Újabb támadástól félnek, a brit külügy hazahívta turistáit Tunéziából

Újabb merénylet jelentős veszélyére hivatkozva eltanácsolta a brit állampolgárokat Tunézia felkeresésétől a csütörtökön kiadott, felülvizsgált állásfoglalásában a brit külügyminisztérium, kérve egyben, hogy az ott tartózkodó britek hagyják el az országot.

A tárca azt kéri, hogy a brit állampolgárok a legindokoltabb eseteket kivéve, ne utazzanak az észak-afrikai országba, és ha nem feltétlenül szükséges tunéziai tartózkodásuk, akkor a rendelkezésre álló kereskedelmi járatokkal hagyják el Tunéziát. Az állásfoglalás szerint az utazásszervező cégek pótlólagos járatokat küldenek a brit állampolgárokért, és megszervezik saját utasaik elszállítását Tunéziából - írja az MTI.

A tárca felszólította a szervezett utazáson Tunéziában tartózkodó brit turistákat, hogy az első adandó alkalommal vegyék fel a kapcsolatot az őket utaztató cég képviselőjével, az egyénileg utazóktól pedig azt kérték, maguk gondoskodjanak hazautazásukról.

A Foreign Office a csütörtöki felhívásban külön kiemelte, hogy a június 26-án elkövetett tunéziai merénylet 38 halálos áldozata közül 30 brit állampolgár volt. A minisztérium állásfoglalása szerint nagyon valószínű további terrortámadások elkövetése a tunéziai üdülőhelyeken, olyanok által, akiket a tunéziai biztonsági hatóságok nem is ismernek, és akiket terrorcsoportok biztathatnak támadásra közösségi médiaoldalakon.

A brit külügyminisztérium azt kéri, hogy a brit állampolgárok a Líbiával határos déli-délkeleti tunéziai térségeket, valamint a tunéziai-algériai határ néhány átkelő pontját semmiképpen se keressék fel, de lehetőleg a többi tunéziai országrészbe se látogassanak, hacsak az utazás nem kifejezetten elengedhetetlen.

A tárca felhívása szerint a brit kormány nem hiszi, hogy a tunéziai hatóságok által a merénylet után foganatosított intézkedések megfelelő védelmet nyújtanak a brit turistáknak, és a minisztérium ezért módosította a Tunéziára vonatkozó utazási tanácsot.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az esetre reagálva egy közleményt fogalmazott meg, amelyben azt írta: folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal, valamint az európai uniós tagországok tuniszi képviseleteivel. "Ha ezen egyeztetések alapján szükségessé válik valamilyen intézkedés, azt haladéktalanul meg fogjuk hozni" - tették hozzá.

A magyar és a nemzetközi utazási irodák eseményt követő reakciójáról korábbi cikkünkben olvashat. Arról pedig, hogy kell-e kötbért fizetnie a tunéziai nyaralása lemondásakor, itt talál bővebb információt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek