Anti-Disneyland élménypark nyílt felnőtteknek

A külföldi turistáknak szombaton, a helyiek előtt azonban már ma megnyitotta kapuit a néhol groteszk, néhol sokkoló élményelemeket felsorakoztató szórakoztató park, a világ első anti-Disneyland-je. Lepusztult Disney-kastély, kézi vezérlésű migránsokkal teli csónakok és paparazzók miatt felborult Hamupipőke hintó - élménypark felnőtteknek.

Galéria: Megnyílt az anti-Disneyland élményparkFotó: Dismaland Facebook

A nyugat-angliai tengerparti városban, Weston-super-Mare településén nyílt meg a Dismaland nevű élménypark. A két és fél hektáros területen, amely korábban Európa legmagasabb ugródeszkájával büszkélkedő uszodáé volt, ma ötvennél is több nemzetközi ismertségű művész szobrai, képei és interaktív művészeti installációi láthatók. Ezek 24 óra alatt az Egyesült Királyság legújabb és egyben leglehangolóbb turisztikai attrakciójaként kerültek fel a brit sajtó hasábjaira.

A szürke és komor hangulatú park bejáratánál egy unott, Mickey-egér fület láthatóan kényszerből magára öltő hostess-lány üdvözli a látogatókat. Miközben színes léggömbök helyett fekete lufik, egy lepusztult Disney-kastély, egy ósdi körhinta, Hamupipőke felborult tökhintója és egy félig a mocsárba süllyedt rendőrségi furgon látványa tárul elénk - sorolja a parkban szerzett első benyomásait cikkében a CNN újságírója

Galéria: Megnyílt az anti-Disneyland élményparkFotó: Dismaland Facebook

Dismaland, avagy hevenyészett fordításban a világ első anti-Disneyland-ja, amelyben a kiállított figurák, graffitik és művészeti alkotások nem is feltétlen a népszerű mesepark globalizált cukiság-kampánya ellen hirdetnek háborút, mindössze a világ jelenlegi állapotára hívják fel a figyelmet a művészek különböző szűrőjén keresztül. Itt minden installáció tágan és szabadon értelmezhető. Így aztán ebbe a parkba még az is belefér, hogy a látogató kisméretű emberalakokkal zsúfolt csónakokat irányíthasson egy nagyobb medencében, vagy, hogy a hintó-balesetben meghalt Hamupipőkét körülvevő paparazzók mellé bárki beálljon egy szelfit készíteni.

Mindez a Bristolban született Banksy-nek, a street art világ provokátorának a műve, aki a helyet egy kifejezetten nem gyerekeknek való családi szórakoztatóparknak nevezte, és akinek tíz saját, társadalomkritikát sem mellőző munkája most is látható a helyszínen.

A kiállítás három fontért szeptember 27-ig látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek