Korlátozhatják a turisták számát Barcelonában?

Korlátozhatják a turisták számát Barcelonában?

"Ha nem akarjuk úgy végezni, mint Velence, valamilyen határt kell szabnunk a turistaáradatnak" – nyilatkozta Barcelona újonnan kinevezett polgármestere, Ada Colau az El Pais című lapnak. A katalán főváros új vezetője a turisták számát valószínűleg a hotel építkezések leállításával, az apartmanbérlés jogi kereteinek szigorításával csökkentené – vélekedik a The Telegraph.

 

Fotó: David Ramos / Europress / Getty

Első hallásra talán meglepő lehet ez az álláspont. De aki járt már főszezonban Barcelonában, próbált már ilyenkor végigsétálni a Ramblán, illetve látta az El Born turistagyűlölő plakátjait, lehet némi sejtése, milyen szinten tették élhetetlenné a várost a turisták. A látogatószámok egyébként döbbenetesek. 2000-ben még csak 3,14 millió turista érkezett a városba, 2013-ban pedig már 7,5 millió, ebből hatmillió Spanyolországon kívülről.

Nem Ada Colau az első, aki egy kis nyugalmat próbál csempészni Barcelona legnépszerűbb helyszíneire – emlékeztet a The Telegraph cikke. 2013-ban tették fizetőssé a korábban ingyenes Güell Parkot, így csökkentve a látogatók számát. Idén áprilisban pedig a Rambláról nyíló ikonikus piacról, a Boqueriáról tiltották ki a 15 fősnél nagyobb turistacsoportokat, hogy a helyiek nyugodtabban vásárolhassanak.

 

Fotó: David Ramos / Europress / Getty

Az persze kérdéses, hogy a mostani felvetés nem ütközik-e a szabad helyváltoztatásról szóló uniós jogszabályokba. Mindenesetre, ha Barcelona új polgármesterének sikerül egy kicsit élhetőbbé tenni városát, módszereire biztosan kíváncsiak lesznek Rómában, vagy éppen Velencében is – írja a The Telegraph.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek