» Távol

Ilyen gyorsan még senki sem futott el a pamplonai bikák elől

| | Nem érkezett még hozzászólás

Nemcsak az idei év, hanem a San Fermín fesztivál történetének eddigi leggyorsabb, két perc öt másodperces bikafuttatása zajlott le Pamplonában kedden reggel, a kilenc napos rendezvénysorozat utolsó napján – adta hírül az MTI.

Menekülés
MenekülésFotó: Juan Pedro Urdiroz / MTI

A pamplonai aréna már korán reggel megtelt a hagyományos baszk öltözetet, fehér inget és piros sálat viselő nézőkkel, miközben az óváros lezárt, kitakarított utcáira beengedték a futókat is, hogy elkezdhessenek bemelegíteni. Egy csoport a város védőszentjének, San Fermínnek a szobra előtt a szokásoknak megfelelően háromszor egymás után elskandált egy rövid rigmust spanyol és baszk nyelven, amelyben kérték a szent segítségét, hogy sikerrel teljesíthessék a futást.

A balkonok, az ablakok, és minden olyan hely, ahonnan biztonságosan lehetett szemlélni az eseményt, megtelt bámészkodókkal és szurkolókkal. A bikafuttatás kezdetét egy jelzőrakéta robbanásának hangja tudatta, majd kinyílt a karám ajtaja és egy tucat hatalmas, csaknem féltonnás bika rohant ki, a csorda előtt pedig megindult az addig várakozó futók tömege.

A közvetlenül a bikák előtt szaladók igyekeztek elugrani, de ahogyan az lenni szokott, a tömegben az emberek egymásra estek és a szűk utcák házainak falához szorultak. Sokan csúsztak el a szétkoptatott utcaköveken is, a többi futó és a csorda pedig átgázolt rajtuk, amitől többen is súlyos sérüléseket szenvedtek. Az sem ritka, hogy a bikák patája is megcsúszik és a hatalmas állatok is elvágódnak az utcán, így a futóknak ezzel a veszéllyel is számolniuk kell.

Tarolnak a bikák
Tarolnak a bikákFotó: Andres Kudacki / MTI

A 800 méteres táv befutója az aréna volt, ahol az ünneplő tömeg üdvrivalgással fogadta a célba érkező futókat és bikákat. Az idei utolsó bikafuttatás után végül egy embert szállítottak kórházba könnyebb sérüléssel. A nyolc futás alatt összesen 33 ember sérült meg, közülük kilencet bika öklelt fel, rajtuk kívül pedig még hatan szorultak kórházi ápolásra.

A pamplonai bikafuttatásra évről évre egyre több külföldi érkezik, elsősorban Angliából és az Egyesült Államokból, de a spanyolok számára is fontos eseménynek számít a fesztivál. Vannak, akik 20-30 éve visszajárnak, hogy futhassanak a bikák előtt, mert ez egyfajta bátorságpróbának számít. Minden évben egyre több nőt is látni a mezőnyben.

Támadó bika
Támadó bikaFotó: Villar Lopez / MTI

A város védőszentjének tiszteletére a középkor óta rendezik meg a San Fermínt az észak-spanyolországi városban. A kilencnapos fiesta nem csupán a bikafuttatásról szól, hanem folyamatos mulatozást is jelent. A fesztivál kedd este látványos tűzijátékkal zárul.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.