Öt sziget, ami többet tud a szép strandoknál

Strandolni jó, városnézés vagy kirándulás után a habokba vetni magunkat még jobb. Öt sziget, ahol tökéletesen kombinálható az aktív és a passzív nyaralás minden előnye.

Kisebb-nagyobb szigeteken nyaralni nagyon romantikus dolog, a tengerparti semmittevés egy ilyen helyen maga a tökély. Ugyanakkor tény, hogy pár nap után a legparadicsomibb helyen is elunja magát az ember, ha semmi mást nem csinál, csak a hasát sütteti. Ezért olyan szigeteket gyűjtöttünk össze, ahol a csodás strandok mellett rengeteg látnivaló várja, hogy felfedezzük őket. Egy fárasztó városnézéssel töltött nap után pedig még jobban esik a csobbanás. 

Ciprus 

Mit lehet látni? A sziget egyik legfontosabb és legérdekesebb látnivalói az időszámításunk előtti századokból épen maradt páfoszi mozaikok, melynek legelső darabját az ötvenes évek végén egy parasztember szántotta ki a föld alól. Kevesen mondhatják el magukról, hogy háza és gazdasága a Világörökség része, márpedig ez a 96 éves parasztbácsi ma is ott él. Földjét az állam 200 euróért vásárolta meg tőle, hogy köré építhesse a Páfoszi Archeológiai Parkot. A szabadtéren és fedett épületben látogatható drága gránitból készült mozaikok egykor egy római kormányzó luxusvillájának padlóját alkották. Ha további antik látnivalókra kíváncsi, cikkünkért ide kattintson.

Ciprus
Galéria: 5 sziget, amit többet tud a strandolásnál
(Fotó: fdora / Travelo)

 Aki pedig inkább kirándulni szeretne, a sziget tüdejének számító Tróodosz-hegység útvonalain teheti meg. A hegységben található Ciprus leggazdagabb és legismertebb bizánci kolostora, a 11. században alapított Kykkos monostor. Ha pedig már a szigeten vannak, a kettéválasztott fővárost, Nicosiát is érdemes meglátogatni.

Hol a legjobb csobbanni? Aki hófehér homokra, türkizkék vízre és folyamatos bulizásra vágyik, Agia Napa településen a Nissi Beach felé vegye az irányt. Romantikusabb lelkek a mozaikjai miatt emlegetett Páfosz mellett csobbanjanak. A legenda szerint ugyanis itt, a part menti habokban született Afrodité. Az esemény a helyét jelző sziklát körbeúszni borzasztó népszerű tevékenység a turisták kötében. Állítólag, ha mindezt meztelenül, háromszor és teliholdkor teszik, tíz évvel megfiatalodnak. Ám ha ebben nem is hisznek, bízzák magukat nyugodtan pillanatnyi érzéseikre a holdfény alatt, biztosan nem fognak élmény nélkül hazatérni. 

Málta 

Mit lehet látni? Máltát aranyló erődvárosai, romantikus kikötői, páratalan archeológiai leletei és gyönyörű természeti képződményei teszik ideális aktív nyaralóhellyé. Valletta a Nagy kikötővel és társkatedrálisával, Mdina misztikus hangulatával és panorámás várfalával, Paola az időszámításunk előtti 3600-ból származó föld alatti nekropoliszával mind-mind szuper kirándulócélpontnak számít. A természet szépségeire fogékonyak pedig az Azúr ablakot, a Kék lagúnát és a Kék barlangot fogják nagyon szeretni.

Málta
Galéria: 5 sziget, amit többet tud a strandolásnál
(Fotó: Tullio M. Puglia / Europress / Getty)

 Hol a legjobb csobbanni? A legnagyobb és legnépszerűbb homokos strand a fő szigeten a Mellieha Bay, de hasonló jellemzőkkel bír a Golden Bay is – mindkettőt a sziget Gozóhoz közelebb eső oldalán kell keresni. Gozo szigetén az okkersárga homokkal borított Ramla-öböl, és a lenyűgöző sziklaszirtek közt található Xlendi a legjobb fürdőhelyek. 

Szantorini, Görögország 

Mit lehet látni? A görögországi képeslapok állandó főszereplőjén, a vulkanikus Szantorinin sem csak lábat lógatni és a tengerben pancsolni lehet. Fehérre meszelt házikóival, kék kupoláival és zegzugos utcácskáival a főváros, Fira, és a világ legszebb naplementéjével büszkélkedő Oia is hosszú esti sétákra csábít. Akinek ez a két település túlságosan turistás lenne, Pyrgos és Megalochori jelenthet alternatívát. Régészeti leletek rajongóinak az Akrotiri múzeumot ajánljuk. Kirándulni például a már emlegetett Firát és Oiát összekötő panorámaösvényen, vagy a hajóval megközleíthető vulkánon lehet.

Szantorini, Görögország
Galéria: 5 sziget, amit többet tud a strandolásnál
(Fotó: Fairfax Media / Europress / Getty)

 Hol a legjobb csobbanni? Kamari és Perissa strandját rendezettsége, és fekete homokja miatt, Vlychadáét pedig földöntúli sziklaképződményei miatt tartják a sziget legjobb strandjának.

Dzserba, Tunézia 

Mit lehet látni?Dzserbában az a jó, hogy a szép, lassan mélyülő homokos strandok mellett érdekes helytörténeti múzeumot éppúgy találunk itt, mint nyüzsgő óvárost különleges halpiaccal, vagy éppen gyönyörű ősi zsinagógát. A tunéziai emberek életével, népszokásaival a hófehér épületben találató Guellala múzeumban ismerkedhetünk meg. A sziget fővárosától, Humt Szuktól pár kilométerre délnyugatra található az El Ghriba, az ország (és egyben a világ) egyik legrégebbi zsinagógája, a tunéziai zsidóság egyik legfontosabb szent helye. A kulturális helyszínek után pedig irány shoppingolni! Humt Szuk utcáin tengeri herkentyűkre alkudozóktól hangos haltőzsdét, egzotikus fűszereket és teákat kínáló boltokat, ruhaárusokat és ékszerüzleteket is bőven találunk, alkudozni mindenhol kötelező!

Dzserba, Tunézia
Galéria: 5 sziget, amit többet tud a strandolásnál
(Fotó: Dea / W. Buss / Europress / Getty)

Hol a legjobb csobbanni? A sziget egyik legszebb és legnépszerűbb strandja az aranyszínű homokkal borított, nyolc kilométeres, lassan mélyülő, széles Sidi Mahres. 

Lido, Velence 

Mit lehet látni? A velencei Lido minden városnézésre és strandolásra egyszerre vágyó utazó álma lehet. Ha úgy tartja kedvünk, naphosszat strandolhatunk a homokos partokon. Ha pedig meguntuk, vaporettóval könnyedén a látnivalók – és a turistacsoportok – sűrűjében találhatjuk magunkat. Szép a Szent Márk tér, a Sóhajok Hídja, a Dózse-palota és az összes híres látnivaló. De a város legszimpatikusabb arcát a központtól kicsit odébb, a kis sikátorokon és a romantikus hidakon keresztbe-kasul csatangolva mutatja. A legfontosabb velencei helyszíneket akár egy nap alatt is végiglátogathatja, itt olvashatja el, hogyan.

Lido, Velence
Galéria: 5 sziget, amit többet tud a strandolásnál
(Fotó: Dea / U. Colnago / Europress / Getty)

Hol a legjobb csobbanni? A Lidón a strandok többsége magántulajdonban van, a part menti hotelek vendégei használhatják őket. Ezt érdemes figyelembe venni a szállás kiválasztásakor. Ha saját strand nélküli szállodát választunk, a Gran Viale végén található nyilvános strandot használhatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek