Három bombajó terv, ha nincs még meg a nászútja

Villámsebességgel közelít az esküvő időpontja, de még ötletük sincs, hogy hová menjenek nászútra? Segítünk! Íme három úti cél, ahonnan biztos, hogy feltöltődve térnek majd haza és mindenki irigykedni fog önökre. Irány a paella hazája, a világ legszebb korallzátonya, vagy a norvég fjordok!

 

A nászút egyetlen célja, hogy az újdonsült házasok végre lazíthassanak egyet az esküvői herce-hurca után, és kiengedjék egy kicsit a gőzt. Sokan mégis egy megoldandó feladatként tekintenek ennek a megszervezésére is, mert elfelejtik, hogy itt már tényleg senkinek és semminek nem kell megfelelniük. Ne törődjenek vele, hogy a barátaik hová mentek nászútra, vagy hogy idén mi számít a legtrendibb úti célnak, egy a lényeg: hogy egy felejthetetlen kalanddal vágjanak bele a házas életbe!

1. Mindenből egy kicsi Spanyolországban

Ha szeretik a mediterrán országokat, Spanyolországgal természetesen a nászúton sem lőhetnek mellé. De mi lenne, ha most Madrid és Barcelona helyett egy kicsit délebbre vennék az irányt?

Valenciai romantikaFotó: Loic Lagarde / Europress / Getty



Valencia éppolyan menő hely, mint az előbbiek, Spanyolország harmadik legnagyobb városaként mégsem özönlötték még el annyira a turisták. De az is lehet, hogy nagy kiterjedése miatt egyszerűen csak jobban eloszlik itt a tömeg. Ha nehezen jutnak dűlőre, hogy városnézéssel, strandolással vagy kirándulással töltenék inkább a nászútjukat, Valencia tökéletes kompromisszum lehet, hiszen itt mindegyikre van lehetőség.

A város mind építészetileg, mind pedig lakóit tekintve hihetetlenül sokszínű. Az óvárost a mór, a reneszánsz és a gótikus stílusjegyek izgalmas kavalkádja jellemzi, míg a városközponttól a tenger felé haladva egy nyüzsgő, avantgárd metropoliszba érkezünk, miközben el sem hagytuk Valenciát. Kezdjék a város felfedezését a legrégebbi műemlékekkel: a világörökség részét képező Selyembörzével, Európa egyik legnagyobb gótikus kapujával, a Torres de Serranosszal, a polgármesteri hivatal eklektikus terével, a valenciai katedrálissal és a bazilikával.

A Selyembörze épülete kívülrőlFotó: Cristina Arias / Europress / Getty



Csak az óvárosra érdemes legalább két napot szánni, esténként pedig elmerülni a Carmen-negyed lüktető éjszakai életében: beülni egy tapas bárba vagy egy flamenco előadásra, esetleg kiülni egy kancsó sangríával egy hangulatos térre a valenciaiak közé. Ha pedig már elviselhetetlenné fokozódna a nyári kánikula, pattanjanak buszra és meg se álljanak egészen a partig, ahol egymást érik a jobbnál jobb strandok.

A sétányon akár a partszakasz teljes hosszában végig is lehet tekerni és letámasztani a bicajt annál a strandnál, amelyik éppen szimpatikus. Az erős, afrikai szélnek köszönhetően napszaktól függetlenül bármennyi időt el lehet heverni a napon anélkül, hogy észrevennénk, hogy elkezdtünk megfőni, ezért érdemes óvatosnak lenni, nehogy véletlenül napszúrást kapjunk vagy durván leégjünk már az első napon.

La Ciudad de los artes y las cienciasFotó: vitius11 / flickr



Érdemes úgy terveznünk a nászutat, hogy a modern városrészre is jusson elég idő, hiszen itt sincs hiány a különleges látnivalókban. A környék talán legizgalmasabb nevezetessége a Művészetek és Tudományok Városa (Ciudad de los artes y las ciencias) nevet viseli. Ezek a monumentális épületek leginkább óriási cetek csontvázaira emlékeztetnek, de a komplexum valójában egy tudományos múzeumnak, egy ócenáriumnak, és a városi operaháznak ad otthont. Az épületegyüttest a várost kettészelő Turia-folyó kiszáradt medrében találjuk, égszínkék vizű medencék és egy hatalmas park ölelésében.

Tudta?

Valencia a paella igazi hazája, el ne hagyják a várost anélkül, hogy ezt megkóstolták volna!

2. Egy új vízalatti világ Egyiptomban

Kalandozzunk még délebbre és lássuk, mit tartogat Afrika a friss házasoknak! Az utóbbi időben gyakran hallani riasztó híreket Egyiptomról, ám kevesen tudják, hogy az ország északi részében zajló események nem érintették a délen, a Vörös-tenger partján fekvő turistaövezeteket. Mi tavaly novemberben töltöttünk itt egy szuper hetet, ismerőseink pedig épp az elmúlt napokban tértek haza csupa jó élménnyel.

Makadi PalaceFotó: Crosa / flickr



Ha egy kényelmes, lazulós nászútra vágynak, ami azért némi kalandot is tartogat, el-Gurdakán a helyük! A város és környéke egy hatvan kilométeres partszakaszt ölel fel, ahol egymást érik a négy- és ötcsillagos szállodák, melyek olyanok, mint egy-egy önálló kisváros. A hotelek direkt úgy lettek kialakítva, hogy a vendégek mindent megkapjanak egy helyen, és ha úgy tartja kedvük, akár ki se kelljen lépniük a szálloda területéről. Az all inclusive ellátás részeként minden főétkezéskor négy-öt különböző étterem közül válogathatunk, napközben pedig szalmatetős bárpultoknál ücsörögve kortyolhatjuk a koktélunkat.

A sivatag kapujábanFotó: Crosa / flickr



De a fő attrakciót – mint a tengerpartokon általában – most is a vízben kell keresni. A Vörös-tenger híres a korallzátonyairól, az el-gurdakai régióban pedig Makadi Bayen találjuk a legkülönlegesebb korallokat. A Makadi Palace hotel privát strandjáról kisétálva egy kis stégről lehet beugrani a tengerbe, ahol alámerülve egy valódi akváriumban találjuk magunkat. A zátony legnagyobb előnye, hogy azoknak is lehetőséget nyújt a tengeri élővilág felfedezésére, akik nem tudnak búvárkodni. Egy sima búvárszemüveggel és pipával itt ugyanis sznorkelezni is lehet, olyan közel van a zátony a felszínhez.

Sznorkelezni jóFotó: Margaret River / flickr



Több száz hal úszik el közvetlenül mellettünk a szivárvány minden színében és a legnagyobb békében hagyják, hogy kövessük őket. Ilyen eufóriát kevés dolog képes okozni, mint ez a titkos vízalatti világ, ahol elképesztő csend uralkodik és gyakorlatilag megáll az idő. Minden nap órákig úsztunk a halakkal fel és alá, miközben egymást böködve mutogattuk egymásnak újdonsült pikkelyes haverjainkat, akiket még nagyobb élmény volt később a parton kihelyezett ismeretterjesztő táblákon is beazonosítani.

Semmi kétség, hogy életünk egyik legnagyobb élménye volt felfedezni a korallzátonyt, amiről a legjobban azok a lopott pillanatok tanúskodnak, amikor titokban otthon is felvesszük a búvárszemüveget és mélyeket lélegzünk a Vörös-tenger illatából.

Travelo-tipp

Bár a szálloda területén is minden megtalálható, azért ne féljenek elhagyni a hotelt és bemerészkedni egy idegenvezetővel el-Gurdaka városába, ahol meseszép mecset, különleges kopt templom és egy hamisítatlan halpiac is várja önöket.

3. El a nyárból Norvégiába

Jöjjön egy tipp azoknak is, akik nyáron is inkább a hűvösebb éghajlatra szavaznának, de a víz közelségéről azért nem szívesen mondanának le. Oslo nekik lett kitalálva! Anno mi is egy nyaralás megspékelésére használtuk a várost: egy tíz napos mallorcai út után repültünk egyenesen Oslóba, és azóta is visszavágyunk.

Az oslói szoborparkFotó: mbtrama / flickr



Mi is megtapasztaltuk, hogy bizony igaz a mondás: a jót sokkal könnyebb megszokni, mint a rosszat. Így volt ez Oslóban is, ahol az első meglepetésből feleszmélve a harmadik nap után már teljesen természetes volt, hogy kizárólag életvidám és kicsattanóan egészségesnek látszó arcokat láttunk az utcán. „Valamit bizony tudnak ezek a norvégok" – gondoltuk, erre a feltételezésünkre pedig egész idő alatt nem sikerült rácáfolnia a városnak.

Az oslói operaházFotó: Claudia Regina / flickr



Többféle tematika mentén is fel lehet fedezni Oslót, nekünk egy néhány napos villámvárosnézés volt a program, de ez csak még inkább meghozta a kedvünket, hogy egyszer hosszabb időre is visszatérjünk és felfedezzük a környéket is.

Ha ide szerveznénk a nászutunkat, biztosan nem elégednénk meg a kötelező körökkel. A szoborparkra akár hosszú órákat is szánnánk, bejárnánk az oslói városháza összes termét (itt adják át ugyanis minden évben a Nobel-békedíjat!), és biztosan megnéznénk egy operát is. Bár kétségtelen, hogy felmászni az épület tetejére és onnan fotózni az Északi-tengert és a kikötőt még nagyobb buli volt. Az Akershus várkertjébe pedig egy óriási pléddel és egy piknikkosárral mennénk vissza, ahol egész délután elheverésznénk a tengert bámulva.

A Holmenkollen síugrósáncFotó: Chris Alban Hansen / flickr



Fanatikus síugró-rajongók lévén nem hagyhattuk ki a híres Holmenkollen síugrósáncot, a sportág egyik bölcsőjét sem. Ne ijedjen meg, nem fogunk hosszasan értekezni a síugrás rejtelmeiről, hanem inkább eláruljuk, hogy miért érdemes mindenkinek ellátogatnia ide, aki Oslóban jár. A sánchoz vezető helyközi vasútvonal már önmagában megér egy misét: izgalmasabbnál izgalmasabb építészeti megoldásokat láthatunk itt, teljesen hétköznapinak szánt lakóházakon. Mintha Oslo Rózsadombján járnánk, csak jóval mértéktartóbb kiadásban.

Holmenkollenre érve a szeptemberi idő sajnos nem volt hozzánk túl kegyes, így a szitáló esőben nem sokat élvezhettünk a sánc nyújtotta előnyökből, de tiszta időben a startról az egész Oslo-fjordot belátni. Már csak az őrületes panorámafotókért megéri ide feljönni, amiket a tájról lőhetünk.

Travelo-tipp

A norvégok egyik kedvenc időtöltése az evezés, ami nyáron szintén kötelező program. Kérdezzenek körbe a helyiek között, hogy ki melyik helyet ajánlja, és vegyék célba valamelyik városszéli tavat: garantáljuk, hogy le fog esni az álluk a látványtól!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek