Minden, amit a vízpartokról idén nyáron tudni kell

Még nem döntött, melyik vízparton nyaral idén? A helyszín ugyan megvan, de néhány programtipp jól jönne? Esetleg csak szívesen álmodozik meseszép tengerpartokról? Vízpart2015 sorozatunk önnek szól!

Vízpart-fóbiásoknak szóló sorozatunk mellett persze nem feledkezünk meg azokról sem, akik ha tehetnék, egész évben a Bahamákon strandoló malacokhoz hasonlóan tengetnék mindennapjaikat. „Vízpart2015" címkével ellátott cikkeinkben egész nyáron vízparti tippeket adunk, legyen szó kül- vagy belföldről, medencékről, kavicsos vagy finomhomokos strandról esetleg a közeli bányató partjáról.

Úszó malacok a Bahamákon
Galéria: Vízpart sorozat első rész
Fotó: Frogfish Photography / Barcroft / Northfoto

Új sorozatunkban eláruljuk, hol talál Magyarországon olyan zseniális kis fürdőket, amiket leginkább csak a helyiek ismernek. De segítünk választani azoknak is, akik Horvátországba készülnek, csak még mindig nem sikerült eldönteniük, pontosan melyik részre menjenek. Lesz még szó a legszebb fehérhomokos strandokról éppúgy, mint a balatoni pancsolásról, vagy éppen a wakeboardozásról. De addig is íme néhány tipp az elmúlt évekből a tökéletes vízparti vakációhoz:

Belföldön

Ha a Balatonnál, a Hévízi-tóban, a Duna-kanyar strandjain vagy éppen a Tisza-tóban pancsol a legszívesebben, jó hírünk van: aktuálisan a legtöbb hazai tó vize kiváló minősítésű. Ha indulás előtt aggályai támadnak, az ÁNTSZ oldalán online ellenőrizheti az adott strand vízminőségét.

Péntek délelőtti helyzet a Balaton északi partján
Galéria: Vízpart sorozat első rész
Fotó: Páth Dániel

A strandolás mellett szívesen kipróbálna egy őrületes kalandparkot, vagy éppen megtenné az első lépéseket a golfpályán? Akkor az idén 750 éves Bükfürdőn a helye. A Balatonra megy a család, és esténként szívesen megkóstolnák az idei nyár sláger borait? Ide kattintva megtalálja, szerintünk mit érdemes a pohárba tölteni annak, aki a Balaton déli partján vakációzik.

Európában

Ha hozzánk hasonlóan szereti a városnézést a strandolással kombinálni, válassza Malagát, Barcelonát vagy Rómát. Igaz, utóbbiból egy kicsit utazni kell a tengerig, de legalább Lido di Ostia a városközpontból tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. Ráadásul, ha gyerekekkel utazik, nagyon boldogok lesznek, ha egy napra a hosszan elnyúló homokos strandon tombolhatnak.

Malaga strandja
Galéria: Vízpart sorozat első rész
Fotó: mimi / Travelo

Ha szép, de a megszokott horvát tengerpartnál izgalmasabbnak hangzó célpontot keres, Montenegróban találja Európa legjobb strandját. Az albán Riviérára pedig érdemes még most menni, mielőtt ellepi a nép. Mi szóltunk! A pénzügyi válság ellenére Görögországba vágyik? Itt is van ám élet a szokásos Korfu-Kréta-Rodosz szentháromságon túl. Próbálja ki például Kárpathoszt, ahol csodát fog látni. Vagy fedezze fel Hydrát, ahol az egyetlen közlekedési eszköz a szamár, Pórosz óriás mandulafenyőit és hatalmas óratornyát, vagy Éjinát, a pisztáciák szigetét.

Óvodás vagy kisiskolás korú gyerekei vannak, és a legjobb lenne olyan helyre menni, ahol a vízben korlátlan időt elszórakozhatnak? A magyar családok kedvenc élményfürdőjét, a locsmándi Sonnenthermét önöknek is érdemes kipróbálniuk.

A nagyvilágban

Távolabbi célpontra vágyik? Látogasson el például a Holt-tengerhez, melyben semmihez sem fogható élmény a fürdőzés. A magas sótartalom miatt a biztonsági előírásokat mindenképp tartsa be, tapasztalatból mondjuk, nagyon tud csípni. Vagy hozzánk hasonlóan derítse fel a világháborús helyszínből paradicsomi üdülőhellyé avanzsált Okinavát Japánban.

Malajzia, Langkawi
Galéria: Vízpart sorozat első rész
Fotó: Huszti István / Index

Ön is nagy világörökség rajongó, és valami egészen egzotikus helyre vágyik? Vietnam középső részén alig két nap alatt akár három világörökséget is kipipálhat. Két látnivaló között mindenképp ugorjon be egy helyi büfébe egy jó phóra, a túra végén pedig terüljön el a tengerparton. Jó ha tudjuk, hogy Közép-Vietnamban, Hué környékén a legmelegebbre ugyanúgy nyáron kell számítani, mint nálunk, viszont náluk januárban sem megy 17 fok alá a legalacsonyabb hőmérséklet havi átlaga. Így aztán egész évben utazhatunk ide, de a főszezon most, nyáron van.

Vagy ha nem ragaszkodik hozzá, hogy nyáron vakációzzon, szervezze december környékére pihenését a malajziai Langkawi szigetére. Igaz, némileg kalandvágyónak kell lenni ahhoz, hogy a körülbelül háromórás hajózást bevállaljuk Penangig, de ha így döntünk, nem bánjuk meg. A világörökség részét képező óváros gyarmati épületeivel önmagában elég indok lenne, de találunk itt még kígyók őrizte kínai szentélyt, fantasztikus trópusi fűszerkertet és pillangóparkot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek