A tökéletes nyaralás Toscanában - autó nélkül

Megpróbáltuk autó nélkül megnézni Toscana leghíresebb kisvárosait Sienától San Gimignanóig. Sikerült! Első rész.

A klasszikusan autós célpontnak számító Garda-tó után Toscanát is bejártuk tömegközlekedési eszközökkel. Elég sokan tartottak minket teljesen hülyének indulás előtt, mondván, a dimbes-dombos, középkori kisvárosokkal pettyezett tájat csak kocsit bérelve lehet normálisan végiglátogatni. De mit csináljon az ember, ha évek óta nem vezetett, és nem pont Olaszországban kezdené újra a gyakorlást? Megpróbálja megoldani autó nélkül.

Szőlők Siena határában
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 Farmház nem, családi panzió a város szívében igen

Tény, hogy pár dologról le kell mondani így. Például nem érdemes a gyönyörű panorámát kínáló, medencés agriturismók, vagyis farmházak végtelennek tűnő kínálatából válogatni. Ugyanis bármilyen csodás egy ilyen helyen lakni, ha a legközelebbi lakott terület tíz-húsz kilométerre van, kocsi nélkül pedig egy hétig be leszünk zárva a szálláshelyre (vagy lesz egy szép magas taxiszámlánk). Helyette lakhatunk hangulatosabbnál hangulatosabb kisvárosokban, ahol bőven tud olyan dögös lenni a panoráma, mint odakinn a toszkán tájban. De erről egy kicsit később.

Kilátás az Albergo Bernini ablakán Sienában: a városok környékén sem csúnya a táj
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 Amiben viszont ténylegesen kompromisszumot kell kötni, az a meglátogatott városok száma. Tömegközlekedéssel vagy naponta egy helyet tervezünk be, vagy befizetünk egy szervezett kisbuszos túrára, amin egy nap alatt akár három-négy várost is megnézhetünk. Utóbbi nagyon kényelmes, viszont sokkal kevesebb időnk van bóklászni az egyes helyeken. Hiszen nem akkor indulunk tovább, amikor mi akarunk, hanem akkor, amikor az idegenvezető azt mondja. De ha a fentiekkel valaki meg tud békélni, szuper lesz a nyaralása.

A bázis

Mi Sienát választottuk bázisnak, mert innen könnyen elérhetők csillagtúra-szerűen a leghíresebb és legszebb helyek San Gimignanótól Montepulcianóig. Budapestről viszonylag könnyű ide eljutni: fapadossal Pisáig lehet repülni, innen pedig busszal (firenzei átszállással) érkezhetünk meg az elképesztő, időutazás-hangulatú Sienába. A buszpályaudvar szerencsére a városközpontban van, így ha itt foglalunk szállást, pár percen belül már nyithatjuk is a hotelszobánk ajtaját.

Ami esetünkben a családi üzemeltetésű Albergo Bernini legjobb szobáját jelentette. (Feltétlenül a 11-es számút kérjék, ha ide foglalnak.) Szobafoglaláskor jeleztem, hogy egy tágas, szép kilátással rendelkező szobát szeretnénk. De arra nem számítottam, hogy ketten egy ötágyas, hatalmas szobában találjuk magunkat két, elképesztő sienai panorámára nyíló ablakkal.

Siena, ahogyan az ablakunkból láttuk Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Sienamimi / Travelo

 Tényleg hihetetlen pillanat volt először meglátni az ablakunk előtt elterülő tájat a szikrázó napsütésben a mókás, csíkos tornyú dómmal, a zöld zsalugáteres, szedett-vedett, mégis harmonikus házakkal. Kicsit jobbra ciprusokkal és olasz fenyőkkel nyílik ki a táj. Még odébb pedig a hatalmas, vöröstéglás Szent Domonkos templom látszik, ahol a város védőszentjének, sienai Szent Katalinnak az ereklyéjét őrzik. Na nem ám egy kis csontocskát, a komplett fejét.

A szoba maga egyébként igazi olasz albergo (olaszul klasszikus fogadót jelent) hangulatot árasztott, kőpadlóval, régi bútorokkal, a mosakodáshoz csappal. A fürdőszobáért két lépést ugyan tenni kell - nyilván ezért tud olcsó lenni ilyen kilátással egy ilyen szoba. Várakozni egyébként sosem kellett, és mindig tisztaság fogadott. Így azoknak is bátran ajánlom, akiket amúgy a hideg ráz a közös fürdőszoba gondolatától. (Vannak egyébként fürdőszobás szobák is, de azok drágábbak, és a kilátás sem ilyen jó azokból.)

Albergo Bernini
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 A barátságos árak, a szuperkedves személyzet és a központi elhelyezkedés mellett ami még egyedülálló itt, az a panzió 0-24-ig nyitva tartó panorámaterasza. Nincs is jobb dolog annál, mint egy cappuccinóval indítani, este pedig ugyanitt egy üveg Chiantival zárni a napot.

