2016 legmenőbb úti céljai

Hihetetlen formájú épületek, fapadossal is elérhető, gyönyörű tengerpartok, és újonnan nyíló nevezetességek - összegyűjtöttük, milyen izgalmas úti célokat kínál a 2016-os év. Jobb, ha elöl hagyja a bőröndjét!

 

Bár még csak most kezdődött el az év, érdemes megtervezni, hová és mikor szeretnénk utazni 2016-ban. Lesz öt hosszú hétvégénk az idén, így ez a városnézések, mininyaralások éve lesz. Izgalmas és filmbe illő dolog a spontán pakolás, de a last minute szálláskeresésnek és repjegyfoglalásnak általában az a vége, hogy többször annyiba kerül az út, mintha időben terveztünk volna, és arra sincs időnk, hogy kutatást végezzünk - mit csináljunk, hol együnk, ha már ott vagyunk. De hová menjünk, mit nézzünk meg 2016-ban?

Mesés tengerpartok, ahová olcsón eljuthat

A fapados légitársaságok desztinációinak száma 2016-ban is gyarapszik, egyre több úti célt pipálhatunk ki a bakancslistánkon anélkül, hogy bankot kellene robbantanunk. Március közepétől a Wizz Air a franciai riviérára, Nizzába is indít járatot – ennél mesésebb nyár eleji utazást nehéz elképzelni, akár romantikus nyaralásról, akár szimpla D-vitaminpótlásról van szó.

Maspalomas dűnéi - program egy hosszú hétvégére
Galéria: 2016 legmenőbb úti céljai
Fotó: Jtb Photo / Europress / Getty

Ha teheti, ne csak egy hosszú hétvégére tervezzen!. A hét km-es Promenade des Anglais sétány és a strandja mellett olyan nevezetességeket talál itt, mint a Várdomb, az óváros piacai és templomai, a Quai des Etats-Unis rakpart régiségei, a Matisse Múzeum és a Chagall Múzeum.

Bár a Wizz Airnek október óta van Budapest-Tenerife járata a Kanári-szigetcsoport legnagyobb szigetére, már a Ryanair is repül heti egy alkalommal áprilistól Gran Canaria szigetére, vagyis Las Palmas repülőterére. Gran Canariát akkor is imádni fogja, ha az aktív pihenést szereti – és attól töltődik fel, ha felmászik a közel 2000 méteres Pico de las Nieves csúcsára –, és akkor is, ha inkább egész nap a strandon fekszik. És ott van még Vegueta, a főváros, Las Palmas történelmi városrésze a macskaköves utcákkal és a színes házakkal, Maspalomas a Szaharát idéző homokdűnéivel, a Kanári-szigetek Velencéjeként emlegetett Puerto Mogán, és a sziget hatalmas vízi vidámparkja, a Maspalomas Aqualand.

A Ryanair nyári menetrendjébe Malaga is bekerült, ami kitűnő alternatíva lehet, ha nem vágyunk Barcelona turistahadaira. Máltára szintén indít járatot a légitársaság, itt akár már három nap is elég lehet arra, hogy a legfontosabb látnivalókat megnézzük, és a tenger mellett egy kicsit a helyi életérzésben is megmártózzunk. Itt talál tippeket egy villámlátogatáshoz, a legszebb strandokat pedig itt gyűjtöttük össze.

Spa, sivatag és egy bevállalós úti cél

Felkerült a Wizz Air desztinációk listájára Baden Baden, Európa egyik leghíresebb fürdővárosa is, ahol ma két fürdő is működik. A hely persze nemcsak a fürdésről szól, hanem a shoppingolásról, a hangulatos kávézókról, a gyönyörű parkokról, és itt található Európa második legnagyobb operaháza és a világ egyik legszebb kaszinóépülete is.

Ha nem csak a mainstream helyekre utazik szívesen, tegyen egy próbát Azerbajdzsánnal: a Wizz Air március 27-től újraindítja a Budapest-Baku járatát. Az útvonalon először 2013-ban repült a légitársaság, de később, valamivel több mint egyévnyi működés után felfüggesztette a járatok üzemeltetését. Baku belvárosa gyönyörű, de készüljön fel arra is, hogy a külső részek meglátogatása, vagy egy sivatagi kirándulás kiragadhatja a komfortzónájából.

Baku újra elérhető lesz fapadossal
Galéria: 2016 legmenőbb úti céljai
Fotó: Epsilon / Europress / Getty

A Wizz Air Jordániába is tervez járatindítást - érdemes figyelni a híreket ezzel kapcsolatban. A három kontinens találkozásánál fekvő ország méretéhez képest nagyszámú látnivalót kínál, köztük 21 ezer bejegyzett műemléket. Petra, a sivatagban megbújó ősi sziklaváros, Jerash - Róma után a legjobban megőrzött római kori település-, vagy Madaba, a mozaikok városa mellett sivatagi dzsiptúrák, Wadi Rum sziklái várják. Az akabai repülőtéren keresztül belépő turisták érkezéskor vehetik fel a vízumot, ráadásul ingyenesen.

Ami eddig nem volt - új nevezetességek, lélegzetelállító épületek

2016-ban hihetetlen formájú épületek, új látnivalók sorát adják át, és van valami varázslatos abban, hogy már a nyitás utáni első hónapokban megnézzük ezeket. Akit érdekel az építészet, és belefér a tengerentúli utazás, mindenképp látogassa meg a New York-i World Trade Center Transportation Hub nevű, "neofuturistának" nevezett pályaudvart és bevásárlóközpontot. A Santiago Calatrava által tervezett épület a tervek szerint 2016 első felében fog megnyílni.

A Metropolitan Museum of Art terjeszkedik, ráadásul egy magyar vonatkozású épületben lesznek az újabb kiállítások. A Magyarországon született építész, Breuer Lajos Marcell (Marcel Breuer) által tervezett Breuer-épület 1966-tól a Whitney Múzeumnak adott otthont, 2016 márciusától a Metropolitan modern és kortárs gyűjteménye kap itt helyet.

Aki Miami Beach-en jár, ne hagyja ki Florida legújabb nevezetességét, a Faena Forum nevű 4000 négyzetméteres kulturális központot. A Faena a legújabb művészeti alkotásokra fókuszál majd, és 2016 áprilisára készül el. Washington új nevezetessége, a National Museum of African American History and Culture ősztől fogad látogatókat, és új szárnyat kap a San Francisco Museum of Modern Art is. A 2016 májusában nyíló épületrészben kb. 600 alkotást fognak kiállítani. Fokváros új látnivalója pedig a kortárs afrikai művészetet bemutató Zeitz MOCAA lesz hatalmas betontömbjeivel.

World Trade Center Transportation Hub - New York egyik új nevezetessége
Galéria: 2016 legmenőbb úti céljai
Fotó: Roberto Machado Noa / Europress / Getty

London mindig tartogat valami újat - annyi a látnivaló, hogy néhány utazás során képtelenség végignézni őket, ráadásul egyre több van belőlük. A legutóbbi a Tate Modern új, 10 emeletes épülete, amit egy erőműből alakítottak ki. Eredetileg a 2012-es londoni olimpiára tervezték, de nem sikerült befejezni. A bővítéssel a Tate Modern 20 ezer négyzetméternyi kiállítótérrel gazdagodik, az új épületrész elvileg 2016 júniusától látogatható.

Ahol szurkolhat: olimpia és focimeccsek

Az egyik legnépszerűbb úti cél idén kétségkívül Rio lesz, legalábbis augusztusban. Az olimpia óriási tömegeket vonz, és az árakat is megdobja majd. Ha mégis úgy dönt, hogy ezt bevállalja, és marad szabadideje a versenyek között, mindenképp keresse fel a város legújabb, a Holnap Múzeumát, és a Riói Művészeti Múzeumot is, amit a kikötői negyed Porto Maravilha nevű felvirágoztatásának részeként avattak fel két évvel ezelőtt. Előbbi, a fehér acélból és üvegből készült, hatalmas bálnacsontvázat idéző múzeum 55 millió dollárból készült el, és támogatóinak reményei szerint idővel ugyanolyan kikerülhetetlen látnivalója lesz a városnak, mint a Cukorsüveg-hegy és a Megváltó Krisztus szobra.

Szintén kihagyhatatlan a Bondinho do Pão de Açúcar, a Cukorsüveg-hegy több mint százéves felvonója, ahonnan nemcsak pazar kilátás nyílik a városra, az óceánra és az összes csodás strandra, de még egy 1979-es James Bond-filmben is szerepelt. A felvonók húszpercenként indulnak, és összesen 65 embert képesek szállítani, két külön kötélpályán. Az út sajnos összesen hat percet vesz igénybe.

Jó hír a focirajongóknak, hogy a magyar labdarúgó-válogatott három franciaországi mérkőzésére (Lyonba, Marseille-be és Bordeaux-ba ) is indít közvetlen járatot a Wizz Air Budapestről. A járatok indulása a meccsek időpontjához igazodik: a gépek 14:00 óra előtt érkeznek majd Franciaországba és a mérkőzés után, röviddel 24:00 óra előtt indulnak vissza Budapestre.

Újabb cikkünk ebben a témában:

2017 legmenőbb úti céljai
Aarhus és Páfosz egy éven át kulturális fesztivált tart, Lyonban a világ legrangosabb szakácsversenyén nem csak az egyik versenyző, de még a ceremóniamester is magyar lesz, a Balkánt pedig végre nem maratoni autózással, hanem egy röpke repülőúttal is felfedezhetjük magunknak. De új mediterrán és északi fapados járatok is indulnak 2017-ben, és a világ legpompásabb virágoskertjét is könnyebb és olcsóbb lesz elérni idén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek