» Távol

Ezt az 5+1 dolgot ne hagyja ki, ha eljut Szöulba!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Titkos kert a tízmilliós nagyváros közepén, konyhai jelenetet játszó, szakácskéseket dobáló akrobaták, és múzeumok minden elképzelhető témára. Egy hely, ahol a csirkéknek ugyanúgy tárlata van, mint az ország nemzeti savanyúságának, a kimchinek. Dél-Korea fővárosában, Szöulban jártunk. Következzen a Travelo 5 + 1 tippje, hogy mit nem szabad kihagynia, ha eljut ide!

Szöul madártávlatból: N Seoul Tower

Kezdje az ismerkedést a várossal Szöul legmagasabb pontján! A Namszan-hegyre épült adótoronyból teljes körpanorámában lehet része, tiszta idő esetén innen akár Észak-Koreáig is ellátni.

Abban, hogy milyen irányba kell ehhez nézni, az ablakokra ragasztott tájékoztatók segítenek. Ezek mutatják azt is, hogy egy-egy ablak milyen világváros felé néz, és az hány kilométerre helyezkedik el. Persze nem látótávolságban, de azért jó móka így meghatározni helyünket a földgömbön. Ha a világtérképpel végeztünk, a toronyból belőhetjük, hogy a számunkra fontos szöuli városrészek hogyan helyezkednek el egymáshoz, és az N Seoul Towerhez képest, hogy később könnyebb legyen tájékozódni.

Ha párjával szeretik különböző látványosságokra erősített lakatokkal kifejezni egymás iránt érzett szerelmüket, mindenképp vigyenek ide is magukkal egy szerelemlakatot. Velencével és Párizzsal ellentétben ugyanis Szöulban direkt biztatják a párokat a lakatolásra, a torony lábánál egy egész teraszt alakítottak ki erre a célra.

Hétfő kivételével mindennap délután háromkor ingyenes táncbemutatót is megnézhetünk a torony előtti téren. A nongak, amely eredetileg a földművesek dobolással és énekkel kísért tánca volt, mára színpadi elem lett. Nem is csoda, hiszen elképesztően látványos, ahogy a táncosok a sapkájukra erősített szalagot olyan mozgásra bírják fejkörzésükkel, amilyennel korábban csak a ritmikus gimnasztikában találkozhattunk.

Világörökségek nyomában: Királyi paloták és a Titkos kert

Szöul öt nagy palotája közül a Csangdokkung és a Kjongbokkung vonzzák a legtöbb látogatót. Az utóbbi egy generációval korábban épült, és ma is ezt tartják a legfőbb palotának. Itt rendezik az őrségváltási ceremóniákat is. Felépítése a korabeli kínai paloták észak-déli tengely mentén szimmetrikus elrendezését követi.

Ezzel szemben az 1412-ben elkészült Csangdokkung – ahová az udvar egy japán támadást követően költözött át, mikor a Kjongbokkung porig égett – , látszólag egymás után dobált épületekből, kusza útvesztőkből, keskeny sikátorok és hatalmas terek aránytalan keverékéből áll. Valójában a feng-shui elveket követve a palota tervezői a terület természetes adottságaihoz igazították az épületeket, miközben a palotaépítészet összes fontos korabeli szabályát betartották.

A Csangdokkung palotát 1997-ben az UNESCO felvette a világörökségek közé. Titkos kertje, amely évszázadokon keresztül a királyi család búvóhelyként szolgált, ma szervezett túrák keretében már látogatható.

Művésznegyed a felhőkarcolók árnyékában: Bukcson

A két palota között helyezkedik el Bukcson, a hatszáz éves városrész, ahol ma is tradicionális, egyszintes házak bújnak meg a szomszédos kerületek felhőkarcolóinak árnyékában. Gyakran forgatnak itt koreai kosztümös tévésorozatokat, így ezek rajongóinak körében is népszerű a környék.

A fából és kőből épült hagyományos hanok házakkal beépített negyed a dél-koreai művészvilág kedvelt városrésze is; apró galériák, kávézók bújnak meg sok kapualjban. Szöul egyik legextrémebb múzeuma, ahol minden műalkotáson csirkék szerepelnek, is itt Bukcsonban található.

A negyedet az 1960-as években a gyorsan növekvő népességre hivatkozva, a szomszédos városrészekhez hasonlóan, le akarták bontani, de a lakók tiltakozása, és a szerencsés elhelyezkedése végül megmentette Bukcsont.

Shopping mennyország: Dongdaemun

A Dongdaemun-negyed a vásárlási lázban égő turisták és szöuliak kedvenc helye. Húsz bevásárlóközpont és több mint 30 ezer üzlet található itt. Olcsó, aluljárókban árult ruhadaraboktól a luxusárukig mindent megtalál itt, aki vásárolni akar.

De 2014 márciusa óra a kortárs építészet rajongóinak is szolgál vonzerővel a városrész: ekkor adták át a Zaha Hadid által tervezett Dongdaemun Design Plazát, a kiállítóterek és kulturális rendezvények neofuturisztikus helyszínét, tetején egy tetőkerttel.

Őrült szakácsok showműsora: Nanta

A profi szórakoztató csapat, mely „Cookin' Nanta” című performanszával 1997-es indulása óta az egész világot bejárta, Szöulban telt ház előtt lép fel minden este. Műsorukban két-három szó hangzik csak el, így még angolul sem kell tudni ahhoz, hogy átjöjjön a lényeg.

A történet ugyanis meglehetősen egyszerű: adott három szakács, egy hiányzó negyedik, egy esküvői vacsora, amit időre kell elkészíteniük, és egy minden sztereotípiát kimerítő főnök, aki negyedik szakács helyett az edényeket közelről sosem látott unokaöccsét veszi fel a konyhára. De a lényeg úgysem a történet, hanem az előadásmód! Akrobatikus elemeket vegyítenek varázstrükkökkel, zenével, tánccal, viccekkel, pantomimmal, néha a nézőket is bevonva a műsorba.

Konyhai eszközökből még soha senki nem hozott ki annyit, mint a Nanta! Amikor tányérokat dobálnak egymásnak, még lehet fintorogni, hogy ezt már a Fővárosi Nagycirkuszban is láttuk ötévesen. Amikor zenélnek egy-egy fedővel, vagy a kukák oldalán, még mindig lehet vállat rándítani, hogy ilyet a Stomp is tud. De amikor mindez egy teljes darabbá áll össze, és az első sorban ülőket beterítik egy akrobatikus gyakorlatsor közben mellesleg julienne-re szeletelt répa és káposztadarabok, akkor annak is leesik az álla, akit egyébként a könnyedebb szórakozás hidegen hagy.

+ 1: Oppa, Gangnam Style!

Valószínűleg a Psy Gangnam Style-ja óta nem lehet szöuli látogatás teljes egy Gangnamba tett séta nélkül. A nyáron nyílt Grevin Múzeumban még Psy viaszszobrával is készíthetünk szelfit. De a trendek gyorsan változnak. A CNN pedig már meg is nevezte a Gangnam-negyed trónkövetelőit. 

A cikk szerzője a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines sajtóútján vett részt. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.