Sienát egyszer mindenkinek látni kell – és nem másfél órára

A legtöbb turista csak pár órára érkezik a városba látogatóba. Mivel nincsenek nagy távolságok, pikk-pakk le lehet tudni a világ legrégebbi, ma is üzemelő bankjának, a Monte dei Paschi di Sienának az épületegyüttesét, a kagyló alakú, hatalmas Campót a szépséges Gaia-szökőkúttal, mely Európában az első olyan főtér volt, ahonnan kitiltották az autókat a hatvanas években. Innen már csak pár lépés a pazar dóm, és a vele szemben álló Santa Maria della Scala, mely Európa első kórháza volt.

Ha mindent csak kívülről nézünk meg, és egy pillanatra sem állunk meg rácsodálkozni a hullámzó utcák útvesztőjére, akár másfél óra alatt is végigrohanhatunk a fentieken. Persze ennek nincs sok értelme.

Kilátás a Campóra
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 Csak a dómmal kényelmesen el lehet tölteni fél napot: felmehetünk a város egyik legszebb panorámáját adó falra, mely eredetileg a dóm bejárata lett volna egy nagyszabású bővítés után. A pestisjárvány azonban a tervet meghiúsította, a hatalmas fal pedig ott áll mementóként – és tökéletes kilátópontként a város közepén.

Ha kigyönyörködtük magunkat, a szűk csigalépcsőkön visszaereszkedve először az ereklyéket, középkori festményeket és a dóm homlokzatáról származó szobrokat bemutató múzeumot nézhetjük végig.

A dóm különleges padlója
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 Ezt követően érdemes a kriptát és a pazar keresztelőkápolnát meglátogatni. Végül pedig irány a fenséges dóm a különleges padlózatával. Az egyik, főhajóból nyíló ajtó például a 16. század eleji freskókkal gazdagon díszített Piccolomini könyvtárba vezet – nekünk ez lett a kedvenc helyünk itt. Persze egyedül a dómba is lehet jegyet váltani, de ha több idejük van, érdemes az Opa Si Pass-t megvenni, ami az összes fent említett látnivalót tartalmazza.

Megéhezett?
Ha reggel óta a városban bóklászik, a 10:30-as nyitásra pedig már a dómnál volt, biztosan megéhezett, mire a fentieket végignézte. Íme néhány tipp, hol érdemes enni egy jót Sienában.
Consorizo Agrario di Siena: Via Giuseppe Pianigiani 9. Helyi termelők áruit kínáló, elegánsnak tűnő, de barátinak mondható árakkal dolgozó üzlet remek pékséggel. Ínycsiklandó pizzák, péksütemények és édességek. A lágyan omló, mandulás riccarellit vétek lenne kihagyni! A borkínálat is gazdag. Ha piknikezni akarnak, ez a hely tökéletes választás a bevásárláshoz.
Trattoria 46: Via Camollia 25-27. Barátságos családi üzemeltetésű étterem klasszikus toszkán fogásokkal. A tulajdonos szuperkedves felesége szolgál fel, kicsit beszél angolul is, így még egyszerűbb rendelni. Kétszer is ettünk itt, annyira megszerettük. A vegyes előételtől a gazdag, fűszeres főzelékre emlékeztető paradicsomlevesen át a tészta- és húsételekig mindennel meg voltunk elégedve. Az első látogatásunkkor még egy pohár limoncellót is kaptunk ajándékba a vacsora lezárásaként.

Folytatva a városnézést ott, ahol abbahagytuk: a dómmal szemben áll egy másik különleges épület, a Santa Maria della Scala, mely 1193-ban megkezdett tevékenységével Európa első kórháza volt, és a világon is a legrégebbiek közt tartják számon. A Via Francigena nevű zarándokút megfáradt vándorainak ápolása mellett árvaházként is funkcionált, illetve a szegényeket is itt látták el élelemmel.

Pizzapiknik vörösborral
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 Az épület ma múzeum, folyamatos felújítás alatt áll, hogy egyre több termet lehessen megnézni az óriási komplexumból. A legérdekesebb a zarándokok terme az épület történetét elmesélő freskókkal, illetve az alsó szinteken futó belső úthálózat, ami azokhoz a hatalmas termekhez vezet, ahol anno az élelmet és az állatokat tartották. Ezeken a részeken ma egyrészt kincstár látható szentek ereklyéivel, másrészt az archeológiai múzeum is itt üzemel, az etruszk leletek egészen elképesztőek.

Mitől olyan különleges Siena?
Siena varázslatos hangulatához nemcsak fantasztikus építészete és gazdag történelme járul hozzá, hanem az itt élők összetartása, a mai napig életben tartott hagyományok. A város 17 negyedből (contrada) áll, ezek a következők: Sas, Hernyó, Csiga, Bagoly, Sárkány, Zsiráf, Tarajos sül, Egyszarvú, Farkas, Kagyló, Lúd, Hullám, Párduc, Erdő, Teknőc, Torony, Kosvölgye. Minden negyednek saját temploma van, a negyedek lakói borzasztóan büszkék származásukra, és elszántan készülnek az évente kétszer (júliusban és augusztusban) megrendezett Palióra.
A Palio egy különleges lovasverseny, melynek során a városnegyedek mérkőznek meg egymással a város főterén. A legszebb az egészben az, hogy a 14. századi gyökerekre visszavezethető Palio évről-évre rengeteg turistát vonz a városba, mégsem a cirkusz kedvéért csinálják az itt élők. A mai napig hatalmas megtiszteltetés és euforikus öröm, ha az adott contrada megnyeri a versenyt. Mi az augusztusban esedékes Palio előtt egy héttel érkeztünk a városba, és az előkészületek már ekkor zajlottak. A helyi újság az induló lovakról cikkezett, a főteret homokkal borították be, a városlakók büszkén hordták a nyakukban a negyedük címerével díszített kendőt, esténként pedig dobbal és zászlódobálással gyakoroltak a Palióhoz kapcsolódó díszmenetre.
Federico Fellini, a világhírű olasz filmrendező a hetvenes években így nyilatkozott: "A sienai emberekben van valami nagyon különleges – az, ahogyan a városnegyedek versengése összekovácsolja őket. Az egész világ széthúz, de ők még tisztelik az évszázados hagyományokat. Ők az egyetlen ilyenek Olaszországban. Életkortól függetlenül, valamilyen rejtélyes szál fűzi össze a sienaiakat. Ez szép, nagyon szép!"
És tényleg, van valami ősi és nagyon szerethető abban, ahogyan zajlik itt az élet. És ez valószínűleg nem csak a Palio időszakára igaz: a Guardian egy korábbi cikkében például arról írnak, hogy a bűnözési ráta messze alacsonyabb itt az országos átlagnál, viszont a sienaiak az ország élvonalában vannak az önkéntesség, a társadalmi együttműködés, a fenntarthatóság terén. Lenne mit tanulni tőlük.

Ha pedig még mindig nem lett volna elég a múzeumokból és a freskókból, a Campón található városháza dísztermeit is meg lehet nézni, és a tér fölé magasodó Torre Mangiába is fel lehet kapaszkodni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyébként minden egyes utca önmagában is olyan, mint egy szabadtéri múzeum.

A Monte dei Paschi di Siena épülete éjjel
Galéria: Nyaralás Toszkánában 1., Siena
mimi / Travelo

 Séta közben érdemes eltávolodni a turisták körében legnépszerűbb központtól, és a kutak vagy a kis templomok homlokzatának díszei alapján azt találgatni, éppen melyik contradában járunk. Az esti Siena már megint egy másik történet a maga romantikus, pislákoló fényekkel kivilágított sikátoraival. Egyszer tényleg jöjjenek el ide, és mindenképp maradjanak legalább egy estét. De inkább négyet.

Hasznos infók, árak
Bejutás a reptérről: A pisai reptérről két cég, az Autostradale és a Terravision üzemeltet buszokat Firenzébe, pultjaik közvetlenül az érkezési oldalon találhatók. Az Autostradalétól egészen Sienáig is vehetünk jegyet, így az átszálláskor nem kell újra kivárni a sorunkat a jegypénztárnál. A Pisa-Siena kombinált jegy egy útra 15 euróba kerül fejenként, a retúrjegy pedig 28 euró.
Szállás: Albergo Bernini, Via della Sapienza 15. Mi augusztus elején két főre, négy éjszakára 260 eurót fizettünk a szállásért. Reggelizni a teraszon fejenként 5 euróért lehet, egy kávé vagy tea, egy édes péksütemény, egy joghurt, keksz, kétszersült, vaj, lekvár és gyümölcslé jár érte. További infó a szálloda honlapján.
Belépők: Opa Si Pass all inclusive (dóm múzeum, kilátó, keresztelőkápolna, kripta, dóm és Piccolomini könyvtár) 12 euró, Opa Si Pass+ (a fentieken kívül a dóm tetejére is fel lehet menni) 20 euró. Santa Maria della Scala 10 euró, Santa Maria della Scala, Palazzo Pubblico 13 euró, Santa Maria della Scala, Palazzo Pubblico és Torre Mangia 20 euró.

Sienából csillagtúra-szerűen meglátogattuk San Gimignanót, Montepulcianót, Pienzát, Montalcinót és Monteriggiónit is. A következő cikkben ezekről mesélünk majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek