» Távol

8 zseniális virágkarnevál Debrecentől Valenciáig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Augusztus 20-án reggel fél nyolckor kezdetét veszi a Debreceni Virágkarnevál. De jó ha tudja, nem ez az egyetlen virágparádé a világon. Hollandiától Toowoombáig gördülnek a feldíszített virágos kocsik, és van, ahol virágháborúba torkollik a parádé. Hét hihetetlen virágfesztivál a nagyvilágból.

Debreceni Virágkarnevál: buli öt napon át

Magyarország legnagyobb virágos bulija kétségkívül Debrecen virágkarneválja. A rendezvény múltja több mint száz évre tekint vissza, és évente több százezer látogatót vonz a városba. A virágkarnevál ma már ötnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát: idén a kísérőprogramok már augusztus 15-én elkezdődtek a Mézeskalács fesztivállal, 21-én pedig a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon az Experidance show-ja zárja a karnevált.

A virágos programok augusztus 20-án, reggel fél nyolckor kezdődnek a Piac utcán, a felvonulás pontos útvonaláról ide kattintva tájékozódhatnak. Délután egy és hat között a felvirágozott kocsikat a Nagyerdei Stadionban testközelből is meg lehet majd nézni, a felnőtt jegy 1300 forintba, a gyerek és a nyugdíjas 900 forintba kerül. A napot gálaműsor, majd tűzijáték és utcabál zárja.

Corso Zundert: dáliacsodák

A holland virágkertészet világhírű, így aztán nem véletlen, hogy a leglátványosabb virágkompozíciók is itt születnek. Virágfesztivált Hollandia és Belgium számos városában szerveznek. Az egyik leghíresebb a Corso Zundert, vagyis a zunderti virágfesztivál, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik.

A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja. A kompozíciók összeállításában a falvak teljes lakossága részt vesz. Az idősek a dáliák termesztésében, a fiatalok a kocsi feldíszítésében vállalnak szerepet. A legnagyobb kérdés pedig minden évben az, hogy lesz-e elegendő dália a faluban.

A fesztivált 2015-ben szeptember 6-án és 7-én tartják, így ha kedvet kapott, még kényelmesen elmehet megnézni az idei virágkölteményeket, melyekkel Van Gogh előtt tisztelegnek majd a művész halálának 125. évfordulóján.

Travelo tipp: Lisse

Ha a dáliák helyett a tulipánok hozzák lázba, a virágfesztiválnak is beillő, hollandiai Keukenhofot kell feltétlen meglátogatnia Lisse városában. Az Amszterdamból könnyedén megközelíthető park 2016-ban március 24. és május 16. között tart nyitva. Idei élménybeszámolónkat itt találja.

Nem csak a börtönéről híres Kufstein

Kufstein vára nekünk hírhedt börtönéről maradt nevezetes: itt raboskodott Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, de még Rózsa Sándor, a betyár is. Ausztriában azonban Kufstein az ország legnagyobb virágfesztiváljáról ismert. Az ingyenes parádét egészen pontosan a várostól hét kilométerre található faluban, Ebbsben tartják. Idén augusztus 20-23. között gördülnek az idilli tiroli utcákon a traktorok mögé kötött virágköltemények. További információ itt.

Toowoomba karnevál: parádé a kertek városában

Az Ausztráliában található Toowoomba első virágkarneválját 1949-ben rendezték, és eredeti célja az volt, hogy a világháború után egy kis lökést adjon a város gazdaságának. A recept bevált, napjainkban már tíz napig tart, és rengeteg látogatót vonz a karnevál. A város egyébként nem csak ezekben a napokban borul virágba - az ausztrálok egymás között csak a „kertek városaként” emlegetik a csodaszépen gondozott városkát.

Virágok harca Jerseyben

A brit Csatorna-szigetek 1902-ben tartotta első virágfesztiválját VII. Edward megkoronázásának napján. Az esemény olyan jól sikerült, hogy a hagyomány a mai napig él. A Battle of Flowers, azaz a virágok harca a kezdeti időkben valódi harcot jelentett. A virágkompozíciókról a virágokat letépték, és a közönségben álló nőknek dobták abban bízva, hogy azok visszadobják a virágot. A rendezvény végére ebből aztán valódi virágháború kerekedett. A Virágok Harca a mai napig a szigetek legnagyobb turisztikai eseménye. Idén sajnos pont lecsúsztunk róla: a nappali parádét augusztus 13-án, a holdfényes felvonulást augusztus 14-én tartották. Sebaj, majd jövőre!

Spanyol lányok teniszütővel

Évente egyszer a spanyolországi Valenciában is virágháborút tartanak: ez a Batalla de Flores. A virágokkal feldíszített kocsikon fiatal lányok ülnek teniszütőkkel felszerelkezve, a felvonulást követően pedig kitör a virágháború a nézők és a kocsin ülők között. A lányok létszámhiányukat a teniszütőkkel próbálják meg ellensúlyozni. A 2015-ös karneválról sajnos itt is lemaradtunk, ugyanis júliusban tartották. De a 2016-os nyaralást nem is rossz ötlet összehangolni ezzel a parádéval.

A brüsszeli virágszőnyeg

Bár nem sorolható a hagyományos virágkarneválok közé, az egyik legismertebb virágköltemény Brüsszelben tekinthető meg minden második évben. A híres tájépítő E. Stautemans 1971-ben több éves előkészítő munka után alkotta meg első virágkölteményét, szinte kizárólag begóniákból. Bár azóta több városban is készült hasonló virágszőnyeg, a brüsszeli főtér virágszőnyege egyedülálló középkori környezetével még nem talált méltó kihívóra.

Mivel a virágszőnyeget kétévente készítik el, és a legutóbbi 2014-ben volt, a következőre 2016-ig kell várni. A jövő évben augusztus 12-től augusztus 15-ig lehet majd gyönyörködni benne. A jubileumi, 20. virágszőnyeg 75 méter hosszú és 24 méter széles lesz, a tervek szerint pedig mintegy 1800 négyzetméternyi begóniát tartalmaz majd. Száz önkéntes négy óra megfeszített munkájára egészen biztosan szükség lesz egy ekkora lenyűgöző kompozíció megteremtéséhez. További információ itt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.