Ezt az 5+1 dolgot ne hagyja ki, ha eljut Szöulba!

Titkos kert a tízmilliós nagyváros közepén, konyhai jelenetet játszó, szakácskéseket dobáló akrobaták, és múzeumok minden elképzelhető témára. Egy hely, ahol a csirkéknek ugyanúgy tárlata van, mint az ország nemzeti savanyúságának, a kimchinek. Dél-Korea fővárosában, Szöulban jártunk. Következzen a Travelo 5 + 1 tippje, hogy mit nem szabad kihagynia, ha eljut ide!

 

Szöul madártávlatból: N Seoul Tower

 

Kezdje az ismerkedést a várossal Szöul legmagasabb pontján! A Namszan-hegyre épült adótoronyból teljes körpanorámában lehet része, tiszta idő esetén innen akár Észak-Koreáig is ellátni.

 

N Seoul TowerGaléria: Ezt az 5+1 dolgot ne hagyja ki, ha eljut Szöulba!Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Abban, hogy milyen irányba kell ehhez nézni, az ablakokra ragasztott tájékoztatók segítenek. Ezek mutatják azt is, hogy egy-egy ablak milyen világváros felé néz, és az hány kilométerre helyezkedik el. Persze nem látótávolságban, de azért jó móka így meghatározni helyünket a földgömbön. Ha a világtérképpel végeztünk, a toronyból belőhetjük, hogy a számunkra fontos szöuli városrészek hogyan helyezkednek el egymáshoz, és az N Seoul Towerhez képest, hogy később könnyebb legyen tájékozódni.

Ha párjával szeretik különböző látványosságokra erősített lakatokkal kifejezni egymás iránt érzett szerelmüket, mindenképp vigyenek ide is magukkal egy szerelemlakatot. Velencével és Párizzsal ellentétben ugyanis Szöulban direkt biztatják a párokat a lakatolásra, a torony lábánál egy egész teraszt alakítottak ki erre a célra.

Hétfő kivételével mindennap délután háromkor ingyenes táncbemutatót is megnézhetünk a torony előtti téren. A nongak, amely eredetileg a földművesek dobolással és énekkel kísért tánca volt, mára színpadi elem lett. Nem is csoda, hiszen elképesztően látványos, ahogy a táncosok a sapkájukra erősített szalagot olyan mozgásra bírják fejkörzésükkel, amilyennel korábban csak a ritmikus gimnasztikában találkozhattunk.

 

Világörökségek nyomában: Királyi paloták és a Titkos kert

 

Szöul öt nagy palotája közül a Csangdokkung és a Kjongbokkung vonzzák a legtöbb látogatót. Az utóbbi egy generációval korábban épült, és ma is ezt tartják a legfőbb palotának. Itt rendezik az őrségváltási ceremóniákat is. Felépítése a korabeli kínai paloták észak-déli tengely mentén szimmetrikus elrendezését követi.

 

Csangdokkung palotaGaléria: Ezt az 5+1 dolgot ne hagyja ki, ha eljut Szöulba!Fotó: Dea / W. Buss / Europress / Getty

Ezzel szemben az 1412-ben elkészült Csangdokkung – ahová az udvar egy japán támadást követően költözött át, mikor a Kjongbokkung porig égett – , látszólag egymás után dobált épületekből, kusza útvesztőkből, keskeny sikátorok és hatalmas terek aránytalan keverékéből áll. Valójában a feng-shui elveket követve a palota tervezői a terület természetes adottságaihoz igazították az épületeket, miközben a palotaépítészet összes fontos korabeli szabályát betartották.

A Csangdokkung palotát 1997-ben az UNESCO felvette a világörökségek közé. Titkos kertje, amely évszázadokon keresztül a királyi család búvóhelyként szolgált, ma szervezett túrák keretében már látogatható.

 

Művésznegyed a felhőkarcolók árnyékában: Bukcson

 

A két palota között helyezkedik el Bukcson, a hatszáz éves városrész, ahol ma is tradicionális, egyszintes házak bújnak meg a szomszédos kerületek felhőkarcolóinak árnyékában. Gyakran forgatnak itt koreai kosztümös tévésorozatokat, így ezek rajongóinak körében is népszerű a környék.

 

BukcsonGaléria: Ezt az 5+1 dolgot ne hagyja ki, ha eljut Szöulba!Fotó: Hoi Ngan Chan / Europress / Getty

A fából és kőből épült hagyományos hanok házakkal beépített negyed a dél-koreai művészvilág kedvelt városrésze is; apró galériák, kávézók bújnak meg sok kapualjban. Szöul egyik legextrémebb múzeuma, ahol minden műalkotáson csirkék szerepelnek, is itt Bukcsonban található.

A negyedet az 1960-as években a gyorsan növekvő népességre hivatkozva, a szomszédos városrészekhez hasonlóan, le akarták bontani, de a lakók tiltakozása, és a szerencsés elhelyezkedése végül megmentette Bukcsont.

 

Shopping mennyország: Dongdaemun

 

A Dongdaemun-negyed a vásárlási lázban égő turisták és szöuliak kedvenc helye. Húsz bevásárlóközpont és több mint 30 ezer üzlet található itt. Olcsó, aluljárókban árult ruhadaraboktól a luxusárukig mindent megtalál itt, aki vásárolni akar.

 

Dongdaemun plazaGaléria: Ezt az 5+1 dolgot ne hagyja ki, ha eljut Szöulba!Fotó: Nestor Lacle / flickr

De 2014 márciusa óra a kortárs építészet rajongóinak is szolgál vonzerővel a városrész: ekkor adták át a Zaha Hadid által tervezett Dongdaemun Design Plazát, a kiállítóterek és kulturális rendezvények neofuturisztikus helyszínét, tetején egy tetőkerttel.

 

Őrült szakácsok showműsora: Nanta

 

A profi szórakoztató csapat, mely „Cookin' Nanta" című performanszával 1997-es indulása óta az egész világot bejárta, Szöulban telt ház előtt lép fel minden este. Műsorukban két-három szó hangzik csak el, így még angolul sem kell tudni ahhoz, hogy átjöjjön a lényeg.

 A történet ugyanis meglehetősen egyszerű: adott három szakács, egy hiányzó negyedik, egy esküvői vacsora, amit időre kell elkészíteniük, és egy minden sztereotípiát kimerítő főnök, aki negyedik szakács helyett az edényeket közelről sosem látott unokaöccsét veszi fel a konyhára. De a lényeg úgysem a történet, hanem az előadásmód! Akrobatikus elemeket vegyítenek varázstrükkökkel, zenével, tánccal, viccekkel, pantomimmal, néha a nézőket is bevonva a műsorba.

Konyhai eszközökből még soha senki nem hozott ki annyit, mint a Nanta! Amikor tányérokat dobálnak egymásnak, még lehet fintorogni, hogy ezt már a Fővárosi Nagycirkuszban is láttuk ötévesen. Amikor zenélnek egy-egy fedővel, vagy a kukák oldalán, még mindig lehet vállat rándítani, hogy ilyet a Stomp is tud. De amikor mindez egy teljes darabbá áll össze, és az első sorban ülőket beterítik egy akrobatikus gyakorlatsor közben mellesleg julienne-re szeletelt répa és káposztadarabok, akkor annak is leesik az álla, akit egyébként a könnyedebb szórakozás hidegen hagy.

 

+ 1: Oppa, Gangnam Style!

 

Valószínűleg a Psy Gangnam Style-ja óta nem lehet szöuli látogatás teljes egy Gangnamba tett séta nélkül. A nyáron nyílt Grevin Múzeumban még Psy viaszszobrával is készíthetünk szelfit. De a trendek gyorsan változnak. A CNN pedig már meg is nevezte a Gangnam-negyed trónkövetelőit.

A cikk szerzője a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines sajtóútján vett részt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek