4+1 szabadtéri színpadcsoda a világ körül

Fedezze fel velünk a kedvenc szabadtéri színpadainkat Szarvastól Veronáig - mert színház az egész világ!

Ön is szereti kulturális programokkal fűszerezni a nyaralását? Ha szívesen tenne idén is így, de nincs kedve emiatt lemondani a természetről sem, mutatunk öt olyan helyet, ahol gyönyörű kilátással bíró szabadtéri színházakat talál. Így egyszerre lehet kint a szabadban és hódolhat a művészeteknek is! 

Szarvasi Vízi Színpad

Szarvason található hazánk egyik legszebb fekvésű szabadtéri színháza, a Vízi Színház. Nyáron minden este láthatunk itt színdarabokat, zenés esteket és irodalmi rendezvényeket, a tökéletes háttérről pedig a Holt-Körös békés vize, és a fűzfákkal szegélyezett túlpart gondoskodik.

Az előadások kezdetét fél kilencre időzítik, hogy garantált legyen a romantikus, sötétbe burkolózó táj, a vízen pedig csak a színpadi fények játéka látsszon. És hogy még tovább fokozzák a látványt, az amfiteátrumokat idéző nézőtér egy várkastély oldalába épült, a színpad pedig benyúlik a víz fölé. Hát melyik kőszínházunk tud ehhez hasonlót?

 

Galéria: SzínházakFotó: Szarvasi Vízi Színház

Mennyibe kerül a jegy? Előadástól és ülőhelytől függően 2000 és 7500 forint között változhat a jegyár.

Mit játszanak idén nyáron? A színház nyári műsorát itt találja.

Mit csináljunk előtte? A város felfedezése után keressék fel az arborétumot, ahol hazánk egyik legnagyobb élő fagyűjteményét és a történelmi Magyarország mini makettjét is megtekinthetik. Pihenésképp pedig irány Békésszentandrás, és a kézműves sörfőzés központja, a Szent András Sörfőzde.

Országjárás a szarvasi Mini Magyarországban
Szarvason, a történelmi Magyarország közepén néhány óra alatt az egész országot és Erdélyt is bebarangolhatjuk, miközben kisvonatok zakatolnak mellettünk az ország leghosszabb szabadtéri makett-vasúthálózatán. A Szarvasi Arborétumban történelmünk nevezetességei egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek kötelező országjáró program. (X)

 

Szegedi Szabadtéri Színpad

A Szegedi Szabadtéri Színpad az egyik legrégebbi szabadtéri színházunk, melyet nem kevésbé impozáns környezetben találunk, mint a Dóm téren. Itt is majdnem minden este tartanak előadásokat, melyeket az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező, elismert társulatok jegyeznek. A Katona éppúgy képviselteti magát, mint a Madách Színház, így a repertoár is szélés, de a szabadtéri színházak hagyományainak megfelelően itt is inkább könnyedebb darabokat játszanak. Ha Szegeden nyaralnak, egy estét érdemes rászánniuk a színházra, mert a város legszebb terén, a háttérben magasodó dómmal felejthetetlen élményben lehet részük.

 

Szegedi Szabadtéri SzínpadGaléria: SzínházakFotó: Szegedi Szabadtéri

Mennyibe kerül a jegy? Az előadásokra 2900 és 15750 forint közötti jegyárak vannak.

Mit játszanak idén nyáron? A nyári programért kattintson ide.

Mit csináljunk előtte? Nézzék meg a dómot belülről is, menjenek el fürdőzni a Napfényfürdő Aquapolisba, vagy ismerjék meg a Szegedi Vadaspark cukiságait

Veronai Aréna 

A világ harmadik legnagyobb római amfiteátrumát az olaszországi Veronában találjuk, ahová az operakedvelőknek egyenesen kötelező program ellátogatni. Az amfiteátrum eredetileg gladiátorviadalok helyszíne volt ó, és csak évszázadokkal később alakult át színházzá. Mára a híres veronai operafesztivál helyszíneként került be a köztudatba.

Az amfiteátrum egy földrengés következtében még a 12. században megsérült, de ezt leszámítva közel kétezer éve az eredeti állapotában sikerül megőrizni. Az előadások este kilenckor kezdődnek, de a legjobb helyekért érdemes korábban érkezni – bár a helyszín 20 ezer ember befogadására alkalmas, a világszínvonalú előadásokon garantált a teltház.

 

Verona ArenaGaléria: SzínházakFotó: Hiroshi Higuchi / Europress / Getty

Mennyibe kerül a jegy? A jegyek ára előadásonként változik, és az is befolyásolja, hogy az amfiteátrum mely részére szeretnénk helyet foglalni. Az árak ennek fényében 15 és 204 euró (4500 és 60 ezer forint) között lehetnek.

Mit játszanak idén nyáron? A 2015-ös nyár műsorát ide kattintva találja.

Mit csináljunk előtte?Róma után Verona büszkélkedhet a legtöbb ókori emlékkel. Sétáljanak el Júlia erkélyéig, igyanak egy kávét Olaszország legszebb terén, a Piazza delle Erbén, vagy másszanak fel a Castel San Pietróig, ahonnan rálátni az egész városra.

Úszó színpad a Lunzi-tavon

Alsó-Ausztria egyetlen természetes taván, a lenyűgöző szépségű Lunzi-tavon egy különleges vízi színpad várja a látogatókat. A színpad a tavon úszik, a nézőteret pedig egy izgalmas, vízenergiával működő technológia működteti. A színpadon egész nyáron van valamilyen program, de a fénypontnak minden évben a Wellenklänge kortárs művészeti fesztivál számít, izgalmas színdarabokkal, koncertekkel és felolvasó estekkel.

 

Lunz am SeeGaléria: SzínházakFotó: Andreas Elgert / flickr

Mennyibe kerül a jegy? A Wellenklänge programjaira 10 és 25 euró (3000 és 7500 forint) között lehet jegyet váltani.

Mit játszanak idén nyáron? A fesztivál részletes programjáért kattintson ide.

Mit csináljunk előtte? Próbálják ki a strandokat, kettő is van belőlük a tó partján: egy ingyenes, és egy drágának szintén nem mondható fizetős, ahol cserébe gyerekmedence és büfé is van. A tó naplementekor nyújtja a legszebb látványt, így érdemes még az esti koncert előtt beülniük egy vacsorára a Seeterrasse vízre nyúló éttermébe. Mi a híres spenótos gombócot (Spinatknödel) próbáltuk, és csak ajánlani tudjuk!

Masada: opera a sivatagban

Idén sajnos már nem lesz több előadása az izraeli sivatagban tartott szabadtéri operafesztiválnak, de az élmény annyira különleges, hogy mindenképp a listánkon a helye. Minden évben több hónapnyi előkészület előzi meg azt a néhány estét, amikor fellépéseket tartanak a világörökségi Masada hegyének lábánál. A nézők a sivatagi estéhez illően laza öltözetben és közegben adhatják át magukat az egyedi élménynek. A fesztivál ráadásul komoly társadalmi szerepet is vállal: idénymunkát biztosít sok olyan embernek, akiknek ez az egyetlen bevételi lehetősége a környéken, valamint a főpróbák során ingyenes belépést biztosít sok helyinek, így segítve őket, hogy megismerhessék ők is az opera világát.

 

Masada, IzraelGaléria: SzínházakFotó: Europress / Getty

Idén a Toscát és a Carmina Buránát nézhették meg az érdeklődők. A jövő évi program kapcsán egyelőre csak annyi biztos, hogy júniusról a kellemesebb időjárási viszonyokat ígérő szeptemberre tették át a fesztivál időpontját. De a darabok kiválasztásánál vállaltan a populáris vonalon mozognak, hiszen így több emberhez jutnak el.

Mit csináljunk előtte? A Masada Operafesztivál tökéletes kiegészítője lehet egy Holt-tenger partjára tervezett vakációhoz, ugyanis a világ tengerszint alatt legmélyebben fekvő és egyben legsósabb tengerének közvetlen szomszédságában található.

Travelo tipp
Olvassa el ezt a cikkünket is, ha még többet szeretne megtudni a Masada Operafesztiválról, ahol kollégánk a UP by El Al légitársaság és az Izraeli Turisztikai Minisztériummeghívására vett részt. Partnereink izraeli utazási ajánlatai között itt keresgélhet. Annak, aki bérelt autóval készül bejárni az országot, itt adunk tippeket!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek