7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaiból

Magyarország nem egy vidámparkos nemzet, de ez nem jelenti azt, hogy ne csorgathatnánk a nyálunkat a nálunk szerencsésebb szabadidőiparral hasító országok újdonságain.

A legvadabb álmokat is valóra váltó USA ebben a műfajban sem viccel: vidámparkjai minden évben igyekeznek felülmúlni valamivel az addigi szuperextrém hullámvasutakat és egyéb játékokat, és az űrbe lőni a látogatottságot. Az USA Today cikke alapján bemutatjuk azokat az újdonságokat, amelyek a külföldiek számára is érdekesek lehetnek, és jól jellemzik a vidámparkbiznisz méreteit és 21. századi fejlettségét.

Igazság Liga-szimulátor – Six Flags, Texas

A hajmeresztő hullámvasútjairól híres Six Flags témapark-láncolat szuperhősös játéka lehet az egyik legnagyobb durranás 2015-ben. Ráadásul rögtön két helyszínen, Texasban és St. Louis-ban is megnyílik. DC Comics rajongóknak kötelező! A mozgásszimulációs járműben 3D vetítés segítségével virtuális térben találják magukat a látogatók, ahol fegyverrel lövöldözve gyűjthetik a pontokat és iktathatják ki a gonosz Jokert a rendszerből. A tökéletes illúzióról élethű robotszereplők, valós díszletek, 4D-s, érzékszervekre ható effektek, és más csúcskategóriás trükkök gondoskodnak.

Galéria: 7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaibólFotó: Six Flags Over Texas

Tengeri szörnyek mindenütt – Kott's Berry Farm, Kalifornia

A kaliforniai Kott's Berry Farm témaparkban a közönség hamarosan alámerülhet a mélybe, és egy óriáspolip-királynőre lövöldözhet egy gigantikus videojátékhoz hasonló módon. Az alapkoncepció a szellemvasút 21. századi változata, az ún. dark ride, ahol interaktív módon alakíthatják az eseményeket a játék résztvevői. A 4D-s Voyage to The Iron Reef nevű játékban tizenegy különböző történetet játszhatunk végig egy 180 méteres pályán gurulva.

Galéria: 7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaibólFotó: Knott's Berry Farm

Halálos iramban-turbómenet és Harry Potter-kalandok, Universal Studios, Hollywood

A Halálos iramban filmek kiszolgált autóinak kissé vásárinak ható táncát, amely évekig a Universal stúdiótúráinak rendszeres állomása volt, 2015-ben élvonalbeli szórakoztatás váltja fel. A vendégeket szállító kisvonat begördül majd egy zárt térbe, az utasok pedig egy sokkoló és szédítő effekt-zivatarba kerülnek, amelyben úgy érezhetik, mintha egy elszabadult sportkocsiban száguldanának.

Universal Studios Hollywood
Galéria: 7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaiból
(Fotó: David Sprague / Universal Studios Hollywood)

A stúdiójáró gumikerekű vonat ugyanis rááll egy hidraulikus mozgó platformra, amely az azt 360 fokos szögben körülvevő, 120 méter magas 3D-vetítéssel szinkronban működik. A vetítővászon a kategóriája legnagyobbja lesz a világon, és várhatóan teljesen beszippantja a nézőit. Noha a kisvonat kocsijai alig mozognak a valóságban, az élmény a tervek szerint legalább 200 km/órás, halálos iramú ámokfutásra hajaz majd.

2016 tavaszán pedig érkezik a Harry Potter és a tiltott utazás című, hiperrealisztikus, 3D-s attrakció. Az Universal orlandói parkjában egyébként már régóta üzemelnek Harry Potter témájú játékok. 2010-ben nyitotta meg kapuit a Roxfort falai közt játszódó Tiltott utazás, 2014 óta pedig a Harry Potter varázslatos világa – Abszol út is látogatható.

Orlando Eye, Universal Studios Orlando

Orlandónál maradva, a park idei meglepetése a giga városnéző-kerék, az Orlando Eye, mely amúgy pont a napokban állt le műszaki hiba miatt. Júniusban egyébként mi is próbáltuk, akkor nem volt vele probléma. A légkondicionált fülkék 20 perc alatt érnek körbe, és remek panoráma nyílik belőlük a környező szabadidőparkok tarka világára. A kerékhez kapcsolódó iDrive 360 névre keresztelt komplexum éttermeket, üzleteket, akváriumot és egy Madame Tussaud's panoptikumot is magában foglal.

Galéria: 7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaibólFotó: The Orlando Eye

Thomas, a gőzmozdony-világ, Edaville USA, Massachusetts

A vasút-témában utazó Edaville USA park 2015-ös bővítéséhez a Thomas mesesorozatot vették alapul, a legérdekesebb attrakciója pedig egy életnagyságú, Thomas vontatta vonatszerelvény lesz. A látogatókat 20 perces túrán viszi majd körbe Cape Cod áfonyaültetvényei mentén – az áfonya amúgy a park második kiemelt témája a vonatok mellett. A mozdonyon kívül 14 új, a sorozat szereplői által (pl. Cranky, a daru vagy Harold, a helikopter) ihletett játék épül - köztük hullámvasút, óriáskerék és szabadesés-torony is. Sir Topham Hatt, a kövér ellenőr fogadja és igazgatja majd a vidámpark saját Sodor-szigetének vendégeit.

Edaville, USA
Galéria: 7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaiból
(Fotó: Edaville USA)

Tengeralattjárózás SpongyaBobbal, Moody Gardens, Texas

A Moody Gardens nem vidámpark, hanem tudományos élmény- és szórakoztató központ, ezúttal azonban SpongyaBobot és Bikinifenék többi lakóját hívja segítségül bemutatójához. A SpongeBob SubPants Adventure című interaktív kaland részeként a 3D-s figurák valós időben, színészek segítségével beszélgetnek a látogatókkal egy tengeralattjáró fedélzetén, melynek haladási irányát is a közönség tagjai választhatják ki.

Galéria: 7 szédítő újdonság Amerika legjobb vidámparkjaibólFotó: Moody Gardens

A játék során igazi tengeri csillagokkal, medúzákkal és szivacsokkal találkozhatnak: táncolhatnak Sandyvel, vagy éppen megakadályozhatják, hogy a rosszindulatú Plankton ellopja a Herkentyűburger titkos összetevőjét. Patrick kapitányi szerepben látható majd, úgyhogy máris a legagyamentebb és legszórakoztatóbb utazásra készülhetünk a tengerek világába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek