» Távol

Ötven éve nyitották meg az Alpokban a Mont Blanc-alagutat

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az építési munkálatokat 1957-ben kezdték meg, de csak 1965. július 16-án nyitották meg az 1274-1381 méter közti magasságban épült Mont Blanc autópálya-alagutat. Hossza 11,6 kilométer, nagyobb része francia területen található (7640 méter). Az 5,98 méter magas, 8,15 méter széles közúti alagút a franciaországi Chamonix közelében kezdődik, és Olaszországban, Courmayeur mellett jut ki a szabadba. Az alagúton belül kétirányú a forgalom. Az alagút az egyik legfontosabb, az Alpokon átvezető útvonal. Sokáig a világ leghosszabb autópálya-alagútjaként tartották számon.

Az alagút történetének legsúlyosabb balesetéről 1999. március 24-én írtak a napilapok. Bár korábban is történt 16 kisebb tűzeset az átjáróban, azonban aznap az egész alagút valódi pokollá változott - írja egy korábbi cikkében az Index. Egy Franciaországból Olaszországba búzát és margarint szállító belga kamion az alagút elején kigyulladt, de a sofőr csak később vette észre a tüzet, és éppen féltávnál állt meg. Megpróbálta egyedül eloltani a tüzet, azonban nem sikerült megfékeznie a lángokat. A tűz átterjedt más tűzveszélyes anyagokat szállító kamionokra is, az alagutat pedig sűrű füst lepte el. A kialakult káoszban 40 jármű a föld alatt ragadt. A közeli Chamonix-ból induló tűzoltók maguk is csapdába estek az alagútban, ezért a mentőosztagok csak öt órával a lángok keletkezése után tudták kimenekíteni az embereket. A tüzet azonban nem tudták ilyen gyorsan kezelni, és két napig is eltartott, amíg teljesen eloltották a lángokat. A balesetben 39-en vesztették életüket.

Az alagút olyan súlyosan megrongálódott, hogy három évre teljesen lezárták, és csak 2002. márciusában nyitották meg újra a forgalom előtt. Ezalatt számos biztonsági szigorítást bevezettek, és a korábban már létező megelőző lépések betartását is keményebben felügyelték.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.