» Távol

Cesky Krumlov, a romantikus kricsmifalva

| | Nem érkezett még hozzászólás
Hat-hét óra alatt vissza lehet repülni az időben – országúton. A dél-csehországi Cesky Krumlovban ugyanis hamisítatlan középkor várja a magyar utazót, feltéve, ha talál magának szállást a kanyargós Moldva folyó menti városkában. De ha talál, akkor sem örvendhet gondtalanul. Minden talp alatti kilátóhelyért, korsó sörért és vendéglői asztalért alaposan meg kell küzdeni a japán-koreai-kínai turistákkal, akik mosolyogva taszajtgatják odébb a közismerten udvarias magyarokat is. Vendégszerzőnk kalandjai.

Azt mondják, hogy vadvízi evezéshez és sörözéshez is a legjobb hely Cesky Krumlov. A helyi sörök – az Eggenberggel az élen – tényleg itatják magukat, a folyó pedig valóban tele van kenuval, kajakkal, ladikkal és gumicsónakkal. Ott jártunkkor, vagyis az elmúlt hét végén a krumlovi Vízi Maraton keretében csaptak össze a versenyzők – de persze ezt is olyan svejki módra.

A habok közt evickélő hajókban kedélyesen koccintgattak a cseh és magyar „atléták”, a partra evickélve pedig célba vették a legközelebbi sörmérést, hogy leöblítsék a verseny izgalmait. Amúgy, ha éppen nem szeles októberi időjáráskor jár arra az idegen, tucatnyi rafting cég kínálja szolgáltatásait a városkában. Nyáron kifejezetten élvezetes lehet a hűsítő habok között ügyeskedni és nézni a különlegesen szép hegyormokat sör előtt és sör után.

Ősszel sem olcsó

Krumlov roppant népszerű célpont: a szinte érintetlenül maradt középkori városka majdnem minden házában fogadó vagy Zimmer Frei működik – viszont ezek még ősszel sem olcsók. Van ugyan egy nagyon pénztárcabarát diákszállás jellegű hostel a város szívében, ahol 10 euróért is meg lehet szállni, de a kis panziókban már 50-100 eurót is elkérnek egy szobáért – utószezonban. A néhány nagyobbacska hotelben pedig 150-300 euróért kínálnak szállást, amit a fent említett távol-keleti utazók örömmel megfizetnek. Érdekes, hogy Salzburgból és Bécsből is érkeznek „egynapos” vendégek, mégpedig mini buszokkal. Az egyenkék buszok 800 cseh koronáért vállalnak egy fuvart, ami nem is vészesen drága.

A városka fő nevezetessége a vár, amelyhez nagyon szép – és gondosan karbantartott – barokk kert is társul. A sziklaszirtre épített erődítményhez tartozó kilátótorony pedig olyan, mintha a kihajtós mesekönyvből lépett volna elő – mézeskaláccsal körítve, cukormázzal és tejszínhabbal leöntve. A tetejéről viszont remek kilátás nyílik a környékre.

A magyar fogalmak szerint inkább kastélynak tekinthető erődítményt kicsit macerás bejárni, mert naponta csak néhány limitált számú csoport indul (a belépőjegy 500 korona fejenként!). Az ilyen helyen megszokott bálterem, főúri hálószoba mellett a legizgalmasabb talán a világ egyetlen még működő eredeti állapotban fennmaradt barokk színháza – ahol az évszázadok alatt mindössze 150 előadást tartottak. Az akkori csúcstechnikát képviselő faszerkezetű kulisszákat látni azonban csak háromszor 20 ember privilégiuma – aki tehát erre is kíváncsi, az  hamar kelljen fel, és álljon sorba a jegypénztárnál.

Knédli, sör, cigányprímás

A kultúrára éhes turistánál csak a knédlire és sörre szomjas vendég az értékesebb – legalábbis a helyiek szerint. Az éttermek és sörözők száma szinte végtelen, de a legtöbben a folyóparti nagy teraszos vendéglőket kedvelik. Még az októberi hideg szélben is ott ültek legtöbben, persze pokrócokba bugyolálva. A menü mindenütt hasonló: pizzák és helyi ételkülönlegességek. Ez alatt sült disznóhúst és knédlit kell érteni párolt káposztával. Az árak magyarországi színvonalúak, a pincérek talán egy picit kedvesebbek. Kivéve az egyik kis kocsmát, ahol a morc tulaj szolgált ki. Cserébe viszont remek cigányprímás húzta a talp alá valót – 50 koronás zenés felárért. (Amúgy magyar nótákat is énekelt, a fene tudja hol tanulta...)

Parkolni a városkában szinte lehetetlen. Az autókat a várfalon kívül kell hagyni fizető parkolókban. Kocsira úgysincs szükség, hiszen fél óra alatt bejárható Cesky Krumlov girbegurba utcahálózata. Néhány fogadóba ugyan be lehet hajtani – hogy aztán az udvaron parkolhasson a kedves vendég. Ám ehhez külön behajtási engedély-cetlit ad a tulaj. Ez mindössze egy napra érvényes, és meglétét komolyan veszik. A helyi rendőrök ugyanis nem szívbajosak, pillanatok alatt kerékbilincset dobnak a szabálytanul behajtó és parkírozó autóra. A levétel – mondani sem kell – egy kisebb vagyon.

Látnivalók a környéken

A Krumlovot bemutató útikönyvek – most jelent meg az első magyar nyelvű és magyar szerző által írt bédekker! – két-három környékbeli látványosságot ajánlanak. Alig húsz kilométerre van Rozmberk nad Vlatavu – amely majdnem olyan szép, mint Krumlov. A „majdnem” azért persze túlzás, mert a szintén folyómenti, várkastélyos városka csak szép – lehetne. A várkastélyon kívül ugyanis minden rohad. A házak, az éttermek és a fogadók is. Így nem csoda, hogy a kisuvickolt szomszédban sok ezren tülekednek, Rozberkben pedig csak az edzett túrahajózók kötnek ki. De ők is hiába. Mindössze két ócska étterem tart nyitva – unott pincérekkel és ásító asztalokkal.

Nem különben érdektelen Zlatna Koruna, amely alig ötperces autózásra van Krumlovtól. A kolostoráról híres falucska egy félórás „alapos” séta után könnyen felejthető. Nem így a Hasek által világhíressé lett Ceske Budejovice, amelynek főtere igazán gyönyörű. Sőt, a főtéri sörözőben (Vendetta néven ismerik) olyan remek pizzát sütnek, hogy csak na. De ez szinte minden. És érdemes itt is vigyázni a parkolással: vasárnap reggel ellenére a főtéren álló autókat bőszen kerékbilincselték a derék és korán kelő rendőrök. Úgy látszik, a jégkorong után ez lett az új cseh nemzeti sport.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
9 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.