» Távol

Menedékszobát állítottak fel Bécs belvárosában

| | Nem érkezett még hozzászólás
Bécs, mint menedék – ezt mutatja be több aspektusból a Bécsi Múzeum (Wien Museum) bejárata előtt felállított tematikus szoba, amely október végéig folyamatosan és ingyenesen látogatható a belvárosban.

A menekültszoba 1945 óta veszi sorra azokat az eseményeket és alkalmakat, amikor az osztrák főváros befogadta a különböző okok miatt üldözött vagy konfliktusok elől menekülő embereket. A kiállítás többek között bemutatja az 1956-os magyar forradalom, a 1968-as prágai tavasz, a 80-as évek eleji lengyel feszültségek, valamint a rendszerváltás és a 90-es évek balkáni háborúinak menekültügyi vonatkozásait.

Az installáció apropója a szeptemberben Ausztriát is elérő nemzetközi menekültválság. Ahogy a múzeum honlapjáról letölthető segédanyag adatai közt is olvasható, közel 60 millió ember menekül jelenleg világszerte, melynek hátterében elsősorban a közel-keleti véres konfliktus áll. Emellett számos más felelőse is van a mára kialakult menekülthelyzetnek, úgy mint a szomszédságunkban zajló ukrajnai események.

Fotó: Peter Kainz

A menedékszoba négy falán a téma négy megközelítésben található: idővonal, szótár, különféle statisztikai adatok valamint egy képösszeállítás segít eligazodni a menekültügyben és annak bécsi vonatkozásaiban. Az installációt Hannah Arendt gondolatai szegélyezik a modern kori menekültekről, aki korábban maga is menekülni kényszerült a náci rezsim elől. A kiállításon felvonultatott adatokból több érdekesség is kiderül. Egyrészt, hogy Bécs tranzitországként játszik főszerepet a válságok során: 1945 óta mintegy 2 millió menekült érkezett, amelyből mindössze 700 ezer maradt tartósan az országban. Másrészt pedig a bemutatott anyagokon nyomon követhető az osztrák hozzáállás és ezáltal a menekült- ill. bevándorlási politika változása, amely egyértelműen a szigorítás irányába mutat - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.