Olcsóbb jegyekkel csábít külföldi karácsonyi vásárokba a MÁV-START

Olcsóbb jegyekkel csábít külföldi karácsonyi vásárokba a MÁV-START

Az idei adventi időszakban is kedvező áron kínál vasúti utazási lehetőségeket a MÁV-START a környező országok karácsonyi vásáraiba. Advent Eurocity néven pedig mentesítő vonat közlekedik szombatonként Budapest és Bécs között, de lehetséges célállomás még Pozsony, Prága, Brno, Varsó, Krakkó, Drezda, Linz, Salzburg és Graz - írja közleményében a MÁV-START.

Ha Bécsbe készül

Mintegy hatvanezren utaztak vonattal Bécsbe a tavalyi adventi időszakban, legalább ennyi utasra számít idén is a MÁV-START. A bécsi Christkindlmarkt-ba a Budapestről óránként, kétóránként induló railjet vonatok mellett a kora reggel, illetve este közlekedő EuroNight- és gyorsvonatokkal érdemes utazni. A menettérti jegyek ára 29 eurótól kezdődik, amelyen felül további 10 euró a helyi közlekedés korlátlan használatát is biztosítja. Mivel 2014-ben, az adventi hétvégéken kilencven százalékos telítettséggel közlekedtek a railjetek, a MÁV-START idén is indít mentesítő vonatokat Advent EuroCity néven, ingyenes helyjegyváltási lehetőséggel.

Az Advent EC november 28-án, december 5-én, 12-én a Keleti pályaudvarról 7:40-kor indul és a bécsi Hauptbahnhofra fut be 10:24-kor. December 19-én a Keletiből 7:53-kor indul és a Hauptbahnhofon keresztül a Westbahnfofba érkezik 11:21-kor. Bécsből 17:56-kor, illetve december 19-én 17:32-kor indul vissza a magyar fővárosba.

Ha más osztrák városba indulna

Bécsen kívül három másik, az ünnepek előtt különösen látványos ausztriai városba – Linzbe, Salzburgba és Grazba – is kínál kirándulójegyeket a vasúttársaság. A vasúttársaság szerint az adventi zsúfoltságra való tekintettel ezek mellé is érdemes helyjegyet váltani, hogy az utazás még kényelmesebb legyen. Linzbe november 21. és december 24. között érdemes utazni, ebben az időszakban tart nyitva a karácsonyi vásár; oda-vissza útra már 35 eurótól elérhetőek a kirándulójegyek. Naponta hét pár railjet és egy éjszakai vonat közlekedik az osztrák város és Budapest között. Salzburg és Graz – utóbbi a Rába InterCity vonattal, négy napig érvényes kirándulójeggyel – egyaránt 39 eurótól érhető el. A karácsonyi vásárok időszaka ezen a két helyen: november 15-december 15.

Ha Szlovákia és Csehország a célpont

A szlovákiai Pozsony november 20-ától január 2-áig vásározik, és a városba oda-vissza 17,5 euróért utazhatunk. Csehország fővárosában, Prágában a program bő egy héttel később, november 28-án kezdődik, de néhány nappal tovább, január 6-áig tart. Ide a menettérti kirándulójegy 49 euróba, helyi közlekedéssel együtt 59 euróba kerül. Az egy útra érvényes SparDay jegyeket a vasúttársaság 19 eurótól kínálja. Aki Csehországba, de Prágánál közelebbi célig utazna, 39 euróért fordulhat meg négy napig érvényes menettérti kirándulójeggyel Budapest és Brno között, a napi 8 pár vonat valamelyikével. A vásárba igyekvőknek november 28. és december 23. között érdemes utazniuk.

És ha Lengyelország vagy Drezda fényeire kíváncsi

Lengyelországban a kedvelt Krakkó (a karácsonyi vásár ott november 27-től december 26-ig tart) fekvőhelyes kocsival 39 eurótól érhető el; a főváros, Varsó pedig éjszakai vonaton –a Metropol-Chopin járattal –, SparNight jeggyel már 29 eurótól. Utóbbi felé fekvő- és hálókocsis lehetőség is rendelkezésre áll, sőt december 13-ától a Varsovia EuroCity járat is újra közlekedik. A karácsonyi vásár január 6-ig látogatható. A németországi Drezda november 26. és december 24. között várja a vásárba vágyókat, akik Magyarországról a Metropol EuroNight és a közvetlen nappali EuroCity vonatokkal juthatnak el Pozsonyon és Prágán keresztül – mindössze 29 eurótól – Szászországba.

A fent megadott árak a MÁV-START által meghatározott árfolyamon (jelenleg 1 euró = 315 forint) forintban, vagy – bármely nemzetközi pénztárban – euróban is fizethetők. Nemzetközi utazáshoz további információért a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es számát érdemes hívni, vagy felkeresni a nemzetközi jegykiadó helyeket. A nemzetközi vonatokra mielőbb érdemes helyjegyet váltani, mert az adventi időszakban zsúfoltság várható, és például Ausztriában az ÖBB jegyvizsgálói leszállíthatják a járatokról az álló utasokat. A pályaudvari sorban állási idő csökkentése érdekében azt javasolja a vasúttársaság, hogy az utasok menetjegyeiket interneten, vagy pénztári elővétellel vásárolják meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek