100 milliárdot költ palotákra és múzeumokra az olasz kormány

Többéves kihagyás után ismét nagyobb összeget, mintegy 300 millió eurót költ elhanyagolt kulturális örökségére Olaszország.

 

Dario Franceschini kulturális miniszter hétfőn jelentette be egy hároméves programot, amely 241 restaurációs projekt finanszírozását foglalja keretbe. Ehhez a kormány 300 millió eurót (94,6 milliárd forintot) bocsát rendelkezésre, írja az MTI.

A trieszti Miramare kastélyra is ráfér a felújítás

Fotó: Dea / I. Taborri - De Agostini/Getty Images



Ötvenmillió eurót (15,7 milliárd forintot) fektetnek a múzeumok biztonságának fejlesztésébe riasztóberendezések és megfigyelőrendszerek telepítésével. Negyvenöt millió eurót költenek arra az Art-Bonus programra, amely jelentős adókedvezménnyel ösztönzi magánszemélyek és -vállalatok műemlék-felújítást szolgáló adakozását.

A teljes összegből a múzeumoknak 53,7 millió euró jut, 58 millió eurót kapnak a művészetek, 37 millió eurót a régészeti lelőhelyek és 22 millió euróhoz jutnak a könyvtárak.

Rómában 13 millió eurót (4,1 milliárd forintot) fordítanak Nero császár palotája, a Domus Aurea, a Palazzo di Venezia és a Teatro Valle renoválására, illetve Siena városfalainak felújítására. A mantovai Palazzo Ducale 2012-ben földrengés miatt megsérült, az épület felújítására 1,5 millió eurót (473 millió forintot) ad a kormány. Velence hatmillió eurót kap műemlékei védelmére.

A trieszti Miramare-kastély 1,2 millió euróhoz jut múzeumának és parkjának restaurálására. Az utóbbi időszakban egyre több vitát váltott ki az egykori Habsburg kikötőváros jelképének és parkjának erősen leromlott állapota. 1869 és 1896 között Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné is gyakran tartózkodott Miramaréban. A kastély 1955 óta állami múzeumként várja a látogatókat.

Az olasz kormány a takarékosság évei után költ ismét többet a kultúrára. A minisztérium a személyzet krónikus hiányát is orvosolni szeretné, így 2016-ban a tervek szerint 500 régészi és könyvtárosi munkakörbe hirdetnek felvételt. Az olasz kulturális minisztérium augusztusban nemzetközi pályáztatással az ország legfontosabb intézményeibe 20 új múzeumigazgatót választott.

"A kultúra Olaszország kőolaja" - fogalmazott korábban Matteo Renzi miniszterelnök. Hozzátette: "különösen a párizsi támadások után fontos, hogy támogassuk a kultúrát, mint az európai identitás részét".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek