» Távol

Beszántják Atlantic Cityt: vége a kaszinóparadicsomnak

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ami sikerült Las Vegasnak, az nem jött be Atlantic Citynek. Az arizónai sivatag kietlen forróságában továbbra is virágzik a szerencsejátékosok Mekkája, míg a sokkal jobban megközelíthető helyen – és sokkal kellemesebb klímával rendelkező – Atlantic City végóráit járja.

A kaszinóturisták ugyanis egyre kevesebben vannak, és egyre kevesebbet költenek. Ezt látták meg a las vegasi nagyfőnökök, és évekkel ezelőtt átállították a váltókat. Ma már a félkarú rablók helyett hatalmas konferenciák, és lélegzetelállító show-k – többek közt a Cirque de Soleil pazar műsorai  – jelentik a legnagyobb vonzóerőt.

Atlantic City pedig csak vergődik. Sőt, a helyzet még ennél is rosszabb. Az ott működő 12 kaszinó közül kettő már bezárt, és idén nyáron már nem nyitott ki a város legelegánsabb és legnagyobb hotel komplexuma, a Revel sem. Pedig a kétmilliárd dolláros befektetéssel létrehozott felhőkarcolót egyenesen megváltónak tartották. A lenyűgözően szép, két éjszakai bárral, 13 étteremmel, és két színházteremmel ellátott szállodától azt várták, hogy felpezsdíti az életet, megsokszorozza a látogatók számát, és újra divatba hozza a várost. Nem így történt.

A Revel egy év alatt kétszer ment csődbe, és legutóbb már eladni kényszerültek a tulajdonosok: mégpedig alig 110 millió dollárért. Amerika második legmagasabb épülete azóta zárva, és kérdéses, hogy valaha kinyit-e szálloda-kaszinóként. De nem jó a helyzet a város többi „intézményénél” sem. A Trump Plazát tavaly szeptemberben csukták be, az amerikai ingatlanmágnás másik befektetése a Taj Mahal pedig csődvédelem alatt áll.

A legnagyobb megdöbbenést mégsem ez, hanem a város legendás kaszinójának a Snowboat Casino Hotelnek a csődje jelentette. A valaha pompás szállodát 18 millió (!) dollárért adták el – jobb híján egy oktatási intézménynek. A vevő a Stockon State University, amely egyetemi kampusszá akarta átalakítani, de ezt a szomszédos Taj Mahal megtorpedózta, mondván nem akarja, hogy az egyetemisták beslisszoljanak a kaszinóba.

Atlantic City városát is megroggyantotta a kaszinóbiznisz hanyatlása. A valamikor virágzó óceánparti település az adókiesések miatt már félmilliárd dolláros hiánnyal zárta tavalyi költségvetését. Ennek következtében a polgármesteri hivatal dolgozóinak jelentő részét leépítette. A parkok és közterek fenntartásáért felelős osztály munkavállalóinak 80 százalékát volt kénytelen elbocsátani. A szállodák és játéktermek tavaly 8000 munkatársukat eresztették szélnek – sokan közülük éppen Las Vegasban találtak munkát.

Travelo tipp

Olvassa el Las Vegasról szóló cikkünket is! Ha pedig már a Nyugati parton jár, mindenképp nézze meg San Franciscót, a Yosemite Nemzeti Parkot, a Devil's Postpile bazaltorgonáit! Partnereink Fly&Drive és a körutazásos ajánlatait itt találja. 

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.