» Távol

Nyolc gyönyörű hely, melyeknek már csak évtizedei vannak hátra

| | Nem érkezett még hozzászólás
Maldív-szigetek, Nagy-korallzátony, Holt-tenger – csak néhány azok közül a világhírű, csodálatos helyek közül, amelyek a klímaváltozás miatt a következő évtizedekben meg fognak semmisülni.

Az ENSZ november 30. és december 11. között, 195 ország részvételével tartott párizsi klímakonferenciájának kezdőnapján összeszedtük a legveszélyeztetettebb, turisták körében is népszerű helyeket. Ha a szomorkodás mellett tenne is valamit ez ügyben, fogadja meg lenti tippjeinket! 

Cselekedne?

  • A fenti helyeken már azzal is segít, ha inkább csak fényképeken gyönyörködik bennük. Nincs a dolgon mit szépíteni, a veszélyt mi, emberek okoztuk. A klímaváltozáshoz az iparosodás éppúgy hozzájárult, mint az elképesztő mennyiségű repülőút és a tömegturizmus terjedése. A World Tourism Organization adatai szerint turizmus jelenleg a világ széndioxid-kibocsátásának öt százalékáért felelős, és ez a turisták számának folyamatos növekedésével egyre csak nőni fog.
  • Ha útnak indul, viselkedjen zöld turistaként! Ha teheti, minél kevesebb átszállással repüljön, hogy csökkentse a repüléssel járó környezeti terhelést. Ugyanebből a megfontolásból a sok rövid út helyett inkább kevesebb, de hosszabb utazásban gondolkodjon. Emellett ragaszkodjon a helyi termékekhez, gyalogoljon vagy használja a tömegközlekedést, kirándulás közben maradjon a kijelölt útvonalon és válasszon környezetbarát szálláshelyet. További tippjeinket ide kattintva találja.
  • Csatlakozzon a nemzetközi figyelemfelhívó kampányhoz! Ennek részleteit az alábbi,  keretes írásban találja.

Segítünk legyűrni a klímaváltozást

Célegyenesbe ért a Live Earth néven indított figyelemfelhívó kampány, amely vállalta, hogy világszerte egymilliárd támogatót gyűjt össze, hogy nyomatékot adjon a klímaváltozás elleni harcnak a sorsdöntő párizsi klímakonferencia előtt.

A kampányt Al Gore, az Egyesült Államok egykori alelnöke indította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a világ számos hírességének támogatásával. Magyarország májusban az elsők között csatlakozott az Élő bolygónk nevű testvérkampánnyal, Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére. A magyar Klímavokshoz egy sor hazai híresség csatlakozott, Ákostól Csík Jánosig, Cseh Lászlótól Nagy Lászlóig, Mező Misitől Caramelig, Novák Pétertől Revickzy Gáborig mindannyian videoüzenetben kampányolnak a cél eléréséért.

Ez a cél pedig az, hogy végre sikerüljön valódi áttörést elérni a klímaváltozás elleni harcban az ENSZ november 30. és december 11. között, 195 ország részvételével tartott párizsi klímakonferenciáján. A klímacsúcsot sokan nagy reményekkel várják, mert a jelek szerint ezúttal több az esély arra, hogy érdemi megállapodás szülessen, mint az utóbbi években bármikor.

Az üvegházhatású gázok súlyos környezeti hatásai ellen először az 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyvvel próbált fellépni a nemzetközi közösség, de már hosszú ideje azon dolgozik az ENSZ, hogy a túl szűk körű és korlátozott hatású egyezmény helyébe hatékonyabb megállapodás léphessen. A 2009-es koppenhágai klímakonferencia teljes kudarca után egyre sürgetőbbé vált, hogy sikerüljön olyan együttműködést összehozni, amelyben a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátó országai is nagyobb részt vállalnak. A cél, hogy elérjük a tudósok által meghatározott minimális klímacélt, vagyis hogy az átlaghőmérséklet ne emelkedjen az iparosodást megelőző állapothoz képest 2 Celsius-foknál többel. A félelmek szerint azonban ez a klímacsúcs is kudarcra van ítélve, hacsak a résztvevők nem teszik félre az egyéni terveiket, hogy a közös vállalásra, egy egységes szabályrendszer kidolgozására összpontosítsanak.

Ezt az együttműködést sürgeti a Klímavoks is. A nemzetközi aláírásgyűjtő kampányhoz most bárki csatlakozhat a magyar testvéroldalon, az elobolygonk.hu-n.

A kampányhoz a Travelo.hu kiadója, a CEMP csoport is csatlakozott.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
20 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.