» Távol

Milyen melegnek lenni Bécsben, Reykjavíkban, Budapesten?

Pink séták a világ körül

| | Nem érkezett még hozzászólás
Tudja, hol van Berlin legrégebbi meleg és transzvesztita bárja? Melyik bécsi főherceg jelent meg előszeretettel női ruhákban nyilvános rendezvényeken? És hogy hol volt a Mások című havilap budapesti szerkesztősége? A nagyvilág legérdekesebb meleg tematikájú sétáin megtudhatja.

Az utóbbi években váltaknépszerűvé azok a városnéző séták, ahol általában a város lakói szabadulnak rá olyan helyekre, amit egyébként már tucatnyiszor láttak, mégis alig ismernek. Ezek a séták mindig valamilyen érdekes tematika köré szerveződnek – jópárat mi is kipróbáltunk a budapestiek közül (lásd keretes írásunkat).

A téma pedig gyakorlatilag bármi lehet: építészeti kincsek felfedezése, gasztrokalandok, filmes helyszínek bejárása vagy akár egy-egy népcsoport, kisebbség jellegzetes helyeinek megtekintése. Ez utóbbit járják körül a külföldön Pink Walknak nevezett városnézések, amelyek a meleg és leszbikus közösség életének jellegzetes, vagy rég elfeledett helyszíneit mutatják be az érdeklődőknek.

Séták Londontól Bécsig

A londoni séta például egészen a 17. századtól mutatja be a helyi melegek élettereit, majd a legkedveltebb buliutcában, az Old Compton Street-en fejezi be a túrát, ahol szinte egymást érik a szivárvány zászlós szórakozóhelyek.

Berlinben – amely magát Európa meleg fővárosaként aposztrofálja – a legendás Schöneberg városrészben kezdődik a gyaloglás, majd megtekintik Eldoradót, a legrégebbi meleg és transzvesztita bárt, amelyet előszeretettel látogatott a bevallottan meleg SA vezér, Ernst Röhm is. Nem hagyható ki a Tiergarten sem, amely a legnépszerűbb ismerkedőhelye a meleg férfiaknak. És hol máshol végződne a kirándulás, mint a Kreuzberg kerületben található Gay Museumban.

New York túrája a meleg liberalizmus epicentrumából, Greenwich Village-ből indul, ahol 1969-ben kirobbant a melegjogokat kivívó Stonewall-lázadás. De érdekes dolgok derülnek ki például az egyik legkedveltebb First Ladyről, Eleanor Rooseveltről is, aki – bár máig tagadják, hogy leszbikus lett volna – gyanúsan félreérthető romantikus leveleket írogatott hölgybarátjának.

„Gayborhood” a neve Sydney tematikus kalandozásának, ami bemutatja, hogyan nőtt a Mardi Gras a világ egyik legnagyobb melegfesztiváljává és elvisz a legújabb bárokba, klubokba is.

Bár Reykjavik lakossága csak százezer fő körül mozog, mégis van saját meleg tematikájú városnéző túrájuk, ahol például kiderül az is, hogy Izland fővárosának legöregebb házában korábban melegbár működött.

A bécsi ajánlott sétaútvonal megemlékezik Lajos Viktor főhercegről, akit csak „Luziwuzi”-ként gúnyoltak és előszeretettel jelent meg női ruhákban nyilvános rendezvényeken, valamint kezdett ki közfürdőkben férfiakkal.

Budapesten is van már

Természetesen Budapest sem maradhatott ki ebből a trendből. A Hosszúlépés csapata évek óta szervez Pink Budapest sétatúrákat. „Minden kisebbség története ugyanúgy a többségi társadalomról is szól. Ezért különösen érdekes megnézni, hogyan alakult Magyarországon a szexuális kisebbségek története. Budapest ugyanis néhány évtizeddel ezelőtt jóval toleránsabb volt, mint számos nyugati nagyváros. Ezért úgy gondoltuk, érdemes lenne utánajárni, hol is zajlott a budapesti meleg közösségek élete. Ez inspirált minket” – meséli Merker Dávid, a túra szervezője.

Eddig több mint háromszázan vettek részt ezeken a sétákon, melyek a déli Belvárosban kalandoznak, többek között a Mások havilap egykori szerkesztőségét, a népszerű találkozóhely, az Egyetem presszó hűlt helyét, a Capellát, a Gobbi Hilda Színészotthont és a Katona József Színházat érintik. Dávidék a visszajelzésekre is odafigyelnek: „Minden sétánk után kérdőívet küldünk ki, így sétálóink véleményéről részletesen értesülünk. Alapvetően pozitív visszajelzéseket kapunk, ha pedig valamilyen problémát tapasztalunk, azonnal változtatunk rajta.”

A séta legközelebb 2015. augusztus 9-én, vasárnap indul, melyre már lehet sétálójegyeket venni a Hosszúlépés weboldalán. Aki pedig valamelyik külföldi nagyvárosban nyaral, nyugodtan nevezzen be egy túrára ott is, biztos, hogy nem a szokványos idegenvezetésben lesz része.

Budapesti turistáskodás a Travelón és az Indexen

Korábbi sétáinkon:

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.