Milyen melegnek lenni Bécsben, Reykjavíkban, Budapesten?

Pink séták a világ körül.Tudja, hol van Berlin legrégebbi meleg és transzvesztita bárja? Melyik bécsi főherceg jelent meg előszeretettel női ruhákban nyilvános rendezvényeken? És hogy hol volt a Mások című havilap budapesti szerkesztősége? A nagyvilág legérdekesebb meleg tematikájú sétáin megtudhatja.

Az utóbbi években váltaknépszerűvé azok a városnéző séták, ahol általában a város lakói szabadulnak rá olyan helyekre, amit egyébként már tucatnyiszor láttak, mégis alig ismernek. Ezek a séták mindig valamilyen érdekes tematika köré szerveződnek – jópárat mi is kipróbáltunk a budapestiek közül (lásd keretes írásunkat).

A téma pedig gyakorlatilag bármi lehet: építészeti kincsek felfedezése, gasztrokalandok, filmes helyszínek bejárása vagy akár egy-egy népcsoport, kisebbség jellegzetes helyeinek megtekintése. Ez utóbbit járják körül a külföldön Pink Walknak nevezett városnézések, amelyek a meleg és leszbikus közösség életének jellegzetes, vagy rég elfeledett helyszíneit mutatják be az érdeklődőknek.

Séták Londontól Bécsig

A londoni séta például egészen a 17. századtól mutatja be a helyi melegek élettereit, majd a legkedveltebb buliutcában, az Old Compton Street-en fejezi be a túrát, ahol szinte egymást érik a szivárvány zászlós szórakozóhelyek.

Old Compton Street, London Galéria: Pink séták külföldönFotó: Carl Court / Europress / Getty

Berlinben – amely magát Európa meleg fővárosaként aposztrofálja – a legendás Schöneberg városrészben kezdődik a gyaloglás, majd megtekintik Eldoradót, a legrégebbi meleg és transzvesztita bárt, amelyet előszeretettel látogatott a bevallottan meleg SA vezér, Ernst Röhm is. Nem hagyható ki a Tiergarten sem, amely a legnépszerűbb ismerkedőhelye a meleg férfiaknak. És hol máshol végződne a kirándulás, mint a Kreuzberg kerületben található Gay Museumban.

New York túrája a meleg liberalizmus epicentrumából, Greenwich Village-ből indul, ahol 1969-ben kirobbant a melegjogokat kivívó Stonewall-lázadás. De érdekes dolgok derülnek ki például az egyik legkedveltebb First Ladyről, Eleanor Rooseveltről is, aki – bár máig tagadják, hogy leszbikus lett volna – gyanúsan félreérthető romantikus leveleket írogatott hölgybarátjának.

„Gayborhood" a neve Sydney tematikus kalandozásának, ami bemutatja, hogyan nőtt a Mardi Gras a világ egyik legnagyobb melegfesztiváljává és elvisz a legújabb bárokba, klubokba is.

Bár Reykjavik lakossága csak százezer fő körül mozog, mégis van saját meleg tematikájú városnéző túrájuk, ahol például kiderül az is, hogy Izland fővárosának legöregebb házában korábban melegbár működött.

Reykjavík, Izland Galéria: Pink séták külföldönFotó: Bloomberg / Europress / Getty)

A bécsi ajánlott sétaútvonal megemlékezik Lajos Viktor főhercegről, akit csak „Luziwuzi"-ként gúnyoltak és előszeretettel jelent meg női ruhákban nyilvános rendezvényeken, valamint kezdett ki közfürdőkben férfiakkal.

Budapesten is van már

Természetesen Budapest sem maradhatott ki ebből a trendből. A Hosszúlépés csapata évek óta szervez Pink Budapest sétatúrákat. „Minden kisebbség története ugyanúgy a többségi társadalomról is szól. Ezért különösen érdekes megnézni, hogyan alakult Magyarországon a szexuális kisebbségek története. Budapest ugyanis néhány évtizeddel ezelőtt jóval toleránsabb volt, mint számos nyugati nagyváros. Ezért úgy gondoltuk, érdemes lenne utánajárni, hol is zajlott a budapesti meleg közösségek élete. Ez inspirált minket" – meséli Merker Dávid, a túra szervezője.

Hosszúlépés, Budapest Galéria: Pink séták külföldönFotó: Hosszúlépés. Járunk?

Eddig több mint háromszázan vettek részt ezeken a sétákon, melyek a déli Belvárosban kalandoznak, többek között a Mások havilap egykori szerkesztőségét, a népszerű találkozóhely, az Egyetem presszó hűlt helyét, a Capellát, a Gobbi Hilda Színészotthont és a Katona József Színházat érintik. Dávidék a visszajelzésekre is odafigyelnek: „Minden sétánk után kérdőívet küldünk ki, így sétálóink véleményéről részletesen értesülünk. Alapvetően pozitív visszajelzéseket kapunk, ha pedig valamilyen problémát tapasztalunk, azonnal változtatunk rajta."

A séta legközelebb 2015. augusztus 9-én, vasárnap indul, melyre már lehet sétálójegyeket venni aHosszúlépés weboldalán. Aki pedig valamelyik külföldi nagyvárosban nyaral, nyugodtan nevezzen be egy túrára ott is, biztos, hogy nem a szokványos idegenvezetésben lesz része.

Budapesti turistáskodás a Travelón és az Indexen
Korábbi sétáinkon:
Végigjártuk Cseh Tamás kocsmáit
Bereményi Géza bevallotta nekünk, hogy Dixi egyszerűen leütné
Flódnival és szecessziós kincskereséssel emlékeztünk Lechner Ödönre
Végignyomoztuk a Bűnös Budapestet
Karistolt mellű aktokat mentettünk
Zsidó gyárosok nyomába eredtünk Óbudán
Kovácsoltvas melltartót találtunk a körúton
Hajléktalan szemmel is bejártuk a várost
Egymillió liter unikumot találtunk a húrosbringa-túrán
Kipróbáltuk az illegális felfedezést
Megtaláltuk a nyolckerben a másik, elfelejtett zsidónegyedet és megemlékeztünk a vagány zsidókról
Street foodot kerestünk, de keveset ettünk
Megtudtuk, mi a közös Rákosiban, Kossuthban és Adyban
Felfedeztük a Mágnásfertályt
Megnéztük, hol bulizott a századforduló elitje
Andalogtunk mókusok közt, tarka avarban a Fiumei úton
A Zwack családdal jártuk be Budapestet
Utánajártunk, milyen volt melegnek lenni Budapesten egykor és milyen ma
Megnéztük, hol piacoznak a kínaiak, mióta a Négy Sárkány bezárt
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek