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik
Fotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

A népszerű üdülőhelytől, Cancúntól 130 kilométerre, délre fekszik Tulum. "Kikötő- és kereskedelmi város lehetett, amelynek épségben megmaradtak a városfalai. A romok különleges hangulatát a tengerparti elhelyezkedése jelenti, és az archeológiai területről közvetlenül elérhető tengerpart, ahol külön belépő nélkül fürdeni is lehet. A tengerparti, belső várost a víz felé nyitott fal veszi körül, és műemlékvédelmi okokból nem minden épületet lehet meglátogatni" – írta beszámolójában Ghegedu.

A tengerparton trópusi az éghajlat, októbertől májusig száraz, az év többi részében esős évszak van. A karibi partvidéken az esős évszak a hurrikánszezont hozza magával, így az utazás szempontjából az ősz és tél a legszerencsésebb időszak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek