Hatvanéves Varsó Sztálin-barokk felhőkarcolója

Hatvanéves Varsó Sztálin-barokk felhőkarcolója

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte szerdán a varsói kultúrpalota, írja az MTI. A lengyel fővárosban élő gyerekek az ország legmagasabb épületének 30. emeletén kóstolhatták meg azt a születésnapi tortát, amely a 237 méter magas felhőkarcoló mintájára készült. Este az épület lábánál néptáncelőadásra hívták az ünneplőket.

 

Fotó: Piotr Drabik / Wikipedia

A multifunkcionális kulturális és tudományos palota a sztálini totalitarizmus szimbóluma, a "szovjet nép ajándéka", ezért vegyes érzelmeket ébreszt a lengyelekben. A kultúrpalotában tartották a lengyel kommunista párt kongresszusait. Az épületet olyan kommunista vezetők is látogatták, mint Nyikita Hruscsov, Ho Si Minh és Kim Ir Szen. Sztálin 1953-ban, két évvel az épület elkészülte előtt hunyt el.

A kultúrpalota háromezer férőhelyes nagytermében koncerteket is tartottak, fellépett itt Marlene Dietrich, Charles Aznavour és a Rolling Stones is. Az épületben több színház, mozi, étterem és kiállítóterem is működik. Gazdag kulturális programkínálata ellenére az épület továbbra is a szovjet elnyomás szimbóluma maradt. A környezetét uraló építmény ugyanakkor Varsó jelképévé vált, még ha építészeti stílusa vitatott is. Wladyslaw Broniewski lengyel költő például "egy részeg cukrász álmának" nevezte a kultúrpalotát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek