» Távol

Hat szédítő kilátó Dubajtól Pécsig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Jócskán megkérik az árát a világ legszédítőbb panorámájának: 37 ezer forintnyi dirham befizetése után állhatunk ki a Burdzs Kalifa 555 méter magasan található, szabadtéri kilátójára. Érdekes, magas – és gyakran igen drága – kilátók a nagyvilágban.

Mivel az októbert a legek hónapjának neveztük ki a Travelón, a világ legmeredekebb felvonói után nem hiányozhatnak cikkeink közül a világ legszédítőbb kilátói sem. A listán néhányhoz már személyesen is volt szerencsénk, míg másokat egyelőre csak szeretnénk megnézni. Önök hányról néztek már szerteszét ezek közül?

828 méter: Burdzs Kalifa, Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

Jelenleg a világ legmagasabb épülete a dubaji Burdzs Kalifa. Több rekorddal is büszkélkedhet: 160 szintjével a világ legtöbb, használható emelettel rendelkező létesítménye magában foglalja a világ legmagasabban elhelyezkedő, funkcióval bíró emeletét, a világ legmagasabban fekvő nyitott kilátóját, és itt van a világ leghosszabb utat megtevő liftje is.

A magassági versenyt megnyerni csak úgy tudta, hogy megálmodói rengeteg kihasználatlan teret terveztek bele: a legfelső 244 méter teljesen üresen áll. A 124. emeleten levő, padlótól plafonig üvegezett kilátóba gyorslifttel juthatunk fel, mely másodpercenként tíz métert tesz meg. Aki ennél is különlegesebb élményre vágyik, a 125. és a 148. emeletre is válthat jegyet. A 125. emeleten is egy zárt kilátót találunk, ahol egy helyi idegenvezetőtől tudhatunk meg érdekességeket a toronyról és Dubajról. A 148. emeleten, szédítő 555 méter magasan pedig a világ legmagasabban található szabadtéri kilátóját találjuk.

Belépő: Az egyszerűbb kilátó élményért csúcsidőn kívül felnőtteknek 125 dirhamot, gyerekeknek 95 dirhamot kell fizetni. Csúcsidőben ugyanez felnőtteknek 150 dirhamba, gyerekeknek 120 dirhamba kerül. A 125.+148. emelet meglátogatásának szépen megkérik az árát: reggeltől este hatig egységesen 500 dirham, este héttől zárásig 300 dirham. 

A torony legendái

A kilátójából tényleg látható szabad szemmel bolygónk görbülete? Tényleg itt van a világ legmagasabbra épített mecsetje? Leér a pisi, ha valaki a legmagasabb pontról célozza meg az aszfaltot? A tornyot övező legendákat összegyűjtő cikkünkben mindezekre választ talál.

541,3 méter: One World Trade Center, New York, USA

2015. májusában nyílt meg a nyugati félteke legmagasabb épületének, a New York-i One World Trade Centernek a 100., 101. és 102. emeletén található kilátó. A toronyház századik emeletén, 380 méter magasan alakították ki a fő látogatói teret, amelyen különböző interaktív elemekkel jelenítik meg a város emblematikus tereit, épületeit és a városrészek térképeit. De a lényeg a panoráma: tiszta időben akár 60 kilométerre is ellátni innen. 

A torony 101. emeletén éttermek vannak, a 102. emeleten pedig egy nagyobb kiállító- és egy rendezvényterem kapott helyet. A feljutást a padlótól a mennyezetig led-technológiával felszerelt lift biztosítja, amelynek oldalára a város történetét vetítik az 1600-as évektől kezdve napjainkig, mintegy hatvan másodpercben. Ennyi idő alatt teszi meg ugyanis a látogatókkal a kilátóig tartó utat a felvonó.

Belépő: A felnőttek 32 dollárért, a nyugdíjasok 30 dollárért vehetnek belépőt, míg a gyerekek után 26 dollárt kell fizetni. A belépés azok számára díjtalan, akiknek családtagjaik életüket vesztették a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban. De a támadást követő mentésben és a helyreállítási munkában részt vevő személyek is ingyen látogathatják a kilátót.

452 méter: Petronas-ikertornyok és KL-torony, Kuala Lumpur, Malajzia

Az 1998-ban épült, 452 méteres tornyok a világ legmagasabban található ikerhídjával büszkélkedhetnek, és egy időben ez volt a világ legmagasabb épülete is. Az üveg és acélborítású épületről az iszlám építészet motívumai köszönnek vissza. A látogatás során először a két tornyot összekötő, 170 méteres magasságban található hídig liftezhetünk fel, majd ezt követően a 86., kilátónak és kiállítótérnek berendezett szinten tölthetünk egy kis időt.

Ami a legfontosabb: ha befizetnek a toronylátogatásra, csak tiszta időben tegyék! Különben úgy járnak, mint mi: voltunk is a 41. emeleti hídon és a legfelső szinten, meg nem is. Látni ugyanis gyakorlatilag semmit nem láttunk a várost éppen látogatásunkkor beterítő szmog miatt. Persze így is élményszámba megy egy ilyen híres épület meglátogatása, de ha már fizetünk érte, a panorámát sem utolsó látni. A tornyok aljában hatalmas, elegáns plázát, a Suria KLCC-t, a tornyok körül pedig a KLCC parkot találjuk kellemes sétaösvényekkel, és 1900 különböző pálma és trópusi növényfajjal.

Ha nemcsak a városi panorámát akarják látni, de az ikonikus Petronas-ikertornyokról is szeretnének egy képet, irány a KL-torony! A 421 méteres torony egy trópusi dzsungelre emlékeztető öko-park közepén található, pár utcányira a Petronas-tornyoktól. Egy forgó, Atmosphere360 névre hallgató éttermet is találunk itt, ahonnan szép időben fantasztikus lehet a kilátás – mi a már említett füstköd miatt erről nem tudunk beszámolni. No, és persze az ételek sem utolsók: önkiszolgáló rendszerben degeszre ehetjük magunkat az indiai, a maláj és a kínai konyha specialitásaival, de még japán fogásokat is találtunk.

Belépő: Petronas: felnőtteknek 84,80 ringitt, gyerekeknek 31,80 ringitt. KL-Tower: A zárt kilátóba felnőtteknek 52 ringitt, gyerekeknek 31 ringitt a belépő. A nyitott kilátórészbe 105 ringitt a belépő. Ebédidőben az Atmosphere360 svédasztaláról 92.45 ringittért korlátlanul fogyaszthatunk.

306 méter: The Shard, London, Anglia

Londonban a köznyelv szinte minden új épületre becenevet ragaszt. Így lett például Uborka a St Mary Axe utca 30 szám alatti felhőkarcoló. A Shard (Szilánk) is London Bridge Tower néven kezdte pályafutását, amíg a Renzo Piano tervező által megálmodott radikális forma ellen tiltakozó műemlékvédelmi hivatal egyszerűen csak úgy hivatkozott rá, mint “a London történelmi szívébe fúródó szilánk.” A név rajta maradt a tornyon, melyet már hivatalosan is így hívnak.

Talán a dubaji Kalifa toronyhoz képest a 306 méter nem tűnik olyan soknak, de például a hatalmas londoni Szent Pál-székesegyház kupolája, mely egészen 1962-ig a város legmagasabb épületének számított, csak 111 méter magasra emelkedik. 87 emelete közül a legfelső 14 üresen áll, ezek alkotják a csúcsot, a 68-72. szinteken pedig kilátó található. Jelenleg ez az EU legmagasabb épülete. 

Belépő: A kilátóteraszra 25,95 font a belépő, 16 év alatt pedig 19,95 font. Ha egy pohár pezsgőt is szeretnénk a kilátás mellé, a felnőtt jegy 33,96 fontért váltható, 18 év feletti diákoknak 28,95 font. De ingyen is vethetünk egy pillantást a panorámára a Shard éttermeiből, ezek azonban 30 emeletnyivel a kilátó alatt találhatók.

237 méter: N Seoul Tower, Szöul, Dél-Korea

A Namszan-hegyre épült adótoronyból teljes körpanorámában lehet részünk, tiszta idő esetén innen akár Észak-Koreáig is ellátni. Abban, hogy milyen irányba kell ehhez nézni, az ablakokra ragasztott tájékoztatók segítenek. Ezek mutatják azt is, hogy egy-egy ablak milyen világváros felé néz, és az hány kilométerre helyezkedik el. Persze nem látótávolságban, de azért jó móka így meghatározni helyünket a földgömbön. 

Ha párjával szeretik különböző látványosságokra erősített lakatokkal kifejezni egymás iránt érzett szerelmüket, mindenképp vigyenek ide is magukkal egy szerelemlakatot. Velencével és Párizzsal ellentétben ugyanis Szöulban direkt biztatják a párokat a lakatolásra, a torony lábánál egy egész teraszt alakítottak ki erre a célra.

Belépő: Felnőtteknek 9000 von, gyerekeknek 7000 von.

Dél-Korea izgalmas arcai

Ismeri Szöul, a tízmilliós főváros minden kihagyhatatlan látnivalóját? És azt tudta, hogy az ország déli része tökéletes nyaralóhely is lehet? Puszant "Kelet Szantorinijeként" emlegetik, tengerpartja kitűnő minősítést kapott. A Travelo szeptemberben a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines sajtóútján járt Dél-Koreában. Ha kíváncsi következő cikkeinkre a régióból, kövessen minket Facebook oldalunkon, hogy elsőként értesüljön legfrissebb cikkeinkről!

197 méter: Pécsi tévétorony

Ha hazánkban keres valaki egyszerre nagyon magas és látogatható tornyot, mi a Pécsi tévétornyot ajánljuk. A 197 méteres torony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina-csúcson áll. Gyorslifttel lehet feljutni az üvegfalú presszóig. Az étterem a talajszinttől számítva 72 méter magasan van, a felette lévő nyitott körkilátó pedig 80 méterre.

Tiszta időben állítólag akár 100 kilométerre is el lehet látni belőle. Déli irányban Pécset, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet láthatjuk, keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek és a Völgység rajzolódik ki.

Belépő: Felnőtteknek 950 forint, diák, nyugdíjas 800 forint.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.