Őrületes színű homokos tengerpartok a világban

Az egzotikus, hófehér homokos tengerpartoknál már csak egy valami nyújt szemet gyönyörködtetőbb látványt: a szivárványszínű plázs. Hitte volna, hogy ha elég messzire utazik, méregzöld, vagy akár holló fekete homokot is talál?

Ha strandolásról van szó, az igazi menőséget azok a szürreálisan fehér homokos partok jelentik, amikről igazából sohasem hittük, hogy máshol is léteznek, mint a képeslapokon. Mára azonban a fehérhomok egyeduralmát megtörni látszanak azok a különleges tengerpartok, ahol a szivárvány legkülönbözőbb színeiben pompázó homokon sétálhatunk. Nem sokkal izgalmasabb hupilila homokból várat építeni, mint hófehérből? Mutatjuk a kedvenc színes partjainkat Kaliforniától Galápagosig.

Fekete homok Izlandon

A legőrültebb hatást vitathatatlanul az az éjfekete strand váltja ki, melyet Izland legdélebbi pontján, egy Vik nevű kisváros mellett találunk. A sok esőtől szinte állandóan ködbe burkolózó tájból felbukkanó élénkzöld hegyek ölelik körül a partot, ahol a fekete homok már-már túlvilági hangulatot áraszt. És ahogyan az már csak lenni szokott, a helyiek itt is rátesznek még egy lapáttal az önmagában is kissé hátborzongató látványra.

Vik éjfekete partja
Galéria: Őrületes színű homokos tengerpartok
Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

 Misztikus történeteket mesélnek a turistáknak azokról a vízi szörnyekről és megkövesedett trollokról, akikkel ma már csak hatalmas sziklatömbök formájában találkozhatunk a parton. A gonosz tündérek büntetése pedig az, hogy örök időkig el kell viselniük, hogy a lundák a fejükön fészkelnek.

Hawaii zöldhomok

Úgy látszik, a déli irány kedvez a színes partok kialakulásának, a következő izgalmas homokos strand ugyanis az Egyesült Államok legdélebbi pontján fekszik, egészen pontosan Hawaii-n. Papakoleára már korántsem olyan egyszerű eljutni, mint az izlandi Vik partjára, de a látvány egyértelműen kárpótol a vízhez vezető kemény sziklamászásért.

Papakolea olajzöld öble
Galéria: Őrületes színű homokos tengerpartok
Fotó: Thomas / flickr

 A strandra érve ámulatba ejtő, zöld homok fogad minket, melynek színénél már csak a története izgalmasabb. A part olajzöld színét azoknak az egészen apró olivin-kristályoknak köszönheti, amelyek egy több tízezer évvel ezelőtti vulkánkitörés során kerültek a felszínre.

Vöröshomokos part Galápagoson

Semmihez sem fogható élmény lehet a vörösen izzó homokban sétálni a Csendes-óceán vad partján. Bár a fél világot át kell szelni hozzá, szerintünk egyszer mégis mindenkinek látnia kellene a galápagosi Rabida szigetét.

A fókák és a turisták jól kijönnek egymással a galápagosi Rabidán
Galéria: Őrületes színű homokos tengerpartok
Fotó: John Solaro (sooolaro) / flickr

 Különösen ajánljuk, ha egy kis magányra vágyik, az Ecuadortól 600 kilométerre található picike kis szigeten ugyanis tuti, hogy egyetlen emberrel sem fog összefutni, oroszlánfókákkal és rózsaszín flamingókkal azonban annál inkább. Ne felejtse otthon a kameráját, mert ennél jobb fotótémát keresve sem talál. A vulkanikus sziget különleges homokját egyébként a tengerparti sziklák oxidált lávájának köszönheti.

Pórul járhat, aki szuvenírként tekint a homokra!
Ha eljut ezekre a különleges helyekre, nem árt, ha tudja, hogy a helyi hatóságok nem nézik jó szemmel, ha a turisták szuvenírként tekintenek a színes homokra, és megpróbálnak magukkal vinni belőle. A népszerűbb helyeken akár még büntetést is kiszabhatnak egy üveg homokért, ezért jobb, ha nem kockáztat, és beéri néhány fotóval.

 Hupilila Kalifornia

Ha a kaliforniai Pfeiffer Purple Beachre esik a választása, nyugodtan el is felejtheti az Instagram-filtereket. Az itteni homok opálos színe ugyanis olyan elképesztő átmeneteket produkál, amit még a legjobb képszerkesztővel sem tudna elérni.

A Pfeiffer Purple Beach lila fodrai
Galéria: Őrületes színű homokos tengerpartok
Fotó: Steve Jurvetson / flickr

 A környék gránitszínű, mangánban gazdag hegyeinek köszönhető a Pfeiffer lilás fövenye. Az apró kristályokra a tenger hullámzása miatt mindig más szögből esik a napfény, ami azt a hatást kelti, mintha a partszakasz állandó színváltásban lenne a halvány lila és a bíbor között.

A Bahamák rózsaszín homokja

Végül egy olyan partot választottunk, ami még a fehérhomokos strandoknál is giccsesebbnek tűnhet: a Bahamák egyik tagján, a Harbor-szigeten található Coral Pink Sand Beachet.

Coral Pink Sand Beach tényleg olyan, mint egy megelevenedett képeslapGaléria: Őrületes színű homokos tengerpartokFotó: Mike's Birds / flickr

 Az öt kilométeres, babarózsaszín homokos partot egy elmaradhatatlan pálmafasor szegélyezi, a vízben pedig szebbnél szebb korallzátonyok közt sznorkelezhetünk. A part fövenye is ennek köszönheti a színét, a zátonyokon ugyanis likacsoshéjú eukarióták élnek, melyek rózsaszín héja beszínezi a homokot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek