London rátesz még egy lapáttal

Oda repülni olcsó, ott lakni méregdrága! Nem szükséges találgatni: ez London. Míg a repjegyet pár tízezer forintból megúszhatjuk, addig egy belvárosi háromcsillagos hotel akár ennek többszöröse lehet - egy éjszakára. Mindez annak ellenére igaz, hogy a brit fővárosban rengeteg hotel működik, vagyis elméletben nincs hiány szálláshelyből. Egy most készült tanulmány szerint azonban a britek a következő három évben 12 százalékkal növelik a szállodai kapacitást az egy csillagostól a ötcsillagos kategóriáig.

Jelenleg 139 ezer szállodai szobát tartanak számon Londonban, de ez a szám vélhetően nem tükrözi a valóságot, hiszen csak a regisztrált hoteleket tartalmazza. Ezen felül talán még ugyanennyi szobát adnak ki a hagyományos bed and breakfast módon, és az internetes szállásportálokon is. Mert igény az mindig van.

Galéria: London rátesz még egy lapáttalFotó: Jim Dyson / Europress / Getty

2018 végéig 62 új szálloda

A hivatalos occupancy rate, vagyis töltöttségi mutató Londonban éves átlagban 84 százalék fölött van, és az árak is egyre magasabbra emelkednek. Ezért nem lehet véletlen, hogy egyre bővül az ottani szállodák száma. A London and Partners és a helyi üzleti napilap az AM:PM felmérése szerint 17 769 szobával bővül a kínálat három éven belül. 2018 végéig 43 olcsónak számító hotelt adnak át a Temze partján. Ugyanezen idő alatt 19 ötcsillagos luxus hotelt is befejeznek – ez ott minimum 3-400 fontos tarifát jelent, éjszakánként persze. Már az elmúlt négy év is rekordot hozott, hiszen 2010-14 között 19 százalékkal (!) bővültek a szállodai kapacitások, mégis nehéz jó helyen, – értsd metróvonal közelében levő és megfizethető – szálláshoz jutni.

A turisták többsége érthetően a belvárosi házakat részesítené előnyben. A Paddington pályaudvar és a közeli Bayswater környékén levő szállodák – ezek fő vonzerejét a reptérről beérkező Heathrow Express vonat jelenti – jobbára öreg, nyikorgó falépcsőjű és viszonylag drága patinás épületek. Korszerű , modern hoteleket nagyítóval és bő pénztárcával érdemes keresni a centrum közelében.

Variációk londoni szállásra

A közelmúltban bezárt The Hempel egészen elképesztő dizájnhotelként működött a Hyde Park közvetlen közelében. Az egykori townhouse – magyarul talán városi palotának mondhatnák – átalakításával létrejött fekete-fehér belsőre átalakított hotel árcédulája magyar utazónak szinte megfizethetetlennek bizonyult, mert hiszen ki akarna félmilliót fizetni egy akármilyen szép vánkosokkal felcicomázott dupla ágyért? De megtette ezt a nemzetközi sztárvilág: Beckham és Michael Jackson is itt lakott – sőt volt, hogy az egész hotelt lefoglalták maguknak. A dizájnereknek itt egy picit elgurult a gyógyszer, hiszen például a mosdókagyló alulról volt megvilágítva, így egy férfiembernek szinte reménytelenné vált a kora reggeli borotválkozás, hiszen sötétben épp a borotvahabos delikvens szemébe sugároztak a LED fényforrások.

The Hempel
Galéria: London rátesz még egy lapáttal
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Ellenpélda: a Danubius Hotels Regent's Park melletti szállodája. Ez a tízemeletes szálláshely ugyan nem mondható dizájnhotelnek, de nem avittas, és az ára is megfizethető. A szobákban semmi különleges nincs, hacsak az nem, hogy a reggeli futást vagy gimnasztikát az utca túloldalán kezdődő pazar Regent's Parkban lehet megejteni. A szálloda külön előnye, hogy a Lutonból és Stanstedből induló reptéri buszok épp a sarkon állnak meg, így a fapados gépekkel érkezőknek ez a legelőnyösebb hely, hiszen sem metrózni, sem taxizni nem kell. Ráadásul a metrómegállók is közel vannak.

Mi épül most?

Lesz egy új InterContinental, egy új Four Seasons és egy hazánkban nem nagyon ismert brand, a The Curtain and Members Club Shoreditch. Legkorábban jövő januárban viszont az O2 nyit Kelet-Londonban. A csúcskategóriás házban természetesen lesz spa, uszoda, éttermek és bárok, de a legfőbb látványosság a 18. emeleten levő Sky Bar lesz, amelyből páratlan panoráma nyílik majd a Temzére és a Canary Wharf, vagyis a egykori Docklands környékére.

Galéria: London rátesz még egy lapáttalFotó: Education Images / Europress / Getty

Az ötcsillagos hotelek legszerényebb szobáinak ára 100 ezer forinttól indul most, december elején is, de a "karácsonyi csúcsra" már most sem nagyon találni szabad szobát. A mérsékelt árú hotelláncok közül a Travelodge nyit közel egyidőben nyolc (!) egységet, de a Premier Inn is három motellel gazdagítja a kínálatot már 2016-ban. Nem nehéz megjósolni, hogy ezek is teltházzal mennek majd csúcsidőben és azon kívül is. Londonban ugyanis nincs utószezon.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek