Elképesztő fényfestményekbe borult Sydney

Szemkápráztató fények, multimédiás fényfestések az épületeken, és zenei csemegékkel tarkított alternatív kiállítások - ez a Vivid összművészeti fesztiválja, amit május 22 és június 8. között tartanak, immár hatodik alkalommal Sydney-ben.

Hatvannál is több fény-installáció lepte el Sydney városát, de a fesztivál múlt hét pénteki nyitónapja még a multimédiás hatáson is túlmutatott. Utóbbit leginkább az időjárásnak köszönhette: a városba megérkező vihar ugyanis ütemes dobszólóval egészítette ki a monumentális fényshow-t - írja a Daily Mail.

 

Galéria: Vivid SydneyFotó: Vivid Sydney

A Vivid fényművészeti fesztivált először 2009-ben rendezték meg, a brit zenész és művész Brian Eno ötlete alapján, amely a kortárs zene népszerűsítését tűzte ki a célul, és amelyhez a város fénnyel való megfestését használta eszközként. Azóta minden évben van egy központi témája a fesztiválnak, ezúttal pl. a mindennapjainkat behálózó innovatív technológia fontosságára hívják fel a figyelmet a fényfestés mesterei.

Brian Eno elképzelése bejött. Tavaly a fesztivál időszaka alatt 800 000 ember rótta Sydney illanó pompájába öltöztetett utcáit, hogy megcsodálja a város emblematikus épületeinek falára vetített lézeres fényjátékokat. Idén optimistábbak: 1,4 millió látogatót várnak a fesztiválra - tavaly csak ezért az eseményért 30 000 turista érkezett Sydneybe.

A fesztivál szervezői nemcsak azon dolgoznak, hogy minél több turistalátványosságnak hangsúlyozzák fény-grafitikkel a legjellemzőbb tulajdonságait, de minél több új városrészt is igyekeznek fény alá vonni. A külvárosi Chatswood-i üzleti negyedbe például medúzákkal és aranyhalakkal tarkított víz alatti fantázia-világot festettek lézerekkel.

"Ma, ha valaki meghallja azt a szót, hogy művészet, egyből sikítva menekül. Azt hiszi, hogy a művészet egy olyan valami, amit arra találtak ki, hogy egy hétköznapi ember semmiképp se érthesse meg. Vagy ha mégis, akkor meg az anyagi okokra hivatkozva távolítja el magától. Pedig a művészet mindenkié - és ezt a gondolatot vissza kell csempészni az emberek tudatába. Erre jó egy ilyen fesztivál" - idézi a fesztivál igazgatóját, Ignatius Jones-t a Mashable.com.

 

Galéria: Vivid SydneyFotó: Vivid Sydney

Márpedig az ausztrálok komolyan veszik a nagyszabású rendezvényeiket. A Sydney üzleti negyedében és kikötőjében a közel három hétig tartó fesztivál miatt esténként még a belváros egy részét is lezárják az autóforgalom elől. Sötétedés után ugyanis a város utcáin felgyulladnak a lámpák és a gigantikus kivetítők, és az egész város lassan hömpölygő tömegével együtt egy színes forgataggá alakul át. Minden évben kiszínezik fénnyel a Kikötő hidat, a Kortárs Művészeti Múzeumot és a már önmagában is különleges építészeti megoldásnak számító Operaházat. Az utóbbira vetített animáció minden évben a leglátogatottabb eseménynek számít a fesztiválon belül, tavaly csak ennek a látványa több mint 300 ezer nézőt vonzott. Idén pedig ilyen freskóval keltette életre az Universal Everything csapata:

 

Galéria: Vivid SydneyFotó: Vivid Sydney

A fotókra kattintva gazdag galéria nyílik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek