» Távol

Hol nyaraljak a horvát tengerparton?

| | Nem érkezett még hozzászólás
Csak néhány egyszerű paramétert kell meghatároznunk ahhoz, hogy nyaralóhelyet keresve Horvátországban megtaláljuk a nekünk megfelelő opciót. Szakértők segítenek eligazodni a kínálatban.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori szempontot, amelyekhez kérésünkre két, a térségre specializálódott utazási iroda, az Istria Tours és a Kompas képviselői társítottak horvát tengerpartokat. A lehető legevidensebb példákat sorra véve váratlan csodákba botlottunk. Miért nem ajánlott lustaságból leragadni a család generációk óta bevált partszakaszainál? Mutatjuk!

Legyen relax és csönd!

A nyugalomra vágyó utazók számára Straub Anikó, az Istria Tours munkatársa, Korčula szigete mellett tette le a voksát. A legjobbak a tenger felé néző oldal települései: Brna és Prižba. Itt mély, védett öblök, keskeny partok és kevés ház a jellemző, bár szálláshelyekben így sincs hiány.

Gregor Povalej és Fábián Szilvia a Kompastól Lošinj-t, Európa egyik legnaposabb szigetét ajánlja wellness-szállodáival együtt. Tény, hogy nem gyerekzsivajmentes övezetről van szó, de délen azért találni érintetlen partszakaszokat is. A klíma légzőszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas, és a közelben található az Adriai Delfinprogram központja, ahol delfinterápia is elérhető.

Aztán kihagyhatatlanok a felsorolásból a világítótornyok, amelyek Isztriától Dubrovnikig sorjázva a parton - igaz, nem átlagos áron -, de valóban megadják a lehetőséget az elszigetelődésre és a teljes nyugalomra.

Kisgyerekkel, biztonságban

A kisgyerekes családok számára egybehangzó véleményeket kaptunk arról, hogy a Rab-sziget strandjai bizonyulnak a legbarátságosabb pancsolónak. Különös tekintettel a lopári részre, amely homokos, fenyőkkel árnyékolt strandjairól és a különösen sekély, Rajska plaža-ról (Paradicsom-strand) ismert. Itt még 500 méter után is gyalogosan lehet haladni a vízben.

További gyerekbarát tipp a Splittől 35 kilométerre fekvő Omiš hosszan elnyúló, homokos és langyos vízű városi strandja, a Kvarner-öbölben található Crikvenica kavicsos, tiszta városi strandja, valamint a Šibenik melletti Solaris üdülőtelep.

A négycsillagos Solaris Kids Hotel Andriját a TripAdvisor 2014 legjobb családi szállodájának választotta. A tematikus gyerekszálloda mesés, színes belsőépítészeti kialakításával könnyen a család kedvence lehet. Itt még a személyzet nagy része is azzal foglalkozik, hogy a kicsiket szórakoztassa és felügyelje 0-24-ben, míg szüleik relaxálnak.

Éjszakai élet, koktélok, buli, tánc

Itt is azonos volt a szakértők első tippje: Pag-sziget, Novalja, Zrće bulistrand. A kavicsos-homokos, kék zászlós partistrand két kilométeren keresztül éjjel-nappal nyitva tartó klubokkal és bárokkal várja az elektronikus zene rajongóit. A további tippek között szerepelt Rovinj, Poreč, és szinte minden nagyobb város, pl. Zadar, Makarska, vagy Šibenik.

Búvárközpontok

A kevésbé profi búvároknak Krk szigete az ideális célpont. A haladók pedig Rovinj és Pula térségében összesen hat nagyobb hajóroncsot kereshetnek fel. Cres szigete ugyanakkor a roncsok mellett már zátonyokat és víz alatti barlangokat is kínál.

Nudista vagyok! Kutyával akarok strandolni! Szörfözni akarok!

Bármilyen különleges igényünk is legyen, biztosan találunk magunknak megfelelő partszakaszt. A Kompas munkatársa, Fábián Szilvia is megerősíti, hogy Horvátországban számtalan nudista strand illetve kemping található, melyeknek máig használt jelölése az FKK, vagyis Freikörperkultur. Az első nudista strandot az országban Rab szigetén nyitották meg 1934-ben. De a híres, szintén kék zászlós Zlatni rat (Aranyszarv) fehér kavicsos strandjának nyugati oldalát Brač szigetén szintén a nudisták használják.

Általánosságban az is elmondható, hogy a négylábúakat szeretettel fogadják a szállodákban. Porečen, Rovinjban és Šibenikben (ez csak néhány példa) pedig még kutyás strandokra is elkísérhetik kétlábú falkájukat a házi kedvencek.

Orebić és környéke a Pelješac-félszigeten már a szörfösök gyűjtőhelye, a sportolók Európából és szerte a világból érkeznek a keskeny Pelješac-csatorna vizére. A sziklák közötti folyamatos erős szél és az itt rendezett világversenyek teszik számukra vonzóvá a helyet. Aki bungee jumpingozni szeretne víz fölött, az menjen a Šibenik fölötti Krka Nemzeti Park bejáratához és ugorjon ott, de utána azért nézze meg a vízeséseket is!

A természet közelségére vágyom!

Az extrém természeti szépség a horvát partokon gyakorlatilag állandóan karnyújtásnyira van. De akik úgy érzik, már immunissá váltak minderre, azoknak még mindig mutathat újat a Telašćica Natúrpark (Dugi Otok) függőleges, fehér, tengerbe omló sziklafala, vagy a közeli Mir (‘béke') sóstó vakítóan kék vize kontrasztban az Adria mélykék tömegével.

Sorolni még bőven lehetne mit, úgyhogy mi most leállunk, de önök ne elégedjenek meg ennyivel. Találjanak ki a fentieken kívül bármilyen vezérfonalat a nyaraláshoz, Horvátországban biztosan lesz három-négy szimpatikus opció. Merjék kipróbálni, aztán írják meg nekünk, hogy mire jutottak!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
19 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.